Πρόσκληση από το ΝΑΤΟ στους Σκοπιανούς!

Πρόσκληση από το ΝΑΤΟ στους Σκοπιανούς!12.07.2018Παρασκήνιο

Το ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί τα Σκόπια, ως το 30ό μέλος του, με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου των Βρυξελλών η Συμμαχία απευθύνει πρόσκληση

έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια, που θα ολοκληρωθούν, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρωθεί από Ελλάδα και Σκόπια.

Δέκα λοιπόν χρόνια μετά την ιστορική σύνοδο του Βουκουρεστίου και το ελληνικό βέτο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δίνει το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία» αναφέρεται στο επίσημο κείμενο, όπου χαιρετίζονται οι προσπάθειες του Ζόραν Ζάεφ και στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έστειλε μήνυμα και στον λαό των Σκοπίων, εν όψει δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι «η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Ο Π. Καμμένος

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, διότι, όπως είπε, θεωρεί ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.
«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι «όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές. Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ τον χαβά του: Είπε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes και τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes» ταυτότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόσκληση, ΝΑΤΟ, Σκοπιανούς,prosklisi, nato, skopianous