Χάος με το επίδομα ενοικίου!

Χάος με το επίδομα ενοικίου!14.03.2019Παρασκήνιο

Τα προβλήματα που προέκυψαν την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας

Σοβαρή εμπλοκή με τα ανενεργά συμβόλαια. 41.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα

Ντροπή! Ιδιοκτήτες βρήκαν ευκαιρία και ζητούν αύξηση μισθώματος

Η Θέση μας: Οι μολότοφ σκοτώνουν

Διαβάστε επίσης:

►Αθλιος Κυρίτσης: «Δεν θυμάμαι να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ»!►Ελεύθερο το μοντέλο με την κόκα►Εγιναν μαλλιά κουβάρια στην Κ.Ο.
του ΣΥΡΙΖΑ!►«Καταιγίδα» επικρίσεων για την ακραίαο παδό των Ξηρού και Κουφοντίνα, Μυρσίνη Λοΐζου►Θύελλα με τις ΣΥ...ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές στον ποινικό κώδικα►Καταρρέουν τα εγκαταλειμμένα από τον Καμίνη Αναφιώτικα►Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για τον Ν. Γεωργιάδη►Βγήκαν μαχαίρια στον Δήμο Πειραιά

Πρεμιέρα με «αγκάθια» για το επίδομα ενοικίου!

Η ηλεκτρονική εφαρμογή, που άνοιξε χθες, απορρίπτει αιτήσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από ενεργό μισθωτήριο

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Με δυσάρεστες εκπλήξεις έκανε πρεμιέρα χθες η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαν οι δικαιούχοι που δεν διέθεταν ενεργό μισθωτήριο. Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από τις 4/2/2019, ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι είναι μισθωτήριο κατοικίας ενεργό για ένα εξάμηνο μπροστά!

Συγκεκριμένα, για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η «προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του νόμου δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος». Αρα:

• Οποιος δεν έχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο σε ισχύ θα πρέπει να σπεύσει να έρθει σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη προκειμένου αυτός να προχωρήσει στην υποβολή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου. Προφανώς, όποιος δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ηλεκτρονικό μισθωτήριο θα χάσει το δικαίωμα αναδρομικής είσπραξης από τις αρχές του χρόνου και θα περιοριστεί στην είσπραξη του επιδόματος από τον επόμενο μήνα κατάθεσης του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου.

• Οποιος ενοικιαστής δεν έχει ανανεώσει μισθωτήριο που έχει λήξει θα πρέπει να έρθει σε άμεση συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση του μισθωτηρίου και στην ανανέωση της υφιστάμενης μίσθωσης. Εκτός όλων αυτών, ο ιδιοκτήτης είναι πιθανό να ζητήσει και αύξηση του ενοικiου, όπως έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω του Airbnb. κ.τλ. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Εάν έχει λήξει το συμβόλαιο πάνω από έναν μήνα, η εκπρόθεσμη ανανέωσή του φέρνει πρόστιμο 100 ευρώ στον ιδιοκτήτη. Ακόμα και αν τελικά ανανεωθεί το συμβόλαιο, το επίδομα θα αρχίσει να τρέχει από τον Απρίλιο, άρα θα χαθούν οι αναδρομικές δόσεις Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγουν στην επιφάνεια από το... χρονοντούλαπο όλες οι παλαιές μισθώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονικό ούτε χάρτινο μισθωτήριο. Προφανώς, η Εφορία εκμεταλλεύεται τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος για να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες.

Απαιτούμενη προσοχή

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο εξής: Εως τις 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί από τον ιδιοκτήτη στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού. Από 1/1/2020 αυτό θα συνιστά προϋπόθεση για τη δικαίωση του επιδόματος.

Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται από τα 7.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό έως και τα 21.000 ευρώ. Τα κριτήρια της ακίνητης περιουσίας κυμαίνονται από τα 120.000 έως τα 180.000 ευρώ, ενώ και για την κινητή περιουσία προβλέπονται κλιμακωτά όρια από 7.000 έως 21.000 ευρώ. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1/1/2019, εφόσον υπάρχει μισθωτήριο από αυτή την ημερομηνία. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί πάνω από 41.000 αιτήσεις. Απο αυτές όμως μόνο οι 2.500 είχαν εγκριθεί.

Τα επτά βήματα για ολοκλήρωση της διαδικασίας

Επτά βήματα απαιτεί η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου. Συγκεκριμένα:

Βήμα 1: Στη σελίδα www.epidomastegasis.gr επιλέγουμε «είσοδο».
Βήμα 2: Επιλέγουμε είσοδο μέσω του TAXISnet.
Βήμα 3: Βάζουμε τους κωδικούς TAXISnet και δίνουμε έγκριση στην εφαρμογή.
Βήμα 4: Πληκτρολογούμε τον ΑΜΚΑ μας.
Βήμα 5: Εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.). Επιλέγουμε Νέα Αίτηση.
Βήμα 6: Πληκτρολογούμε τον αριθμό του μισθωτηρίου.
Βήμα 7: Συμπληρώνουμε την αίτηση.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος, προτού υποβάλουν την αίτηση, θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
• Η συναίνεση όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αίτησης.
• Σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.
• Από το εισόδημα που προσμετράται εξαιρούνται τα ποσά του επιδόματος παιδιού, των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος αναδοχής.
• Το επίδομα στέγασης δεν υπολογίζεται για την καταβολή του ΚΕΑ και του επιδόματος παιδιού.
• Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.
• Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους δήμους ή στα κέντρα κοινότητας. Ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο -με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής- από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού το έντυπο συναίνεσης, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος.
• Από την επιδότηση εξαιρούνται νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, νοικοκυριά που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες ή μέρος κατοικίας.
• Το επίδομα χορηγείται για 12 μήνες. Εξι μήνες μετά την έγκριση και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η επιδότηση ανανεώνεται αυτόματα για άλλους έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα ο δικαιούχος πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα