Tο Μουσείο Γκετί να επιστρέψει στην Ιταλία τη «Νικηφόρο Νεότητα»

Tο Μουσείο Γκετί να επιστρέψει στην Ιταλία τη «Νικηφόρο Νεότητα»06.12.2018Ειδήσεις

Απόφαση με την οποία το Μουσείο Γκετί των ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψει στην Ιταλία το αρχαίο, χάλκινο, ελληνικό άγαλμα της «Νικηφόρου Νεότητας», που αποδίδεται στον αρχαίο γλύπτη Λύσιππο -προσωπικό γλύπτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου-, εξέδωσε το ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας

Το ακυρωτικό δικαστήριο ουσιαστικά απέρριψε έφεση που είχε υποβάλει το Γκετί στην πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση του δικαστηρίου

του Πέζαρο, η οποία απαιτούσε επιστροφή του αγάλματος.

Το ηλικίας 2.000 ετών γλυπτό θεωρείται ένα από τα στολίδια της συλλογής του μουσείου, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμά του να κρατήσει το άγαλμα», σημειώνοντας ότι «ούτε ο νόμος ούτε τα γεγονότα υποστηρίζουν την επιστροφή του αγάλματος στην Ιταλία».

Σύμφωνα με το μουσείο, η Ιταλία δεν έχει κανένα εμπράγματο δικαίωμα πάνω στο άγαλμα, που ανασύρθηκε το 1964 από Ιταλούς ψαράδες στην Αδριατική (σε διεθνή ύδατα) και αγοράστηκε από το μουσείο το 1977 αντί 4.000.000 δολαρίων. Το ύψους 1,52 μ. άγαλμα εικονίζει έναν αθλητή στεφανωμένο με κότινο. Παραμένει άγνωστο αν το μουσείο θα προσφύγει τώρα κατά της νέας απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η πρωτόδικη απόφαση, η οποία είχε εκδοθεί το 2010, συνδέεται με παλαιότερη καμπάνια που είχε οργανώσει η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κλαπεί από την επικράτειά της και είχαν πωληθεί σε μουσεία και συλλέκτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα