Αλλαγή σελίδας για τη Μονή Χρυσοπηγής

Αλλαγή σελίδας για τη Μονή Χρυσοπηγής21.11.2019Ρεπορτάζ

Ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος έδωσε το «παρών» στην ενθρόνιση του ηγουμένου Εφραίμ

Μνήμες από παλιότερες εποχές αναβίωσε η σπάνια δημόσια εμφάνιση του μητροπολίτη πρώην Πειραιώς Καλλίνικου, πνευματικού αδελφού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Την Τετάρτη το απόγευμα η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Μονής Χρυσοπηγής σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής της μοναστικής αδελφότητας που καθιέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο

Χριστόδουλο. 

Στην ενθρόνιση του διαδόχου του παρόντες ήταν και όλοι οι άλλοι εκκλησιαστικοί άνδρες που ανέδειξε η Χρυσοπηγή, ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος, οι Σάμου Ευσέβιος και Δημητριάδος Ιγνάτιος. Μόνη ηχηρή απώλεια, ο μακαριστός Χριστόδουλος, αλλά εξίσου ηχηρή παρουσία αυτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος ήταν μπροστά στον σολέα και καθισμένος στο αμαξίδιο που χρησιμοποιεί για να μετακινείται παρακολούθησε την τελετή. Στα 93 χρόνια του και παρά τα κινητικά προβλήματα ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς παραμένει πνευματικά ακμαίος.

Μέχρι τον περασμένο μήνα ο κ. Καλλίνικος εκτελούσε στο ακέραιο τα καθήκοντά του ως ιδρυτής και ηγούμενος της Χρυσοπηγής. Ωστόσο, ο χρόνος δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο και κάπως έτσι ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς επέλεξε να αποσυρθεί.

Στη θέση του εκλέχθηκε ο αρχιμ. Εφραίμ. Ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε τις προσπάθειές του να δημιουργήσει αρχικά την αδελφότητα και στη συνέχεια τη Μονή Χρυσοπηγής. Ο νέος ηγούμενος π. Εφραίμ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με την παράκληση να συνεχίσουν μαζί με την Ιερά Σύνοδο να συνδράμουν στο έργο της μονής.

Έχουν περάσει 13 χρόνια από την παραίτηση του Καλλινίκου από τον θρόνο της Μητρόπολης Πειραιώς. Σήμερα, στα 93 του χρόνια, ο εμβληματικός εκκλησιαστικός άνδρας είναι πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση για άλλους εκκλησιαστικούς άνδρες με την απόφασή του να αποσυρθεί από τα εκκλησιαστικά κοινά. Από το 2006 που παραιτήθηκε από επαρχιούχος μητροπολίτης και μέχρι σήμερα, ούτε επέστρεψε στον Πειραιά ούτε ασχολήθηκε με τη διοίκηση και τα τρέχοντα ζητήματα στη μητρόπολη, αλλά έμεινε πραγματικά εφησυχάζων.

Keywords
Τυχαία Θέματα