Αμερικανικό «χαλινάρι» σε Ερντογάν για τη Συρία

Αμερικανικό «χαλινάρι» σε Ερντογάν για τη Συρία07.01.2019Ειδήσεις

Το «θέατρο του παραλόγου» από την Ουάσινγκτον, που ζητεί από την Τουρκία να εγγυηθεί την ασφάλεια των Κούρδων μαχητών

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Αλλαγή πλεύσης διακρίνεται στον ορίζοντα σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, που ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Τραμπ, καθώς ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον τόνισε χθες πως οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν

από την περιοχή αν δεν λάβουν πρώτα εγγυήσεις από την Τουρκία για την ασφάλεια των Κούρδων!

Ο Μπόλτον, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα θίξει το ζήτημα της προστασίας των Κούρδων της Συρίας στις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να αναλάβουν όποια στρατιωτική δράση δεν είναι πλήρως συντονισμένη και συμπεφωνημένη κατ' ελάχιστον με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο και τα δικά μας στρατεύματα, αλλά επίσης θα πρέπει να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του προέδρου να μην τεθούν σε κίνδυνο και οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που πολέμησαν στο πλευρό μας» τόνισε ο Αμερικανός σύμβουλος.

Τελεσίγραφο

Ο Μπόλτον, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος απαιτεί από τον Τούρκο ομόλογό του να εγγυηθεί για την ασφάλεια των κουρδικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία επ’ αυτού του σημείου.

Η απάντηση της Τουρκίας στις δηλώσεις Μπόλτον ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε «παράλογο» να θεωρεί κανείς πως η Τουρκία στοχεύει τους Κούρδους της Συρίας, υποστηρίζοντας πως στόχοι της Αγκυρας είναι το Ισλαμικό Κράτος και οι κουρδικές οργανώσεις YPG και PKK, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της YPG βρίσκονται υπό την προστασία των ΗΠΑ, καθώς μέχρι τώρα αποτελούσαν τους βασικούς συνεργάτες των αμερικανικών στρατευμάτων που μάχονταν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα