Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποιήσεις!

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποιήσεις!27.12.2017Οικονομία

Εντός Ιανουαρίου οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες Αλίμου, Χίου και την Εγνατία Οδό

Από τον
Φώτη Κόλλια

Tρεις διαγωνισμοί του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ξεκινούν μέσα στον Ιανουάριο προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να επιτευχθεί (πράγμα σχεδόν αδύνατο) ο στόχος εσόδων των 2 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά.

Στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται, αν δεν υπάρξει και νέα

παράταση, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι όμιλοι που διεκδικούν τη μαρίνα Αλίμου, τη μεγαλύτερη της Βαλκανικής, με περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού και πρόβλεψη για κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου. Δύο ημέρες μετά, στις 18 Ιανουαρίου, καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι για τη μαρίνα Χίου. Για τις 26 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους κατασκευαστικούς ομίλους που θα διεκδικήσουν τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού (και τριών κάθετων οδικών αξόνων), για χρονικό διάστημα έως και 40 χρόνια.

Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του οδικού άξονα αναμένεται να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι, καθώς και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες, όπως η γαλλική Vinci κ.ά. Κάποιοι άλλοι, εν εξελίξει, διαγωνισμοί πάνε προς νέα παράταση, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, όπου οι δεσμευτικές προσφορές από τους δύο υποψηφίους έχουν μετατεθεί για τον Φεβρουάριο. Τον ΔΕΣΦΑ διεκδικεί μια κοινοπραξία των Snam SpA (Ιταλία), Enag's Internacional SLU (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) με αντίπαλο την ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. (διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Γαλικίας). Το ίδιο θα συμβεί και στον διαγωνισμό για την εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ).

Στο Ελληνικό η κυβέρνηση καλείται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το καζίνο και να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες (μετακόμιση φορέων που στεγάζονται στον χώρο κ.λπ.) μέσα στον Ιανουάριο, κάτι που θεωρείται αδύνατο. Το οικονομικό κλείσιμο της διαδικασίας, με την υπογραφή της τελικής σύμβασης (μεταβίβαση μετοχών Ελληνικό Α.Ε. κ.λπ.), πήγε, πάντως, έναν χρόνο πίσω από το αρχικώς αναμενόμενο, και τώρα προβλέπεται ότι θα γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Η βιασύνη με την οποία προχώρησε μέσα στις γιορτές το προεδρικό διάταγμα, που αναμένεται να αποσταλεί αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), θεωρείται από αρκετούς μήνυμα για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα