Γιατί η προανακριτική κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!

Γιατί η προανακριτική κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!29.10.2019Παρασκήνιο

Γιατί το αίτημα ΚΙΝ.ΑΛ., Ν.Δ. για εξαίρεση Πολάκη, Τζανακόπουλου κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλη τη διαδικασία

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Στον αέρα για νομικούς λόγους κινδυνεύει να τιναχτεί η προανακριτική επιτροπή που διενεργείται σχετικά με τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο σκάνδαλο Novartis, έπειτα από το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε το ΚΙΝ.ΑΛ. για τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, και υποστηρίχθηκε

από τμήμα της Ν.Δ. Την υπόθεση έχει «σώσει» προς το παρόν ο πρόεδρος της προανακριτικής Γιάννης Μπούγας, ο οποίος μετέθεσε τη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση κι έτσι δεν ελήφθη καμιά απόφαση.

Πηγές με μεγάλη εμπειρία στα νομικά ζητήματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν μια σειρά από επιχειρήματα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη διαδικασία προτού καν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η προανακριτική επιτροπή έχει τον ρόλο εισαγγελέα. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να εφαρμόσει ό,τι προβλέπουν ο Ποινικός Κώδικας και η Ποινική Δικονομία. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16, παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δικαίωμα πράγματι να προτείνουν εξαίρεση έχουν ο εισαγγελέας και ο κατηγορούμενος.

Την απόφαση, όμως, σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 1&2 του Κώδικα, μπορεί να πάρει μόνο το δικαστήριο ή το Δικαστικό Συμβούλιο κι όχι οι εισαγγελείς.

Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε δικαστήριο ούτε δικαστικό συμβούλιο, τότε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είτε δεν μπορεί να γίνει αίτηση εξαίρεσης είτε κατ' αναλογία την απόφαση θα μπορούσε να λάβει η Ολομέλεια της Βουλής (εκδοχή εξαιρετικά «τραβηγμένη», καθώς η Βουλή αποτελεί πολιτικό σώμα). Μια τρίτη λύση θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής, κάτι που δεν αναμένεται.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν και για το άρθρο 14, παρ. 2, περίπτωση (δ) του Κώδικα, όπου αναφέρεται ότι από μία υπόθεση -μεταξύ άλλων- αποκλείεται «όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας ή γνωμοδότησε ως πραγματογνώμονας».

Ο Κώδικας ορίζει σαφώς ότι από μάρτυρες εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη εξεταστεί - όχι όσοι πρόκειται να εξεταστούν. Το επιχείρημα, λοιπόν, ότι ο Παύλος Πολάκης πρέπει να εξαιρεθεί γιατί μπορεί να καταθέσει στη συνέχεια ως μάρτυρας τονίζουν ότι είναι νομικά έωλο.

Οι συγκεκριμένοι νομικοί κύκλοι έχουν αρχίσει, πάντως, να αναρωτιούνται εάν όσοι χειρίζονται την υπόθεση έχουν παντελή άγνοια επί των νομικών θεμάτων ή απλά, επειδή δεν εξελίσσεται η διαδικασία όπως θα ήθελαν, προσπαθούν να την τινάξουν στον αέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα