«Ποδαρικό» με τουρκικές προκλήσεις

«Ποδαρικό» με τουρκικές προκλήσεις02.01.2019Παρασκήνιο

Νέες απειλές Ακάρ, που επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας» σε Αιγαίο - Μεσόγειο, και σκληρή απάντηση από τον Πάνο Καμμένο

Ποδαρικό» με νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας έκανε η Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας» για να προτάξει τις αξιώσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και την

ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας προκλητικά ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη ''γαλάζια πατρίδα'' μας 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» ανέφερε συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας ένα καινούργιο δόγμα που θέλει την Τουρκία, όπου υπάρχει θάλασσα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και μέχρι εκεί όπου τη βολεύει, να έχει δικαιώματα, εποφθαλμιώντας τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μονάδες κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο κ. Ακάρ είπε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι δυνατές και παντού, και ότι θα αντιδράσουν σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης των τουρκικών συμφερόντων ή διεκδικήσεων. «Αν όμως κάποιοι κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς, κάνουν λάθος. Δεν υποχωρούμε και δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο» ανέφερε.

Θράσος

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας έπιασε το νήμα των προκλήσεων την πρώτη ημέρα του 2019 από εκεί όπου το άφησε την τελευταία ημέρα του 2018 ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο δράσης» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά. Με περίσσιο θράσος, μάλιστα, είπε ότι η χώρα του «δεν έχει βλέψεις στα εδάφη, στην κυριαρχία και στο δίκαιο κανενός», αλλά «δεν θα είναι ούτε το θύμα».

Στις νέες τουρκικές απειλές απάντησε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. «Οι κλιμακούμενες προκλήσεις των γειτόνων μας αλλά και οι νέες απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε επιβουλή κατά των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα