Αυθαίρετα: Παράταση έως 10 Μαΐου για τακτοποίηση με έκπτωση 10%

Αυθαίρετα: Παράταση έως 10 Μαΐου για τακτοποίηση με έκπτωση 10%09.04.2019Οικονομία

Ακόμη έναν μήνα έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους με έκπτωση 10% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνεται έως την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 η προθεσμία για τη δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων,

με μείωση του ειδικού προστίμου κατά 10%, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «δημοκρατίας».

Η προθεσμία εξέπνεε χθες, όμως η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε τελικά να χορηγήσει μηνιαία παράταση, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα φορέων και πολιτών. Ετσι, η τρίτη φάση δηλώσεων των πολεοδομικών παραβάσεων, που περιλαμβάνει «φουσκωμένα» πρόστιμα, θα ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου. Από την εν λόγω ημερομηνία έως τις 8 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%.

Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν προσαυξήσεις στα πρόστιμα κατά 20%. Οσον αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να δουν πώς θα την ενσωματώσουν στο νομοσχέδιο (είναι σχεδόν έτοιμο). Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες κρίθηκε αντισυνταγματική, κάτι που, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, θα αντιμετωπιστεί με το σχέδιο νόμου για τα δασικά αυθαίρετα.

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (είχε προσφύγει κατά των οικιστικών πυκνώσεων) κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι δεν μπορεί η επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης μέσα στα δάση να συνιστά τρόπο επίλυσης του προβλήματος.
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με το WWF να υποστηρίζει ότι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία όσο και μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περάσει προς ψήφιση την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα