Novartis: η μετάφραση του ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις παρεμβάσεις επί Σαμαρά

Το επίσημο έγγραφο του υπ. Εξωτερικών μιλά για «πειραγμένες αποφάσεις» της κυβέρνησης Σαμαρά υπέρ της εταιρίας

«Φωτιά» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής βάζει το νέο έγγραφο «βόμβα» από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, που μιλά σαφώς για πειραγμένες αποφάσεις της τότε κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά προς όφελος της Novartis.

Η

επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού και των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Προανακριτική αναφέρει ότι η Novartis «προέβη με διεφθαρμένο τρόπο σε πράξεις για προώθηση προσφοράς και υπόσχεσης πληρωμής σε αλλοδαπό αξιωματούχο» (εννοώντας Ελληνα αξιωματούχο) και ότι χρήματα προσφέρθηκαν και δόθηκαν σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό αυτός να προβεί «σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντός του» και να «πειστεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων της, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της κυβέρνησης» προς όφελος της Novartis.

Η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ -που επικαλείται τον Νίκο Δένδια, καθώς η μετάφραση έγινε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών- να υποστηρίζει πως το κείμενο επιβεβαιώνει ότι οι πρακτικές διαφθοράς αφορούν τον επηρεασμό της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015. Κάλεσε, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει «συγγνώμη» από τον λαό, υποστηρίζοντας πως η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. σχολίασε πως από τη μετάφραση του κειμένου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου αναφέρεται σε εργαζομένους σε δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές. Η κυβερνώσα παράταξη αποκάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ «σκευωρό χαμένο στη μετάφραση», υποστηρίζοντας πως «απλά ελληνικά χρειάζεται να ξέρει κάποιος για να καταλάβει ότι η μετάφραση της απόφασης του αμερικανικού δημοσίου για τη Novartis είναι η ταφόπλακα της σκευωρίας του “Ρασπούτιν” και των συνεργών του, που σπίλωσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα».

Άμεση ήταν, μάλιστα, η απάντηση και του Νίκου Δένδια, με το υπουργείο να υποστηρίζει πως το «να εμπλέκεται ο υπουργός Εξωτερικών σε… μετάφραση εγγράφου από τη Μεταφραστική Υπηρεσία συνιστά απύθμενη φαιδρότητα».

Άδωνις και στελέχη της Ν.Δ. «αθωώνουν» με νέα fake news τον σύζυγο της Ράικου

Δεν έχουν τέλος τα fake news αναφορικά με τον ιατρό σύζυγο της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, με τα γνωστά στελέχη της Ν.Δ. να σπεύδουν -έτι μία φορά- να βγάλουν λάδι το ζεύγος, παραπλανώντας τους πολίτες με έγγραφα που δήθεν αθωώνουν τον Λάζαρο Καρνέζη. Η Ν.Δ. μάλιστα έσπευσε να πανηγυρίσει για την «αθωότητα» του συζύγου της κυρίας Ράικου, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε και σχετικό tweet, στο οποίο μίλησε για «ανηθικότητα» της Ελένης Τουλουπάκη επειδή «έστειλε στη Βουλή μετά βαΐων και κλάδων πόρισμα εναντίον του συζύγου της κυρίας Ράικου για συμπληρώματα, απέκρυψε όμως ότι ήταν αθώος για τη Novartis που ερευνούσε η Επιτροπή».

Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα; Η Εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε στην Προανακριτική, έπειτα από αίτημα του Βασίλη Κεγκέρογλου, τους ελέγχους που διεξήχθησαν σε εκατοντάδες ιατρούς προκειμένου να εξακριβωθεί εάν λειτουργούσαν υπέρ της Novartis ή άλλων φαρμακοβιομηχανιών. Ανάμεσά τους, ο σύζυγος της Ελένης Ράικου, ο οποίος, σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, ελέγχθηκε για τα έτη από 2013 έως και 2017 και δεν προέκυψε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, με την πλειονότητα να… θριαμβολογεί. Μόνο που το «καυτό» πόρισμα του ΕΟΠΥΥ που διαβιβάστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή αποκαλύπτει τις κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις του κ. Καρνέζη που έλαβαν χώρα το 2018, έναν χρόνο δηλαδή μετά…

Ειδικά, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εκ μέρους του συζύγου της Ελένης Ράικου, δίνοντας μάλιστα «ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες, καθώς από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές είχε εξετάσει μόνο τους πέντε, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το Δημόσιο κατά περίπου 1.700.000 ευρώ…

Στο ίδιο έγγραφο πάντως αναφέρεται πως ο κ. Καρνέζης έλαβε από τη Novartis δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 2.000 ευρώ. Σημειωτέον πως αμφότερα τα εμβάσματα αφορούν χρονική περίοδο πριν από το 2012. Συγκεκριμένα, το πρώτο έμβασμα ύψους 1.000 ευρώ εστάλη σε κοινό λογαριασμό του ζευγαριού το 2008 και το δεύτερο, πάλι ύψους 1.000 ευρώ, το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα