Mέρκελ: «Δώστε μας τα λεφτά ή ετοιμαστείτε για Grexit»

Mέρκελ: «Δώστε μας τα λεφτά ή ετοιμαστείτε για Grexit»06.02.2019Πρόσωπα

Στο φως ο εκβιασμός της Μέρκελ στον Τσίπρα κατά τη διαπραγμάτευση τον Ιούλιο του 2015

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα πριν από μερικές εβδομάδες στην Αθήνα

ότι έχει αντιληφθεί τη σκληρότητα των μέτρων που η ίδια και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλαν στον ελληνικό λαό, ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC «φωτίζει», ωστόσο, τον ένοχο ρόλο που έπαιξε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εκβιάζοντας στη λογική... «τα λεφτά σας ή τη ζωή σας»!

Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Going for Broke», περιγράφει τη μακρά και δύσκολη ημέρα της 12ης Ιουλίου του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από το Grexit, επιλογή την οποία -όπως αποκαλύπτεται- στήριζε η Μέρκελ, παρότι επί χρόνια επιχειρεί να μας πείσει για το αντίθετο.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται στην κρίσιμη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής, μία εβδομάδα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνει ότι η Μέρκελ δεν ήταν μόνο απογοητευμένη από την άρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους ενός νεότερου πακέτου διάσωσης αλλά και έτοιμη να πει το «ναι» στην έξοδο της Ελλάδας από τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Οταν μάλιστα, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, πληροφορήθηκε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αρνούνταν να αποδεχθεί τους όρους που του προσέφεραν, καθώς τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας, η καγκελάριος αναφώνησε με θράσος και κυνισμό: «Αποκλείεται. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε». Την περιγραφή κάνει ο γνωστός... χαρτογιακάς Ντάισελμπλουμ.

Η λαχτάρα για Grexit της μοχθηρής Μέρκελ, που ισοπέδωσε την Ευρώπη για την τσέπη της Γερμανίας, προκύπτει και από την περιγραφή του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κατά δήλωσή του είδε τον Ολάντ αναστατωμένο να του λέει: «Ματέο, είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Ανγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας».

Πριν από τη μαραθώνια Σύνοδο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει την προσωρινή έξοδο πέντε ετών της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Προειδοποίηση

«Ηταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός» σχολιάζει ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ομολογεί ότι είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνέπειες ενός δημοψηφίσματος με τη φράση «θα βρεθείς στα βαθιά σκ…ά». «Κέρδισες (το δημοψήφισμα), αλλά η Ελλάδα έχασε» εκτιμούσε ο Ολάντ, που έβλεπε το Grexit να πλησιάζει. Τότε, σύμφωνα τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Από το ντοκιμαντέρ δεν λείπει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δηλώνει ότι την ημέρα του δημοψηφίσματος δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. «Οταν μπήκα στο γραφείο του, μου είπε “την πατήσαμε”» αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα