«Αερομαχίες» για την αναβάθμιση των F-16!

«Αερομαχίες» για την αναβάθμιση των F-16!10.01.2019Πρόσωπα

Βολές (και από τον ΣΥΡΙΖΑ) για τη σύμβαση κατά Καμμένου, που προειδοποίησε για την τύχη της ΕΑΒ

Σύγχυση, κενά και εύλογα ερωτήματα για την αμυντική πολιτική της χώρας, ειδικά σε μια τόσο εύθραυστη εθνικά περίοδο, προκαλεί η κόντρα όσον αφορά την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, με τα οφέλη για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας να παραμερίζονται στο όνομα των «κραυγών» και της πολιτικής

αντιπαράθεσης.

Ο Πάνος Καμμένος, αφού προηγουμένως δέχτηκε σφυροκόπημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που κατέθεσε, από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δέχτηκε να συζητηθεί εκ νέου η ρύθμιση στις συναρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Εξοπλιστικών της Βουλής, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκε η Ν.Δ. έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για μια προσφορά των Αμερικανών που θα ωφελήσει την εγχώρια βιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στη συμφωνία με μοναδικό σκοπό την ενίσχυσή της, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που αφήνουν υπονοούμενα. Προειδοποίησε, δε, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις πως, αν δεν κυρωθεί η σύμβαση, τότε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) θα αναγκαστεί να κλείσει. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αποστροφή του κ. Καμμένου, ότι «ορισμένοι έρχονται εδώ και κάνουν τους ήρωες στη Βουλή και μετά πάνε στον Πάιατ και ζητάνε συγγνώμη», διευκρινίζοντας ότι αφορά τα έδρανα «στα δεξιά».

«Γνωστές»

Οσο για τη Ν.Δ., κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει το «αμαρτωλό» καθεστώς των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να υποστηρίζει πως η Lockheed Martin συνεργάζεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες εταιρίες, «που είναι γνωστές στον υπουργό Εθνικής Αμυνας». Αναρωτήθηκε μάλιστα επιμόνως για ποιον λόγο η τροπολογία επιλέχτηκε να έρθει τώρα, μεσούσης της κυβερνητικής κρίσης.

Για «προβληματική τροπολογία» και για κυβέρνηση που «παραβιάζει εκ του πλαγίου την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις» μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης. Οσο για τις ενδοκυβερνητικές βολές που δέχτηκε ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ., ο Νίκος Φίλης εξέφρασε ρητώς την αντίθεσή του, επισημαίνοντας μάλιστα πως για να υπάρξει νομοθετική θωράκιση των συμβάσεων, πρέπει να γνωρίζουν οι βουλευτές τι προβλέπουν οι εκάστοτε συμβάσεις. «Πώς είναι δυνατόν να καλούμαστε να κυρώσουμε μια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε τους όρους της, πού πηγαίνουν τα χρήματα αναλυτικά» ρώτησε τον Πάνο Καμμένο, ενώ χαρακτήρισε «λάθος» ότι δεν συζητήθηκε η ρύθμιση στην αρμόδια επιτροπή. Αποστάσεις από την τροπολογία έλαβαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Τόσκας, Συμεών Μπαλλής και Θοδωρής Δρίτσας, οι οποίοι -σε πολύ πιο ήπιους τόνους από τον κ. Φίλη- εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τη συμφωνία της χώρας μας με τη Lockheed Martin.

Keywords
Τυχαία Θέματα