Ο «εμφύλιος» στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη καλά κρατεί!

Ο «εμφύλιος» στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη καλά κρατεί!27.12.2017Πρόσωπα

Η σκληρή διαμάχη στις δικαστικές αίθουσες του Νίκου με την πρώην σύζυγό του και τα δύο παιδιά του

Το 2010 ο Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης με την αρωγή και την υποστήριξη της κόρης του Μαρίας Δασκαλαντωνάκη-Σηφουνάκη, αποφάσισε, για προσωπικούς λόγους, να στραφεί δικαστικώς κατά της πρώην συζύγου του Παρθενόπης, της κόρης του Τίνας και του γιου του Γιάννη. Απώτερος σκοπός του; Να τους αποκλείσει μετοχικά από τις οικογενειακές

ξενοδοχειακές εταιρίες. Είχε προηγηθεί ήδη από τις 15/4/2009 μια αμφιλεγόμενης νομιμότητας προσπάθεια να αλλοιώσει τη μετοχική σύνθεση μίας εκ των μεγαλύτερων εταιριών του ομίλου, της εταιρίας Sunstores, όπου είχε τη μειοψηφία.

Αγωγή

Στις 11/2/2010 άσκησε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, η οποία στρεφόταν κατά της πρώην συζύγου του, των παιδιών του και 21 εταιριών του ομίλου της οικογένειας, με την οποία ισχυριζόταν ότι αυτός είναι ο μοναδικός πραγματικός μέτοχος όλων των εταιριών του ομίλου και ότι η συμμετοχή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας ήταν εικονική.

Στο πλαίσιο της αγωγής αυτής ο Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης άσκησε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητούσε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση οι προσωρινοί τίτλοι μετοχών όσων εταιριών είχαν εκδώσει τέτοιους, να απαγορευτεί στη σύζυγο και στα παιδιά του να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις των εταιριών του ομίλου και να ψηφίζει ο ίδιος μόνος του διά όλων των μετοχών που ανήκουν σε εκείνους.

Επί της αιτήσεως αυτής εκδόθηκε στις 24/82010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης, με την οποία έγινε δεκτή η αίτησή του. Αλλα και επί της αγωγής του εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης, η οποία δέχτηκε ότι η πρώην σύζυγός του και τα παιδιά του ενεργούσαν ως εντολοδόχοι του Νικολάου Δασκαλαντωνάκη και οι μετοχές ουσιαστικά ανήκαν σε αυτόν.

Κατά της απόφασης αυτής άσκησαν αμφότερες οι πλευρές εφέσεις. Εν τέλει, τέσσερα χρόνια αργότερα εκδόθηκε απόφαση του Εφετείου Χανίων, η οποία απέρριψε την αγωγή του Νικόλαου Δασκαλαντωνάκη και αναγνώρισε ότι η πρώην σύζυγός του και τα παιδιά του Γιάννης και Τίνα ήταν πραγματικοί μέτοχοι των εταιριών του οικογενειακού ομίλου. Κατά της απόφασης του Εφετείου Κρήτης ο Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης άσκησε αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία εκδικάστηκε στις 5/12/2016.

Αίτηση αναίρεσης

Μέχρι την εκδίκαση της αιτήσεως αναιρέσεώς του ο Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης αιτήθηκε ενώπιον του Αρείου Πάγου την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Εφετείου Χανίων, την οποία πέτυχε υπό το βάρος της πίεσης της εν εξελίξει τουριστικής περιόδου, υπό τον όρο ότι «...τα υφιστάμενα ήδη διοικητικά συμβούλια θα διενεργούν αποκλειστικά και μόνο όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των εταιριών αυτών, με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των τελευταίων, χωρίς να επιχειρήσουν καμία μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ήδη υφίσταται ως προς τους μετόχους των εν λόγω εταιριών».

Στις 21/7/2017 εκδόθηκε τελικά η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Χανίων και έκρινε αμετακλήτως ότι ο Γιάννης, η Τίνα Δασκαλαντωνάκη και η μητέρα τους Πόπη ήταν και είναι πραγματικοί μέτοχοι στις εναγόμενες εταιρίες.

Ωστόσο, ήδη από το 2013 ο Νίκος και η Μαρία Δασκαλαντωνάκη είχαν αρχίσει να μεταβιβάζουν τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σε εταιρίες στις οποίες τελικά η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Παρθενόπη, ο Γιάννης και η Τίνα είναι πραγματικοί πλειοψηφούντες μέτοχοι ή στις οποίες έχουν μειοψηφικές συμμετοχές και άρα αντίστοιχα δικαιώματα.

Φαίνεται πάντως ότι η σκληρή διαμάχη της μεγαλύτερης οικογένειας του ελληνικού τουρισμού έχει ακόμα πολλά επεισόδια.

Η κατάρα δε της εμφύλιας σύγκρουσης είχε παρεισφρήσει πολλά χρόνια πριν, αφού και κατά το παρελθόν ο Ν. Δασκαλαντωνάκης είχε καταφέρει να βγάλει από τη μέση τον άρρωστο τότε, μακαρίτη σήμερα, αδελφό του Τάκη. Για πολλούς ο αείμνηστος Τάκης ήταν και η ψυχή του ομίλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα