H «δημοκρατία» στηρίζει τη Γέφυρα Ζωής που προσφέρει αγκαλιά και απασχόληση σε νέους με αναπηρία

H «δημοκρατία» στηρίζει τη Γέφυρα Ζωής που προσφέρει αγκαλιά και απασχόληση σε νέους με αναπηρία03.12.2019Ρεπορτάζ

Η εθελοντική οργάνωση λειτουργεί στο Χαϊδάρι ως ένας πολυχώρος δημιουργίας και έκφρασης

Πριν από περίπου έξι χρόνια ο 22χρονος -τότε- Νικόλας Γουράνιος είπε μια φράση στον πατέρα του Διονύση, η οποία έμελλε να είναι η αρχή για να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή ορισμένων ιδιαίτερων ανθρώπων. «Μπαμπά, εμείς δεν έχουμε πουθενά να πάμε το απόγευμα».

Από τη
Γιώτα Φλώρου


Αυτές ήταν οι λέξεις που ξεστόμισε ο Νικόλας, ένα παιδί με αναπηρία,

και αμέσως στο μυαλό του πατέρα του άρχισε να γεννιέται δειλά δειλά μια ιδέα που θα έφερνε τόσο το δικό του παιδί όσο κι άλλα ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στη χαρά και την ξεγνοιασιά.

Συμπαραστάτες του σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο δεν ήταν διόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί, βρήκε κι άλλους γονείς παιδιών και νέων με αναπηρία, οι οποίοι, αντιμετωπίζοντας μια ολόκληρη ζωή ατέλειωτες δυσκολίες, το μόνο που ήθελαν ήταν να βλέπουν τα παιδιά τους να χαμογελούν. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο εθελοντικός πολυχώρος δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με αναπηρία Γέφυρα Ζωής.

Από το Περιστέρι

«Πολύ δειλά ξεκινήσαμε από το Περιστέρι, σε έναν χώρο 90 τ.μ. Αρχισαν να μαζεύονται παιδιά από όλη την Αττική και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε γιατί. Οταν αρχίσαμε να μεγαλώνουμε, ήρθαμε στον χώρο όπου είμαστε τώρα, στο Χαϊδάρι, που είναι 400 τ.μ., για να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα για αυτά τα παιδιά» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Γέφυρας Ζωής Διονύσης Γουράνιος.

Ο χώρος λειτουργεί απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 17.00 έως τις 21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους να συμμετέχουν σε ομάδες με επικεφαλής καταρτισμένους εθελοντές που τους διδάσκουν -μεταξύ άλλων- χορό, θέατρο, γυμναστική, μουσική, μαγειρική και ζαχαροπλαστική, μέχρι και αυτοάμυνα.



Ο κ. Γουράνιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό που προσφέρει η Γέφυρα Ζωής είναι «αγάπη και δράσεις τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε ως γονείς μαζί με τα παιδιά μας στο σπίτι. Εμείς δεν κάνουμε λογοθεραπεία, δεν είμαστε φορέας κοινωνικής πρόνοιας ούτε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης. Αυτό που κάνουμε είναι να κοινωνικοποιούμε τα παιδιά μας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και για τον έξω κόσμο».

Τεράστια βελτίωση

Τα παιδιά που πηγαίνουν στον πολυχώρο αυτή τη στιγμή είναι 44 -με τον αριθμό τους να αυξάνει συνεχώς-, ενώ ηλικιακά είναι από 18 ετών και άνω. Ο πρόεδρος της Γέφυρας Δ. Γουράνιος αναφέρει ότι τα παιδιά επιλέγουν πότε θα έρθουν και σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετέχουν, τονίζοντας: «Κανείς δεν πιέζει κανέναν και κανείς δεν επιβάλλει καμία τιμωρία σε κανέναν». Ολες αυτές οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά και οι νέοι, νιώθοντας μόνο συναισθήματα αγάπης από τους εθελοντές δασκάλους τους, καθώς και ότι ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια στην οποία μπορούν να είναι ο εαυτός τους, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά τους. «Παιδιά με αυτισμό μέτριας λειτουργικότητας μέσα σε τρία χρόνια εμφάνισαν τεράστια διαφορά στην κοινωνικοποίησή τους. Για παράδειγμα, ενώ πριν δεν έπαιρναν κανέναν αγκαλιά, άρχισαν να αγκαλιάζουν τους εθελοντές ή, ενώ έλεγαν μόνο λίγες λέξεις, έφτασαν να λένε πάνω από 40».

Η στελέχωση, οι εθελοντές και η συνεργασία με αγγλικό μουσικό πανεπιστήμιο για τον αυτισμό

Η Γέφυρα Ζωής είναι ένας φορέας που στηρίζεται στην εργασία και την αγάπη των εθελοντών, ο αριθμός των οποίων αυξομειώνεται. Οι εθελοντές έρχονται -εκτός των άλλων- από ΤΕΙ, ΤΕΦΑΑ, ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολέγια, ενώ υπάρχει συνεργασία ακόμα και με το αγγλικό μουσικό πανεπιστήμιο για τον αυτισμό του Huddersfield.

Μεγάλη συγκίνηση προκαλούν και οι ιστορίες των ανθρώπων που μπορεί να μην είναι νέοι σε ηλικία, θέλουν να προσφέρουν όμως λίγες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτά τα παιδιά και σε αντάλλαγμα παίρνουν την αγάπη και την αγκαλιά τους. Μία από αυτές, όπως λέει ο πρόεδρος της Γέφυρας Δ. Γουράνιος, ήταν μία 68χρονη συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η οποία ερχόταν στον χώρο για να διαβάζει παραμύθια στα παιδιά γιατί δεν είχε παιδιά και εγγόνια δικά της και έβλεπε τα παιδιά του πολυχώρου σαν εγγόνια της. «Εθελοντές θέλουμε συνεχώς», προσθέτει, «σε όλες τις ειδικότητες, όπως μάγειρες, ζαχαροπλάστες, χορευτές, τραγουδιστές, για διοίκηση, γραμματειακή υποστήριξη, νομική υποστήριξη, δημοσιογράφους».



Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει η Γέφυρα Ζωής είναι και αρκετές για το πολύτιμο έργο των εθελοντών. Επίσης, έχει βραβευτεί για την προσφορά του και ως ένας από τους καλύτερους οργανισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Στους σχεδιασμούς της Γέφυρας Ζωής είναι να δημιουργηθεί ένας παρόμοιος -μικρότερος όμως- χώρος με αυτόν του Χαϊδαρίου στα νότια προάστια. «Λαμβάνουμε πολλά τηλέφωνα και e-mails από γονείς παιδιών με αναπηρία που μένουν εκεί και ψάχνουν τρόπους να απασχολήσουν τα παιδιά τους. Για αυτούς είναι πολύ δύσκολο να έρχονται, για παράδειγμα, από το Ελληνικό ή την Αργυρούπολη στο Χαϊδάρι» αναφέρει ο κ. Γουράνιος.

Ζητείται υποστήριξη

Εκτός από τον χρόνο τους για εθελοντική προσφορά στον πολυχώρο, οι πολίτες μπορούν να υποστηρίξουν με πολλούς τρόπους τη Γέφυρα Ζωής. Μπορούν να συνδράμουν οικονομικά ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδά του (λογαριασμός τράπεζας για τον σκοπό αυτόν υπάρχει στην ιστοσελίδα του εθελοντικού οργανισμού www.gefirazois.gr). «Οταν έρχονται 70-80 άτομα κάθε μέρα στον πολυχώρο, υπάρχουν φθορές. Ως γονείς προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα ποσά και είναι πολύ δύσκολο. Κάθε μήνα ζούμε με την αγωνία αν μπορούμε να πληρώσουμε το επόμενο ενοίκιο» δηλώνει ο κ. Γουράνιος και προσθέτει πως αυτό που θέλει είναι ο κόσμος να έρθει να γνωρίσει τους ανθρώπους του φορέα «και αν κρίνει ότι θέλει να μας βοηθήσει, να το κάνει». Ακόμη ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει κάποιος είναι σε είδος, προσφέροντας, για παράδειγμα, τη μαναβική της εβδομάδας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2016 έως το 2018 η Γέφυρα Ζωής είχε επιλεγεί από ένα πρόγραμμα της VISA να είναι ένας από τους 15 οργανισμούς στην Ελλάδα που θα δεχθούν οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσουν το έργο τους. Με αυτά τα χρήματα, μάλιστα, φτιάχτηκε ο πολυχώρος στο Χαϊδάρι. «Ηταν τεράστια τιμή που μας επέλεξαν», λέει ο κ. Γουράνιος και προσθέτει: «Και οι άνθρωποι της VISA μάς έδειχναν μεγάλη αγάπη, γιατί ήμασταν ένας μικρός οργανισμός, ο οποίος όμως έκανε ωραία πράγματα».

«Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει προνοήσει για αυτά τα παιδιά»

Σύμφωνα με τον κ. Γουράνιο, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία που δημιούργησαν τη Γέφυρα Ζωής, οι άνθρωποι που κουβαλούν καθημερινά έναν σταυρό στις πλάτες τους, έστω και σε αυτή τη μικρή κλίμακα κάλυψαν ένα από τα μεγάλα κενά της Πολιτείας. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν χώροι για να πηγαίνουν να απασχολούνται αυτά τα παιδιά, δεν υπάρχουν κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και νέους με αναπηρία στην Αττική. Μπορούσαν οι Περιφέρειες να κάνουν τέτοια κέντρα σε κάθε δήμο, να απασχολούν 10 παιδιά, μειώνοντας παράλληλα και την ανεργία, καθώς τα κέντρα αυτά χρειάζονται κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, ψυχιάτρους για να λειτουργήσουν».

Γενικότερα, τα παιδιά και οι νέοι με αναπηρία αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, που κλείνουν τα μάτια στις ανάγκες τους και αρνούνται να τα εντάξουν στο κοινωνικό σύνολο. «Ομως, όταν εγώ πεθάνω, πρέπει το παιδί μου κάπου να υπάρχει, γιατί, αν μείνει μόνο του, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Εμείς δεν βγάζουμε κραυγές αγωνίας. Παρακαλούμε το κράτος να κάνει στέγες αυτόνομης διαβίωσης, να μπορούν τα παιδιά μας, όταν πεθάνουμε, να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Δεν ξέρουμε πότε η Ελλάδα θα καταλάβει ότι πρέπει να δεχθεί αυτά τα παιδιά στην αγκαλιά της. Είναι τραγικό για την ελληνική κοινωνία εν έτει 2019 να μην υπάρχουν τέτοιες δομές. Αν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρώπη, πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους με διαφορετικότητα, αν θέλετε, την ευκαιρία που αξίζουν» λέει αγανακτισμένος ο πρόεδρος της Γέφυρας Ζωής.

Οι κάρτες

Τέλος, εν όψει των φετινών γιορτών, τα παιδιά της Γέφυρας Ζωής δημιούργησαν μια σειρά από κάρτες (φωτό κάρτες) οι οποίες διατίθεται σε συσκευασία δώρου. Πρόκειται για συνολικά 22 χριστουγεννιάτικες κάρτες και κοστίζουν 12 ευρώ. Οσοι επιθυμούν μπορούν να τις προμηθευτούν από τον πολυχώρο στο Χαϊδάρι (Ιερά Οδός 310 και Κύπρου 2) ή να τις παραγγείλουν καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 2112143437 (αποστολές γίνονται σε όλη την Ελλάδα).

Keywords
Τυχαία Θέματα