190 δισ. € το κατοχικό χρέος!

190 δισ. € το κατοχικό χρέος!17.02.2019Άρθρα

Δύο Γερμανοί ιστορικοί τεκμηρίωσαν από αρχεία των ναζί τις οφειλές

■ «Η σημερινή κρίση οφείλεται στην οικονομική καταστροφή της περιόδου 1940-1944»

■ «Μόνο το 0,1% (700.000.000 €) σας έχει επιστρέψει η χώρα μας»

■ «Τα ντοκουμέντα “Δοξιάδης” που εξαφανίστηκαν τα βρήκαμε σε μία γερμανική βιβλιοθήκη»

Η Θέση μας: Ο κυρίαρχος εθνομηδενισμός

Διαβάστε επίσης:

►Η ομάδα του Αδωνη που έχει αρχηγό τον Αντ.
Σαμαρά►Το «σκοτεινό» πρόσωπο για τις αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας►Στη δεξιά πολυκατοικία ακόμα ψάχνονται για συγκατοικήσεις►Προσλήψεις 47.063 ανέργων μέσω ΟΑΕΔ►Η συνταγματική αναθεώρηση με απλά λόγια►Η κρυφή παγίδα και οι ρυθμίσεις-αγκάθια στον νόμο για τους «κόκκινους» δανειολήπτες►Η «κυριακάτικη δημοκρατία»στον δρόμο για τις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Το Βερολίνο χρωστά 190 δισ. € στην Ελλάδα ως αποζημιώσεις»

Μιλά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κορυφαίος Γερμανός επιστήμονας Καρλ Χάιντς Ροθ, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για τις ναζιστικές θηριωδίες

Από τον
Βαγγέλη Στολάκη

Ενα νέο διαπραγματευτικό όπλο έχει η Ελλάδα στη φαρέτρα της σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί κατά της χώρας μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος για το νέο βιβλίο δύο σημαντικών Γερμανών ιστορικών, των Καρλ Χάιντς Ροθ (Κarl Heinz Roth) και Χάρτμουτ Ρούμπνερ (Hartmut Rubner), με τίτλο «Η οφειλή των επανορθώσεων: Υποθήκες της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που κυκλοφόρησε στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες, ενώ στη Γερμανία ήδη από το 2017 έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που απορρίπτει επίσης το δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Πρώτη φορά δύο κορυφαίοι Γερμανοί επιστήμονες που στηρίζονται σε γερμανικά αρχεία που συγκέντρωσαν από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, κυρίως τη Ρωσία και την Πολωνία, αποδεικνύουν επιστημονικά ότι η Γερμανία οφείλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου.



Το σημαντικότερο δε είναι ότι οι δύο ανεξάρτητοι, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, Γερμανοί επιστήμονες αποδέχονται τη μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει η ελληνική πλευρά στον καθορισμό του ύψους των οφειλών και ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν μένουν ατιμώρητα» και ότι τα χρέη δεν καταργούνται ποτέ! Οπως, μάλιστα αποκαλύπτει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Ροθ, ο ίδιος έχει στα χέρια του ακόμα 10 έγγραφα που φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής, τα οποία θα γίνουν γνωστά σε νεότερο βιβλίο.

Στις 385 σελίδες του βιβλίου τους οι δύο συγγραφείς περιγράφουν με δραματικό τόνο, αλλά πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένα, τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί ναζί έκλεψαν και κατέστρεψαν τη χώρα και αποδεικνύουν πως όλα τα δεινά που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός εξαιτίας των Μνημονίων είναι αποτέλεσμα της τότε καταστροφής της ελληνικής οικονομίας.

Διεθνοποίηση

Το βιβλίο των Ροθ και Ρούμπνερ, το οποίο μεταφράστηκε από εθελοντές μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» και στους οποίους δόθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο αντί του συμβολικού ποσού τού ενός ευρώ, διεθνοποιεί το πρόβλημα και καθιστά πλέον το ζήτημα των αποζημιώσεων παγκόσμιο. «Το βιβλίο συνδέει τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας με την υποχρέωση της Γερμανίας. Συγκεντρώσαμε το σύνολο των αποζημιώσεων που πλήρωσε η Γερμανία στην Ελλάδα και το συγκρίναμε με το ποσό που θα έπρεπε να έχει πληρώσει» αναφέρει ο κ. Ροθ.



«Εχουμε συγκρίνει όλες τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς. Εχουμε συγκρίνει τα χρήματα που έχει πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία χρωστά 190 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Ροθ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα. Ο ίδιος δηλώνει πως πρόκειται για ένα βιβλίο-σταθμό στον αγώνα της Ελλάδας για ηθικοπολιτική και ιστορική δικαίωση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για το ζήτημα των επανορθώσεων και τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο κ. Ροθ προτείνει μάλιστα να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο που θα λύσει οριστικά το ζήτημα των επανορθώσεων.



Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ο κορυφαίος Γερμανός ιστορικός αναφέρει: «Τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από πλευράς Γερμανίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι 700.000.000 ευρώ και αυτά δεν είναι ούτε το 0,1% από εκείνα που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα». Το βιβλίο, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Ροθ, είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας 30 ολόκληρων ετών και αναλύσεων εκατοντάδων αρχείων. Αφορμή, σύμφωνα με τον ίδιο, στάθηκε ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον φίλο του Ζήση Παπαδημητρίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο ΑΠΘ, το 2011, όταν τον ενημέρωνε πως «αρχίζει η καταστροφή της Ελλάδας. Ερχεται η τρόικα που θα επιβάλει οικονομική δικτατορία». «Τότε», αποκαλύπτει ο συγγραφέας, «θέλησα να τεκμηριώσω επιστημονικά πως η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει αποζημιώσεις» σχολιάζει στη «δημοκρατία».



Ο κ. Ροθ υπερασπίζεται την Ελλάδα σε κάθε λέξη που ξεστομίζει ή σε κάθε φράση που γράφει. «Είμαστε τα παιδιά των δραστών» υπογραμμίζει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο δημαρχείο της πόλης. Μια γυναίκα τον περιμένει στη γωνία να τελειώσει την ομιλία του. Δεν μιλά γερμανικά. Του σφίγγει το χέρι (με το άλλο κρατά το βιβλίο που μόλις αγόρασε) και δακρύζει.

Η ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και το «χαμένο» πόρισμα Δοξιάδη

Τα στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του ο κ. Ροθ είναι συγκλονιστικά. Στην Ελλάδα, πρώτη χώρα σε απώλειες και θύματα συγκριτικά με τις άλλες χώρες που χτύπησε ο Χίτλερ, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι πέθαναν από πείνα και πάνω από 800.000 έμειναν ανάπηροι. Για παράδειγμα, γίνεται αναλυτική μελέτη στην υφαρπαγή του καπνού της Ελλάδας από τους Γερμανούς, αλλά και καταγραφή της ολοκληρωτικής καταστροφής των ελληνικών τηλεπικοινωνιών. «Σκότωσαν με πρωτοφανή τρόπο και βιαιότητα ολόκληρους πληθυσμούς. Οι Γερμανοί, φεύγοντας, έβαλαν φωτιά σε πάνω από 1.000 χωριά, που καταστράφηκαν ολοσχερώς» υποστηρίζει ο συγγραφέας. «Καταστράφηκαν τα 3/4 του εμπορικού στόλου της χώρας. Η ελληνική οικονομία υπέστη φοβερές ζημιές και τα αποτελέσματα είναι εμφανή έως σήμερα.



Η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα εκείνης της οικονομικής καταστροφής» σχολιάζει ο κ. Ροθ. Αναφέρεται, για παράδειγμα, στη σελίδα 38 του βιβλίου: «Ειδικοί της γερμανικής καπνοβιομηχανίας -με πρώτο από όλους το συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας Reemtsma- κατάσχεσαν, με βάση μια διάταξη της 18ης Απριλίου 1941, τη σοδειά καπνού του 1940 και στη συνέχεια του 1939 και των προηγούμενων ετών και “διασφάλισαν” έτσι συνολικά 85.000 τόνους καπνού ανατολικού τύπου, αξίας 175.000.000 μάρκων του Ράιχ, καθώς και προσδοκώμενα από αυτόν τον καπνό φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. μάρκα του Ράιχ».

Στη σελίδα 40 οι συγγραφείς σχολιάζουν: «Με αυτόν τον τρόπο εξαναγκάστηκε η Ελλάδα και στο εμπορικό πολιτικό επίπεδο σε υποχρεωτικά δάνεια υπέρ της γερμανικής ηγεμονικής δύναμη». «Οι Ελληνες έδιναν τον Οκτώβριο του 1940 για μια οκά (1.280 γραμμάρια) ψωμί και μια οκά ελαιόλαδο 10 και 50 δραχμές, αντίστοιχα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1942 έπρεπε ήδη να πληρώσουν 7.000 και 30.000 δραχμές, αντίστοιχα, και τον Οκτώβριο του 1943 τελικά 13.000 και 80.000 δραχμές» γράφει το βιβλίο στη σελίδα 41.

Και άλλες αποκαλύψεις

Σύμφωνα με επιστήμονες που μελετούν το θέμα, «το βιβλίο αποτελεί βραδυφλεγή πολιτική βόμβα. Οπως λέει ο Γερμανός επιστήμονας, έχει στα χέρια του μεγάλο αρχειακό υλικό, τα ντοκουμέντα «Δοξιάδης», που ενισχύουν όλα όσα ισχυρίζεται. «Πρόκειται για ένα πακέτο πληροφοριών με γραφικές παραστάσεις από το 1945-1946, που δείχνει τι καταστράφηκε. Ο Δοξιάδης ήταν αρχιτέκτονας που εργαζόταν στο υπουργείο Ανοικοδόμησης. Αυτά τα ντοκουμέντα έχουν αφαιρεθεί από όλες τις ελληνικές βιβλιοθήκες. Βρέθηκαν σε μια γερμανική βιβλιοθήκη» υποστηρίζει ο κ. Ροθ.



Στο βιβλίο φιλοξενούνται χαιρετισμοί του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση και του γενικού γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων Μανόλη Γλέζου. Από την πλευρά του ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», που ανέλαβε τη μετάφραση του βιβλίου, υποστηρίζει πως το σύγγραμα έχει στόχο να κάνει κτήμα του ελληνικού λαού ότι οι Γερμανοί τού χρωστούν και το αίτημα για την οφειλή των επανορθώσεων να γίνει «κτήμα του κόσμου».

Keywords
χρεος, οφείλεται, αντ, ελλαδα, ροθ, οφειλή, ρωσία, νέα, ΑΠΘ, ερχεται, τροικα, θεσσαλονικη, βουλη, μετάφραση, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σαμαρας, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, οαεδ, φωτια, αποτελεσματα, μιλα, μετάφραση, χωρες, ρωσία, αντ, το θεμα, βερολινο, γερμανια, γυναικα, γωνια, δανεια, θεμα, οικονομια, οκα, πνευματικα δικαιωματα, σημερινη, χιτλερ, ψωμι, ελαιολαδο, απλα, αφορμη, βιβλιο, βομβα, βραδυ, γερμανικα, γινει, γινεται, δειχνει, δοξιαδης, εγκληματα, εγγραφα, αιθουσα, ευρω, εμειναν, επρεπε, ερχεται, ετων, ζηση, ιδιο, πολυκατοικια, οικο, ομιλια, κομμα, κτημα, ναζι, ομαδα, παντα, οφείλεται, παιδια, πολωνια, ραιχ, ρυθμισεις, ροθ, σελιδες, συζητηση, συνεχεια, σοδεια, φευγοντας, φορα, χερι, χαιρετισμοι, οφειλή, δικαιωματα, χωρα, υπουργειο, μελετη, πακετο, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα