5.000 € ενίσχυση για πλημμυροπαθείς, 8.000 € βοήθεια στις επιχειρήσεις

5.000 € ενίσχυση για πλημμυροπαθείς, 8.000 € βοήθεια στις επιχειρήσεις21.11.2017Παρασκήνιο

Το βοήθημα αφορά θύματα φυσικών καταστροφών σε Δυτική Αττική, Σαμοθράκη, Σύμη, Αγιά και Κατερίνη • Στη Μάνδρα δικαιούνται αποζημίωση και τα 733 κτίρια που ελέγχθηκαν

Αμεση οικονομική βοήθεια προβλέπει η δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που ψηφίστηκε χθες για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Ετσι, όλα τα νοικοκυριά στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που έχουν υποστεί ζημιές θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 5.000

ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις 8.000 ευρώ. Η ίδια βοήθεια θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης, που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Οσον αφορά ειδικότερα τη Δυτική Αττική, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Μέχρι στιγμής τα ειδικά τεχνικά κλιμάκια, αποτελούμενα από 120 μηχανικούς, έχουν πραγματοποιήσει 1.154 αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου. Επειτα από αυτές, στον Δήμο Μάνδρας και τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Από αυτά, τα 588 είναι κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, πέντε δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες και υπόγεια. Στον Δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν συνολικά 229 αυτοψίες. Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί. Από αυτά, τα 142 είναι κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, δύο δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες και υπόγεια. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που προβλέπονται για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι: 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ. αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Προβλέπονται επίσης ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

Πυρά σε δημάρχους από τη στριμωγμένη Δούρου

Αποποιείται η Ρένα Δούρου τις βαρύτατες ευθύνες που προσωπικά έχει για την πρωτοφανή καταστροφή στη Δυτική Αθήνα και τώρα προσπαθεί -ανερυθρίαστα- να ενοχοποιήσει τους δημάρχους, τους οποίους κατηγορεί ότι κρύβονται πίσω από τις κατηγορίες που η ίδια δέχεται από παντού.

Η κυρία Δούρου, η οποία προεκλογικά διεμήνυε ότι θα της πάρει μόνο έξι μήνες για να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική, στην επιστολή της τα «γυρίζει», σημειώνοντας ότι οι αντιπλημμυρικές μελέτες «απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης», τον οποίο πάνω κάτω ορίζει στα οκτώ χρόνια, αντί για έξι μήνες.

«Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική, εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών, ορισμένοι συνάδελφοι διατυπώνουν απόψεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σχετικά με την αντιπλημμυρική πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της δυσφήμησης» σημειώνει η περιφερειάρχης, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους.

Η επιστολή Δούρου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). «Θα μπορούσε να είναι το απολογητικό υπόμνημά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ίδιου της του εαυτού» τονίζει η ΚΕΔΕ, η οποία σημειώνει ότι «η κυρία Δούρου έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες» και καταλήγει: «Μια συγγνώμη προς τους δημάρχους δεν βλάπτει».

Συνεχής η μάχη με τον χρόνο, τις λάσπες και το πλιάτσικο

Τον δικό τους αγώνα για να φτιάξουν, από το μηδέν, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους δίνουν οι κάτοικοι της Μάνδρας, που χτυπήθηκε ανελέητα από τη φονική καταιγίδα την περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο, η πρώτη καταμέτρηση των ζημιών ξεπερνά και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το κόστος της ανόρθωσης, ενώ η έκτακτη οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φτάνει ούτε για τα πρώτα έξοδα. Χθες οι εκτεταμένες έρευνες των διασωστών της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων, του οδηγού Χρήστου Γεωργακόπουλου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας, και του επίσης οδηγού Σωτήρη Πίνη, απέβησαν άκαρπες. Οι προσπάθειες των διασωστών έχουν επικεντρωθεί σε μια αποθήκη κοντά στην Παλαιά Εθνική, ενώ αργά το βράδυ υπήρξε η πληροφορία ότι βρέθηκαν κάτω από τα μπάζα προσωπικά αντικείμενα ενός εκ των αγνοουμένων.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, μέσα στη δυστυχία τους, ζουν και με τον φόβο των επιτηδείων, που κάνουν πλιάτσικο στις βουλιαγμένες στη λάσπη περιουσίες, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περιοχές μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, από την περασμένη Τετάρτη ως την Κυριακή έχουν συλληφθεί 13 άτομα (τρία εκ των οποίων ανήλικα), που έκαναν «επιδρομές» σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Δύο εξ αυτών μάλιστα είχαν στήσει κανονικό «συνεργείο» για να ξηλώσουν ένα Ι.Χ. που βρήκαν κατεστραμμένο.

Τέλος, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και την παροχή βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς, ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό (αρ. λογαριασμού 653 / 002392-28) Βοήθειας και Αλληλεγγύης.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, το Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας ενισχύεται από την επόμενη εβδομάδα με έναν επιπλέον γιατρό γενικής ιατρικής τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή από 12.00 έως 17.00 και με έναν καρδιολόγο και παθολόγο τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, από 12.00 έως 17.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα