Αμετακίνητη στη συνταγή Σόιμπλε η Γερμανία!

Αμετακίνητη στη συνταγή Σόιμπλε η Γερμανία!01.03.2018Πρόσωπα

«Και η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική» έσπευσε να προδικάσει ο ασκών χρέη υπ. Οικονομικών

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ο ίδιος μπορεί να μην κάθεται πια στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Φρόντισε, όμως, να αφήσει πίσω του τους πιο φανατικούς οπαδούς του, συνεχιστές της σκληρής, απάνθρωπης οικονομικής πολιτικής

που επιβλήθηκε βίαια στην Ε.Ε., ανοίγοντας βαθιές πληγές ειδικά στο σώμα των πιο φτωχών κρατών-μελών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο λόγος για τον «σκιώδη καγκελάριο» της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που από τη θέση του προέδρου του γερμανικού Κοινοβουλίου φαίνεται ότι θα βλέπει τον αντικαταστάτη του, όταν αυτός αναλάβει καθήκοντα μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα, να ακολουθεί την ίδια «συνταγή».

Το προδίκασε, άλλωστε, χθες με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο ασκών χρέη υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, μιλώντας στην «Die Welt». «Η Γερμανία θα παραμείνει πιστή στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούσε υπό τον Σόιμπλε, ακόμη κι αν το υπουργείο αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Αλτμάιερ, επιχειρώντας να κόψει τον... βήχα σε όσους ονειρεύονται ηπιότερες πολιτικές – τόσο εντός όσο κυρίως εκτός Γερμανίας. Στη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Σόιμπλε έγινε... διάσημος όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο για την προσήλωσή του στη δημοσιονομική πειθαρχία τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στην ευρωζώνη.

Μέτρα και Μνημόνια

Πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να τσακιστεί η οικονομική ραχοκοκαλιά χωρών αδύναμων, όπως η Ελλάδα, διά της επιβολής μέτρων και Μνημονίων που τις οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην άβυσσο... Οσο για την ανησυχία που έχει καταλάβει τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Ευρώπης για το γεγονός ότι έχουν αναδυθεί -ακριβώς λόγω αυτών των ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών- ακραίες φωνές, βγαλμένες από τις σκοτεινότερες σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας; Είναι μάλλον ψεύτικη... Και αυτό περιέγραψε ουσιαστικά χθες ο Αλτμάιερ, λέγοντας ότι «θα φροντίσουμε να συνεχιστεί το επιτυχημένο έργο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», καθώς για τον ίδιο οι αριθμοί παραμένουν σημαντικότεροι από τους ανθρώπους.

«Θα μείνουμε πιστοί σε έναν προϋπολογισμό που δεν θα δημιουργεί νέα χρέη. Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους» πρόσθεσε και τόνισε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της Γερμανίας».

Οι καθυστερήσεις στις νέες αντικειμενικές στο τραπέζι των ραντεβού με τους δανειστές

Καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και στην επιλογή των νέων γενικών γραμματέων και διευθυντών των υπουργείων διαπίστωσαν οι επικεφαλής των δανειστών κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα συναντήσεων για την τέταρτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ζητήσει πίστωση χρόνου. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να κατατεθεί στη Βουλή νέα διάταξη νόμου που θα δεσμεύει ρητά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα προσδιοριστούν κοντά στο Πάσχα «και... βλέπουμε», όπως ανέφερε χθες η «δημοκρατία». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «πρόκειται για το δυσκολότερο τεχνικά θέμα. Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα».

Οσον αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο, η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι υπάρχει πίεση από την πλευρά των δανειστών για γρήγορη ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των γενικών γραμματέων και διευθυντών.

Η κυβέρνηση ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία για τους γραμματείς έως τον Ιούνιο και για τους διευθυντές έως τον Μάιο «και η τρόικα δείχνει να το καταλαβαίνει». Οπως είπε η κυρία Γεροβασίλη, για 69 θέσεις γενικών γραμματέων έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις και για 69 θέσεις γενικών διευθυντών 3.000 αιτήσεις. Οσον αφορά την κινητικότητα, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις φορέων που δεν αφήνουν εργαζομένους να φύγουν, καθυστερώντας να τους δώσουν τα δικαιολογητικά τους.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε, επίσης, χθες ότι «έχει πολύ δρόμο ακόμα η δημιουργία “κακής” τράπεζες για τα “κόκκινα” δάνεια» και ότι υπάρχει πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς («πάμε πολύ καλύτερα στο γεωγραφικό κριτήριο»).

Σήμερα το πρωί θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα της αγοράς προϊόντων και της αναπτυξιακής στρατηγικής και οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα