Συνεχίζουν τις πιέσεις για την επιτάχυνση των e-πλειστηριασμών

Συνεχίζουν τις πιέσεις για την επιτάχυνση των e-πλειστηριασμών21.11.2019Οικονομία

Εμμονή με τους πλειστηριασμούς εξακολουθεί να δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Όπως αναφέρει στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, παρά την πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα στοιχεία καταλήγουν ξανά στις τράπεζες. Η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση

να επιταχύνει τις παρεμβάσεις που θα ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες και θα καταστήσουν πιο εύκολους τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζει ότι, ενώ επιταχύνεται ο ρυθμός μείωσής τους, παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ένα τετράμηνο, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου του 2020, σημειώνοντας πως, ενώ μια τεχνική παράταση θα βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται η προσπάθεια ομαλοποίησης της κουλτούρας πληρωμών. Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η εκδίκαση των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αύξηση της ικανότητας των δικαστηρίων να διαχειρίζονται τις υποθέσεις αυτές, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων που προέκυψαν με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, έως το τέλος του 2021 αποτελεί «κλειδί».

Keywords
Τυχαία Θέματα