Brexit: «Οχι» της Βουλής σε άτακτη έξοδο

Brexit: «Οχι» της Βουλής σε άτακτη έξοδο14.03.2019Ειδήσεις

Προς νέα παράταση οδεύει το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση! «Πείτε μας, τι θέλετε;» λένε στις Βρυξέλλες

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μετά το ηχηρό «όχι» στη συμφωνία -της τελευταίας στιγμής- που έφερε η Τερέζα Μέι από το Στρασβούργο για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η Βουλή των Κοινοτήτων (έστω και οριακά, με ψήφους 312 υπέρ και 308 κατά) καταψήφισε χθες και την πρότασή της για ένα «άτακτο Brexit» από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συγκεκριμένα και ενώ η κλεψύδρα εν όψει της 29ης Μαρτίου αδειάζει επικίνδυνα, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εγκρίνοντας όμως τροπολογία που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση διά της Συντηρητικής βουλευτού Κάρολαϊν Σπέλμαν.

Τι σημαίνει αυτό; Τουλάχιστον προσώρας το «σκληρό Brexit» πρέπει μάλλον να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, έστω και αν πέρασε οριακά την κοινοβουλευτική βάσανο. Με το πιθανότερο σενάριο που παίζει πλέον, όπως σημείωναν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, να είναι η αναβολή του διαζυγίου, καθώς αναζητείται μια όσο το δυνατόν πιο «βελούδινη εκδοχή» του. Λίγο αργότερα, πάντως, χθες οι βουλευτές απέρριψαν μια δεύτερη τροπολογία (με 374 ψήφους κατά και 164 υπέρ), μέσω της οποίας προτεινόταν να ζητηθεί αναβολή έως τις 22 Μαΐου, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να καταργηθεί το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μεγάλο ζητούμενο για τους Βρετανούς είναι ξανά λοιπόν ο χρόνος, την ώρα όμως που η Ε.Ε. δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις -και- στο κομμάτι αυτό.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην Ενωση για το Brexit ήταν χθες το ερώτημα «Πείτε μας, τι θέλετε;». Ερώτημα που έθεσαν και ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ε.Ε., όσο όμως και ο Μίχαελ Ροτ, ο Γερμανός υπουργός επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Λίγο πιο χαλαρή -για την ακρίβεια, πιο διαλλακτική- εμφανιζόταν χθες η Ανγκελα Μέρκελ, που συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους δήλωνε αισιόδοξη για το γεγονός ότι οι εταίροι θα δώσουν τελικά το «πράσινο φως» στο Λονδίνο για μια παράταση του Αρθρου 50.

Σε εντελώς διαφορετικό τόνο χθες -κι ενώ η Μέρκελ παραδεχόταν πάντως ότι «οι επιλογές για το Brexit έχουν στενέψει»- ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι η συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit δεν είναι διαπραγματεύσιμη και κάλεσε τη βρετανική ηγεσία να εξέλθει από το αδιέξοδο.

«Η κατάσταση είναι απλή: η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι διαπραγματεύσιμη» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει για την παράταση ή όχι του Αρθρου 50, για το αν δηλαδή επιθυμούν πίστωση χρόνου, με μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου.

Ο χρόνος είναι κέρδος για τη σταθεροποίηση της στερλίνας

Με τον «γόρδιο δεσμό» του Brexit να παραμένει άλυτος στη Βρετανία, η στερλίνα χθες κατέγραφε μικρή άνοδο στις διεθνείς ισοτιμίες νομισμάτων, μετά τη «βουτιά» των τελευταίων ημερών. Οι αναλυτές, βέβαια, εκτιμούν πως, αν τελικά καθυστερήσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., τότε αυτό θα έχει θετικές συνέπειες στο νόμισμα. «Ο χρόνος είναι κέρδος για τη στερλίνα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάθιου Ράιαν, ανώτερος αναλυτής της εταιρίας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ebury, συμπληρώνοντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση του Brexit η οποία θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες θα ήταν πιθανότατα καλή είδηση για το νόμισμα, δεδομένου ότι θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετό χρόνο για πρόσθετες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ θα «άνοιγε την πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αίσθηση προκαλούσε η είδηση που προέκυψε στο πλαίσιο της παρουσίασης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons. Είδηση που αφορούσε το γεγονός πως οι Βρετανοί εν όψει ενός πιθανού Brexit έχουν αρχίσει να στοκάρουν στα σπίτια τους χαρτιά τουαλέτας και παυσίπονα! Τα «κοράκια», πάντως, των αγορών φροντίζουν με κάθε τρόπο να δημιουργούν κλίμα σε βάρος της λαϊκής εντολής περί εξόδου, σημειώνοντας διαρκώς και με όλους τους τρόπους ότι ένα Brexit θα λειτουργήσει μόνο καταστροφικά για το Νησί και τους πολίτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα