Στα πρόθυρα οικονομικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΕ – Οι δασμοί έντεκα δισ. που απειλούν τη δυτική οικονομία

Ο γενικευμένος οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τη μορφή δασμών, φαίνεται πως είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο.

Αφορμή της νέας αντιπαράθεσης είναι οι ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus, κάτι που δυσαρέστησε έντονα τον αμερικάνο πρόεδρο, ο οποίος πλέον απειλεί ανοικτά με επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που αν γίνει, θα φέρει αντίποινα από την ΕΕ.

Όπως

ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, «οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τώρα δασμούς ύψους 11 δισ. δολ σε ευρωπαϊκά προϊόντα ύστερα από τα ευρήματα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ότι οι επιχορηγήσεις της ΕΕ στην Airbus έχουν επηρεάσει τις ΗΠΑ. Η ΕΕ είχε πλεονέκτημα εις βάρος των ΗΠΑ τόσα χρόνια. Σύντομα αυτό θα σταματήσει».

The World Trade Organization finds that the European Union subsidies to Airbus has adversely impacted the United States, which will now put Tariffs on $11 Billion of EU products! The EU has taken advantage of the U.S. on trade for many years. It will soon stop!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 Απριλίου 2019

Ποια προϊόντα αφορούν οι δασμοί

Μάλιστα δεν χάθηκε χρόνος και το πρωί τις Τρίης 9 Απριλίου, οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση –από μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά– στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ, στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κατά την ίδια πηγή, οι ενισχύσεις αυτές υπολογίζεται ότι προκαλούν στις ΗΠΑ ζημίες ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε ετήσια βάση.

Ετοιμάζει την «απάντηση» της η Κομισιόν

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, επικαλούμενο πηγή από την Κομισιόν, η Ευρώπη θεωρεί υπερβολικό το ύψος των δασμών και σκοπεύει να ζητήσει τη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η ΕΕ θα ζητήσει από τη διαιτησία του ΠΟΕ να καθορίσει τα δικαιώματά της», πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο σε αυτό δε φαίνεται να συμφωνεί η Γαλλία, η οποία ζητά μια «φιλική λύση» με τις ΗΠΑ. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε πως «Όταν βλέπω πώς είναι η παγκόσμια ανάπτυξη, δεν νομίζω ότι έχουμε το περιθώριο να έχουμε εμπορική διαμάχη, ακόμη και αν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα θέματα της βιομηχανίας αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Λεμέρ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα