«Μήνυμα» στην Τουρκία και για οριοθέτηση ΑΟΖ

«Μήνυμα» στην Τουρκία και για οριοθέτηση ΑΟΖ01.03.2018Πρόσωπα

Τι είπε ο Π. Καμμένος για τα χωρικά ύδατα της χώρας, τα κυριαρχικά δικαιώματά της και τον... Κυρανάκη

Aυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, που εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, έστειλε ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα

είναι χώρα ειρηνική, αλλά, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας». Προέβη μάλιστα και σε μια εξαγγελία, που δείχνει εμμέσως τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

Με αφορμή εκδήλωση που έγινε για τα 70 χρόνια από την ίδρυση των Ειδικών Δυνάμεων (αργά το βράδυ της Τρίτης, στη ΛΑΕΔ), ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χρησιμοποίησε τα λόγια του αείμνηστου στρατηγού και ιδρυτή των Μονάδων Καταδρομών Ανδρέα Καλλίνσκη: «Κι αν ποτέ τολμήσουν αυτοί ή όποιοι άλλοι να πειράξουν πάλι την Ελλάδα μας, θα πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε με πίστη και πείσμα και με φανατισμό. Και θα νικήσουμε».

Ο Π. Καμμένος, αφού είπε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ανακοίνωσε την ίδρυση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και μίλησε για επέκταση των χωρικών υδάτων και οριοθέτηση ΑΟΖ, λέγοντας ότι «δεν θα μιλάμε μόνο για τα χωρικά ύδατα της χώρας, αλλά και για την οικονομική ζώνη, η οποία επεκτείνεται αρκετά μίλια απ' ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε».

Απάντησε επίσης στην πρόκληση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκη (που είπε ότι ο Π. Καμμένος προκαλεί την Τουρκία με την παρουσία του στα Ιμια), χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας: «Είναι καθήκον της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας να βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, να αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο και την τιμή στους ήρωες, και να παραμένουν εκεί μέχρι τέλους».

Εμπαιγμός

Σε αυστηρό τόνο απάντησε στη Ν.Δ. και στον αρμόδιο τομεάρχη Εθνικής Αμυνας Βασίλη Κικίλια, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους στρατιωτικούς με την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεών τους ο (τέως πλέον) αναπληρωτής ΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας.
Ανέφερε ότι επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ έγιναν οι περικοπές στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πως η σημερινή κυβέρνηση κατέβαλε το 50% σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ενώ έως το τέλος του 2018 θα αρχίσει η καταβολή και του υπόλοιπου 50%.

Ορκίστηκε ο Ν. Αναστασιάδης

Ορκίστηκε χθες για τη δεύτερη θητεία του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων επανέλαβε πως πρόκειται για την τελευταία θητεία του και έθεσε ως προτεραιότητά του την επίλυση του Κυπριακού και το «κτίσιμο της Κύπρου στη νέα εποχή».

Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την προεδρία του, μεταξύ των οποίων η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ΑΟΖ της Κύπρου και οι προκλήσεις της Τουρκίας που στέκονται εμπόδιο στα σχέδια της Λευκωσίας.
Στην ορκωμοσία του κ. Αναστασιάδη παρέστη και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μεγαλόνησο ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αγοράς του τηλεοπτικού σταθμού TV One (πρώην Mega).

Προκαλεί ο Ζάεφ με τις «ευλογίες» του Γιούνκερ

«Κόκκινο» χτυπά η αλαζονεία του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ως συνέπεια και των άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας. Αρνείται κατηγορηματικά να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του και να αποσύρει τον αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή Σκοπιανοί εθνικιστές καίνε ελληνικές σημαίες.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκάλεσε τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες» και υποστήριξε ότι το FYROM είναι μια γραφειοκρατική ορολογία.
Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράλογη της απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί σαφές ότι τα Σκόπια δεν τρέφουν αλυτρωτικές βλέψεις, και πρόσθεσε ότι η αξίωση της Αθήνας απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία που επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες εύρεσης στήριξης από την αντιπολίτευση για την επικύρωση της συμφωνίας και στις δύο χώρες, ο κ. Ζάεφ απάντησε ότι «υπάρχουν πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άτομα και ομάδες που αντιτίθεται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες».
Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί και να καταδικάσει το κάψιμο της ελληνικής σημαίας από Σκοπιανούς... Το έπραξε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έκανε την απίστευτη δήλωση «κι εμείς κάψαμε σημαίες στη Θεσσαλονίκη. Κι ακούστηκαν συνθήματα “πάρτε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια”», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πει ότι δεν πρέπει να δίνεται σημασία σε τέτοια περιστατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα