Στη φυλακή τρεις για το σκάνδαλο της Siemens!

Στη φυλακή τρεις για το σκάνδαλο της Siemens!03.12.2019Παρασκήνιο

Κάθειρξη 15 ετών στους βασικούς κατηγορουμένους για τα «μαύρα ταμεία».  Οι ποινές στους άλλους καταδικασθέντες

Τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές της 15ετούς κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ που καταδικάστηκαν ως οι βασικοί υπαίτιοι για τη διακίνηση παράνομων χρημάτων από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας. Μεταξύ άλλων, την πόρτα της

φυλακής περνούν το πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens Πρόδρομος Μαυρίδης, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, καθώς και η σύζυγος του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens Χρίστου Καραβέλα, Μάρθα. 

Συνολικά οι αποφάσεις του δικαστηρίου που ανακοινώθηκαν χθες αφορούσαν τους 22 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens το 1997 και τις προεκτάσεις της. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ευθύνες των κατηγορουμένων επιμερίστηκαν ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους.

Συγκεκριμένα, για τα πρώην στελέχη της μητρικής και της ελληνικής Siemens κάθειρξη 15 ετών επιβλήθηκε στους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρίστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη, Εντουαρντ Πίρερ. Στα 13 έτη είναι η ποινή για τον Τόμας Γκάνσουιντ, στα 10 έτη για τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη και στα εφτά έτη για τους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν και Φρανς Ρίχτερ.

Για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ 15 έτη επιβλήθηκαν στον Γιώργο Σκαρπέλη, 14 έτη στους Γιώργο Αργυρόπουλο και Δημήτρη Κουβάτσο, 13 έτη στον Παναγιώτη Νικάκη, 12 έτη στον Δημήτρη Γυφτόπουλο και 10 έτη στο Νικόλαο Νίντο. Επίσης, σε έξι χρόνια καταδικάστηκαν οι επιχειρηματίες με παρένθετο ρόλο Γιώργος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας, στους οποίους αναγνωρίστηκε ένα ελαφρυντικό. Τέλος, τα άλλοτε τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ καταδικάστηκαν σε 12 και 14 έτη, αντίστοιχα, και η Μάρθα Καραβέλα αντιμετωπίζει κάθειρξη 13 ετών.

Χωρίς αναστολή

Το δικαστήριο αρνήθηκε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που είχαν υποβάλει οι Π. Μαυρίδης, Γ. Σκαρπέλης και Μ. Καραβέλα, αποδεχόμενο ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως που τους έκρινε υπόπτους τέλεσης νέων αδικημάτων, τονίζοντας πως ακόμη και σήμερα «απολαμβάνουν» χρήματα προερχόμενα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Την ίδια τακτική ακολούθησε και για τις εφέσεις των Μ. Χριστοφοράκου, Χρ. Καραβέλα, Φ. Λυγινού και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ακολουθώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση.

Την ίδια στιγμή, ανασταλτικό στην έφεση δόθηκε στους επτά Γερμανούς καταδικασθέντες, πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, ενώ σε δύο από αυτούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ. Ανασταλτική απόφαση εκδόθηκε και για τα υπόλοιπα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ενώ επιβλήθηκαν σε όλους -εκτός από ένα στέλεχος- χρηματικές εγγυήσεις που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τα 100.000 ευρώ.

Επιπλέον, στους καταδικασθέντες από τον ΟΤΕ επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα επιβλήθηκαν και στους επιχειρηματίες Α. Λέτσα και Γ. Καλδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα