Novartis: θρίλερ με το «βαθύ λαρύγγι»

Novartis: θρίλερ με το «βαθύ λαρύγγι»02.01.2019Παρασκήνιο

Κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια δεσμά για τον προστατευόμενο μάρτυρα, σύμβουλο των Αδωνη και Βορίδη. Ηταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα

Από μάρτυρας, κατηγορούμενος... Χαρακτηριστικά θρίλερ αποκτά η υπόθεση της Novartis μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος προστατευόμενου μάρτυρα, με κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη, ο οποίος επιχείρησε να φύγει με την οικογένειά του από την Ελλάδα

τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που αποτράπηκε χάρη στην επέμβαση των αστυνομικών Αρχών. Τώρα που... άλλαξε ρόλους, το όνομα του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα έχει δει το φως της δημοσιότητας (η «δημοκρατία» επέλεξε να μην το δημοσιεύσει), ενώ ταυτόχρονα γίνονται γνωστά και τα πρόσωπα με τα οποία συνεργαζόταν.

Το πρόσωπο σε βάρος του οποίου ασκήθηκαν διώξεις έχει διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος των πρώην υπουργών Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Φαίνεται ότι τελικά και ο ίδιος εμπλέκεται στην υπόθεση, οδηγώντας τις εισαγγελικές Αρχές στην αλλαγή της ιδιότητάς του και της ποινικής μεταχείρισής του. Τα νέα δεδομένα είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πετούσε το πρωί της Δευτέρας στις 9 για τη Μαδρίτη, ενώ μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχε προλάβει να στείλει τις οικοσυσκευές του στην Ισπανία. Τελικά, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε, διατάχθηκε η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, ενώ παρέδωσε και το διαβατήριό του.

Πάντως, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γεννούν πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν τελικά όντως πρόκειται για «διαφυγή» του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα.

«Για πάνω από έναν χρόνο είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε από έννομη προστασία στο καθεστώς της ποινικής δίωξης» δήλωσε στον Σκάι το βράδυ της Δευτέρας ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας είχε ενημερώσει ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό και ήταν σε συνεννόηση με την Εισαγγελία, στη διάθεση της οποίας βρισκόταν αδιαλείπτως εδώ και έναν χρόνο. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρέμεινε έξι ώρες στο αεροδρόμιο, χωρίς να τον ενημερώσουν για τον λόγο της κράτησής του.

Φαίνεται, πάντως, πως και ο ίδιος εμπλέκεται στην υπόθεση και έχει σοβαρές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, ενώ οι καταθέσεις που έδωσε με ψευδώνυμο συνεισέφεραν μεν κάποια στοιχεία για τη διακίνηση χρημάτων στην αγορά φαρμάκων, ωστόσο ο ίδιος αρνούνταν να δώσει ονόματα πολιτικών. Και το ερώτημα είναι γιατί η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν άσκησε νωρίτερα δίωξη εναντίον του, εφόσον υπήρχαν στοιχεία εναντίον του.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος παρακολουθούνταν, ωστόσο δεν αποκλείεται τις πληροφορίες στις Αρχές για τα σχέδιά του να φύγει από την Ελλάδα να τις έδωσε δικηγόρος που έχει γνώση της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα