Ακόμη ψάχνουν για... συγκατοικήσεις στη δεξιά πολυκατοικία

Ακόμη ψάχνουν για... συγκατοικήσεις στη δεξιά πολυκατοικία18.02.2019ΝΔ

Στο κενό πέφτουν έως τώρα οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού που θα επέτρεπε την είσοδο στη Βουλή παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλες τις δυνάμεις του χώρου κάτω από το 3%

Από τον
Φίλιππο Πανταζή

Σε αχαρτογράφητα νερά εξακολουθούν να κινούνται τα περισσότερα κόμματα του χώρου της Κεντροδεξιάς και οι

επικεφαλής τους, καθώς οι εξελισσόμενες ζυμώσεις, τα ραντεβού και οι διεργασίες δεν έχουν οδηγήσει -τουλάχιστον προσώρας- στη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού με την προοπτική εισόδου στη Βουλή.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιμένουν να δείχνουν όλες τις δυνάμεις του χώρου κάτω από το όριο του 3% (παρόλο που πολλοί τα αμφισβητούν), την ώρα πάντως που οι εγωισμοί και τα πείσματα κάποιων από τους εμπλεκομένους ούτε επουλώνουν πληγές ούτε επιτρέπουν να εκπέμπονται αισιόδοξα μηνύματα για την «επόμενη μέρα».

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν περάσει για τα καλά στη σκληρή αντιπολίτευση, ενώ το νέο πρόσωπο που μπήκε στο παιχνίδι -όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάντως- είναι ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Γιώργος Βουλγαράκης. Ηδη έχουν ακουστεί φωνές που εκτιμούν ότι η πιθανή υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας είναι «προάγγελος» της επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, μολονότι ο ίδιος το απορρίπτει. Θετικά προς αυτόν, πάντως, έχουν ήδη εκδηλωθεί οι Γιώργος Καρατζαφέρης, Ευάγγελος Αντώναρος καθώς και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., με τον κ. Βουλγαράκη να σχολιάζει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει μιλήσει με κανέναν και ότι όποιος θέλει να τον στηρίξει, είναι καλοδεχούμενος.

Δύο γεγονότα εντός της περασμένης εβδομάδας έδωσαν τροφή για διάφορα σενάρια αναφορικά με τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ των δεξιών κομμάτων. Το πρώτο είναι η κοινή παρουσία του Πάνου Καμμένου και του Τάκη Μπαλτάκου σε τσιπουράδικο στον Βόλο την περασμένη Τετάρτη. Αμφότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν ξεχωριστά στη θεσσαλική πόλη και εκεί αποφάσισαν να τα πουν μεταξύ τυρού και αχλαδίου.

Ηταν η τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών τις τελευταίες μέρες, σε μια προσπάθεια του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει πιο κοντά τα στελέχη του χώρου που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή σε διαφορετικούς σχηματισμούς. Ο κ. Μπαλτάκος και ο Δημήτρης Καμμένος έχουν συστήσει τη Δύναμη Ελληνισμού και έχουν ήδη συμφωνήσει με τον Γιώργο Καρατζαφέρη για εκλογική συνεργασία με τον ΛΑΟΣ. Στοίχημά τους, η προσέγγιση και με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. με σκοπό τη διεύρυνση της εν λόγω συνεργασίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει. Και αυτό, διότι Καμμένος και Καρατζαφέρης δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με το συγκεκριμένο σενάριο και ενώ η σχέση τους δεν δείχνει να βρίσκεται στα καλύτερά της.

Ο κ. Μπαλτάκος επιμένει στην προσπάθεια και αισιοδοξεί ότι τελικά οι όποιοι ενδοιασμοί θα υποχωρήσουν, δεδομένου ότι «όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όλοι θα αρχίσουν να πείθονται ότι κινούμενοι μόνοι τους, δεν έχουν πολλές προοπτικές».

Το δεύτερο γεγονός, που έχει τη δική του σημασία, είναι η πρωτοβουλία που έλαβε ο Δημήτρης Καμμένος για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές, για να «ακούγεται η φωνή τους στη Βουλή».

Μάλιστα, επιχείρησε να πλησιάσει και πάλι τον Πάνο Καμμένο (που τον είχε διαγράψει από τους ΑΝ.ΕΛ. τον Ιούνιο του 2018), σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίζεται μάλλον αρνητικός, υπενθυμίζοντας ότι με τον συνεπώνυμό του «έχουν ανταλλαγεί βαριές κουβέντες». Αντίθετα, δηλώνει ανοιχτός σε συνεργασία με πατριωτικές δυνάμεις, συνομιλεί με το Φόρουμ Ελλήνων Συντηρητικών και ετοιμάζει το κόμμα του για να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ως Ανεξάρτητοι Ελληνες - Ευρωσκεπτικιστές.

Η αυτόνομη πορεία Βελόπουλου - Φαήλου, ο Αντώναρος και ο Καπερνάρος

Την ίδια στιγμή αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο, κάτι πάντως που ισχύει και αντίστροφα, αφού ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης έχει διαμηνύσει ότι θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Το ίδιο θα πράξει και ο Φαήλος Κρανιδιώτης (φωτό) με τη Νέα Δεξιά, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις ευρωεκλογές. Το ψηφοδέλτιο του κόμματος αναμένεται να έχει εκπλήξεις, με τη συμμετοχή προσώπων από τον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, τον αθλητισμό, τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις επιστήμες.

Για τις ευρωκάλπες ετοιμάζεται και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος έχει συγκαλέσει για την επόμενη Κυριακή (στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Royal Olympic») την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. «Οποιος θέλει, έρχεται μαζί μας» επισημαίνει, περιμένει να ξεκαθαρίσει εάν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή σταυρό, ενώ για τις εθνικές κάλπες εκτιμά ότι θα στηθούν τον Οκτώβριο.

Στην τελική ευθεία για τις επίσημες ανακοινώσεις του νέου κόμματος βρίσκεται ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος την προσεχή Τρίτη θα έχει σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τους υποψήφιους «συνοδοιπόρους» του για τις οριστικές αποφάσεις.

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο της Δεξιάς και ο Βασίλης Καπερνάρος, επικεφαλής του κόμματος ΡΙΖΕΣ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα. Ο ίδιος αναφέρει σε συνομιλητές του ότι «ο πατριωτισμός δεν έχει συνιστώσες» και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού συνασπισμού, με τη συμμετοχή σοβαρών ανθρώπων που θα συμφωνήσουν κατ' αρχήν προγραμματικά. Οσο για τον ρόλο του ίδιου υπογραμμίζει: «Ποτέ δεν πρότεινα για μένα κάτι. Δεν αυτοπροτείνομαι. Πρέπει όλοι να είμαστε κατ' αρχήν στρατιώτες και μετά οτιδήποτε άλλο. Οι ΡΙΖΕΣ υπάρχουν πάντα και αγωνιούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα