Αυτοδιασυρμός Μητσοτάκη με το μέγα φιάσκο Αποστολάκη!

Πρωτοφανές! Ανακοίνωσε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Χαρδαλιά, αλλά τελικά ο ναύαρχος αρνήθηκε τη θέση

Σε ιστορικό φιάσκο εξελίχθηκε ο ανασχηματισμός για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών να αυτοδιασυρθεί, τορπιλίζοντας την ίδια την πρωτοβουλία του και το όποιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα, φέρνοντας παράλληλα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου την ίντριγκα και το κακώς εννοούμενο παρασκήνιο.

Η άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη

να αναλάβει το υπουργείο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού ανέθεσε αφήνει εκτεθειμένους όλους όσοι εμπλέκονται, καθώς για τη Ν.Δ. ο Αποστολάκης σε λίγες ώρες από υπουργός σωτήρας των Ελλήνων έγινε «κατώτερος των περιστάσεων» και «δειλός», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ από «αποστάτης» έγινε «παγιδευμένος».

Τραυματίζει όμως σοβαρότερα από όλους τον πρωθυπουργό, ο οποίος απέδειξε ότι τελικά η διαχείριση κρίσεων δεν είναι το… ατού του και του αποδίδει χαρακτηριστικά πολιτικού σαλτιμπάγκου που επιδίωξε να υφαρπάξει τη συναίνεση που δεν ήθελαν να του δώσουν, μέσω προσωπικών συμφωνιών και υποσχέσεων υπουργικών καρεκλών.

Το πρωτοφανές φιάσκο άρχισε να εκτυλίσσεται αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ευάγγελου Αποστολάκη ως νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε ευθέως τον Ευάγγελο Αποστολάκη για αποστασία και χρησιμοποιούσε ρητορική που υπονοούσε την «εξαγορά» του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με την πρόφαση της δήθεν συναίνεσης» ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην είδηση της υπουργοποίησης του πρώην υπουργού του.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε πριν από δέκα ημέρες επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενημερώνοντάς τον για την πρόταση που είχε δεχτεί να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο και ζητώντας τη συναίνεσή του, την οποία όμως δεν έδωσε. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται να επικοινώνησε και δεύτερη φορά μαζί του το Σαββατοκύριακο, ζητώντας ξανά τη στήριξή του.

Πάντως μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ απέρριψε την υπουργοποίησή του με μια δήλωση με την οποία επέρριπτε τις ευθύνες για το φιάσκο στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αυτός δεν τίμησε τη συμφωνία τους. «Δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Ακολούθησε η απάντηση του Μαξίμου, το οποίο χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Αποστολάκη «κατώτερο των περιστάσεων» και του καταλόγισε ότι δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ, υποτασσόμενος στο κόμμα και υπαναχωρώντας από το κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου έγινε σαφής προσπάθεια να τονιστεί ότι ο κ. Αποστολάκης είχε δεχτεί τη θέση και γι’ αυτό χθες υπήρξε επικοινωνία του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη τόσο με το γραφείο του κ. Τσίπρα όσο και με αυτό της κυρίας Γεννηματά.

Πηγές, μάλιστα, της Ν.Δ. σημείωναν ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης που ζητούσε υπουργείο και όχι θέση υφυπουργού, ενώ στην ανακοίνωση του κ. Οικονόμου τονίζεται ότι ακόμη και μετά την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Αποστολάκη «η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του» και σημειώνεται ότι ήταν αμέσως μετά την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Αποστολάκης αρνήθηκε τη θέση του υπουργού. Στο θέμα επανήλθε με νέα ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ισχυριζόταν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε να παγιδεύσει» τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του… χωρίς τη συναίνεσή του. «Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στον δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Έτσι κλείνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια σαφή προσπάθεια «αποκατάστασης» του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, την ίδια στιγμή που «πηγές» της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι επιχείρησε ως «πολιτικός απατεώνας ολκής» να παγιδεύσει ένα «άξιο στέλεχος» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινιζόταν δε ότι η επικοινωνία του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλη Καλογήρου, μόλις λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ήταν εντελώς προσχηματική.

Με νέα του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «σταλινισμό» και σημειώνοντας ότι «μέσα σε δύο ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε σε ένα άξιο στέλεχος που παγιδεύτηκε.

Όταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια. Οταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε τον λόγο του και “συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις”, επαινείται». «Ο σταλινισμός ζει» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα