Επικουρικές: Στη Βουλή χωρίς τον Μητσοτάκη;

Αρχίζει η μάχη στην Ολομέλεια για τον νόμο-τζόγο και ο πρωθυπουργός, εκτός απροόπτου, δεν θα λάβει τον λόγο

Η πρώτη μεγάλη μάχη της νέας κοινοβουλευτικής σεζόν δίνεται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίζεται το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο Χατζηδάκη – Τσακλόγλου για την επικουρική ασφάλιση. Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί αύριο αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία

και μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους, καθώς καταψηφίζεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης, που επισείει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για τις συντάξεις, σε ενδεχόμενη χρεοκοπία των ιδιωτικών ασφαλιστικών που θα διαχειρίζονται τον «κουμπαρά».

Ακόμη, καταγγέλλει το κόστος μετάβασης, επικαλούμενη και τις σχετικές ενστάσεις των Βρυξελλών, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ωστόσο αμετακίνητη, καθώς ο Πάνος Τσακλόγλου χαρακτήρισε στη Βουλή «απολύτως διαχειρίσιμο» το κόστος μετάβασης. «Το κόστος μετάβασης προκύπτει ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το εκτίμησε από λίγο κάτω από 50 έως λίγο πάνω από 70 δισ. ευρώ σε βάθος πεντηκονταετίας. Στο κεντρικό σενάριο τα επιπρόσθετα οφέλη σε βάθος πεντηκονταετίας είναι περίπου 50 δισ., επομένως το καθαρό κόστος μετάβασης είναι ένα απολύτως διαχειρίσιμο μέγεθος, πέραν των λοιπών ωφελειών για τους εργαζομένους και την ελληνική οικονομία», όπως επέμενε. Ο αρμόδιος υφυπουργός επιχείρησε ακόμη να διαβεβαιώσει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, χωρίς να θίγει την κύρια σύνταξη, η οποία παραμένει ως έχει.

Πάντως, οι αναφορές Τσακλόγλου, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη κατά του νομοσχεδίου. Εκτός του αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να καταθέσει, επίκειται και τοποθέτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον λόγο στη διήμερη συζήτηση θα λάβουν και οι αρχηγοί της ήσσονος αντιπολίτευσης. Όσο για τον πρωθυπουργό, δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να λάβει τον λόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα