Κομισιόν: Στρώνει χαλί για χαμηλότερα πλεονάσματα

Κομισιόν: Στρώνει χαλί για χαμηλότερα πλεονάσματα21.11.2019Οικονομία

Θετική εξέλιξη! Εύσημα από Ντομπρόβσκις, ο οποίος εκτιμά ότι η ελάφρυνση θα έρθει παράλληλα με τη μείωση του χρέους

Παράθυρο για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος με όχημα τη βελτίωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους άνοιξε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την παρουσίαση της 4ης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα, που στέλνει θετικά

μηνύματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. 

Όπως ανέφερε, «ως προς τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα τον ξεπερνά για 5η συνεχή χρονιά φέτος και τον επόμενο χρόνο η πρόβλεψή μας δείχνει ότι θα πετύχει τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Πέραν του 2020, όπως ξέρετε, οι στόχοι για τα πρωτογενή υπάρχουν για έναν λόγο: ότι η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ -περίπου 180%- και πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που θα θέτουν μικρότερους κινδύνους για την οικονομία. Με τέτοιο ύψος χρέους υπάρχει μικρό περιθώριο για λάθη πολιτικής. Οι στόχοι, όμως, βασίζονται στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Εάν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά».

Παράλληλα ο κ. Ντομπρόβσκις επιβεβαίωσε ότι με την 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή 767.000.000 ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να αξιοποιηθεί μέρος της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις, αλλά για το θέμα αυτό, όπως είπε, «θα αποφασίσουν οι πιστωτές», δηλαδή το Eurogroup.

Η έκθεση επικροτεί τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και επικαιροποιεί την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) που είχε γίνει στις αρχές του έτους, αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους τους τελευταίους μήνες.

Στο ευνοϊκό σενάριο που περιλαμβάνει η DSA το δημόσιο χρέος αγγίζει το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή το όριο του Μάαστριχτ, το 2055. Ωστόσο, στο βασικό σενάριο παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ ως το 2041 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κινούνται περί το 10% του ΑΕΠ ως το 2032, για να αυξηθούν σταδιακά στη συνέχεια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος 1,8% αλλά αναμένεται επιτάχυνση στο 2,3%. Ο Προϋπολογισμός ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή πάντως συνεχίζει να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος.

Με διπλωματική γλώσσα στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν τηρήθηκε η προνομοθετημένη δέσμευση για μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Εκτιμάται όμως ότι τα φορολογικά μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και προβλέπεται ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί.

Η Κομισιόν πάντως τοποθετείται αρνητικά για την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τον ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια. Υποστηρίζει ότι το μέτρο δημιουργεί κίνδυνο αύξησης της «μαύρης οικονομίας» και ξεκαθαρίζει ότι εξετάζεται κατά πόσον είναι ευθυγραμμισμένος με την κοινοτική νομοθεσία.

Τα πορίσματα της έκθεσης θα συζητηθούν στο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2019, όπου θα εξεταστεί και η ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Keywords
Τυχαία Θέματα