10ήμερες σχολικές εκδρομές και ταξίδια στο εξωτερικό!

10ήμερες σχολικές εκδρομές και ταξίδια στο εξωτερικό!13.02.2020Παιδεία

Υπουργική απόφαση βάζει φρένο στη γραφειοκρατία! Σαρωρικές αλλαγές και σε όλες τις μετακινήσεις εντός και εκτός συνόρων

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Χαράς ευαγγέλια για τους μαθητές του γυμνασίου, κυρίως όμως του λυκείου, καθώς θα μπορούν με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας να πάνε ακόμα και δεκαήμερη (!) -υπό προϋποθέσεις- εκδρομή στο εξωτερικό! Σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο οργάνωσης των σχολικών εκδρομών φέρνει το υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα

με την υπουργική απόφαση, οι σχολικοί περίπατοι, δηλαδή οι απλές εκπαιδευτικές εκδρομές, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους πέντε συνολικά σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, ενώ για όλους τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου μπορεί να γίνει μία ημερήσια (χωρίς διανυκτέρευση) εκδρομή μέσα στη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Σε επίπεδο γραφειοκρατίας η νέα υπουργική απόφαση απλοποιεί τις υπογραφές και τις εγκρίσεις. Ετσι, για όλες τις μετακινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό δεν απαιτείται πλέον έγκριση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά πραγματοποιούνται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Αντίστοιχα, για τις εκδρομές στο εξωτερικό δεν απαιτείται πλέον έγκριση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, παρά μόνο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας επιτρέπει την διεξαγωγή περισσότερων εκδρομών στο εξωτερικό. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας, πολιτιστικών κ.λπ.), γίνονται και στο εξωτερικό, αντί μόνο στο εσωτερικό, και αυξάνεται η διάρκειά τους έως τρεις -αντί για δύο- εργάσιμες ημέρες ή έως πέντε -αντί για τέσσερις- ημέρες εάν συμπεριληφθούν έως δύο αργίες.

Σύμπραξη

Επίσης, οι εκπαιδευτικές εκδρομές του αναλυτικού προγράμματος γίνονται και στο εξωτερικό, αντί μόνο στο εσωτερικό. Επίσης, για σχολεία που έχουν μικρό αριθμό μαθητών και δεν μπορούν να βρουν συμφέρουσες προσφορές για εκδρομές στο εξωτερικό προβλέπεται η σύμπραξη - συνεργασία με σχολεία και άλλης Διεύθυνσης, ακόμη και διαφορετικών Περιφερειακών Διευθύνσεων, αντί με σχολεία της ίδιας μόνο Διεύθυνσης.

Εκεί, όμως, που έρχονται οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι στις πολυήμερες εκδρομές. Η καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή της τελευταίας τάξης του λυκείου μπορεί τώρα να πραγματοποιηθεί και σε περισσότερες από μία χώρες του εξωτερικού, ενώ ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο προορισμού και τον τρόπο μετακίνησης των μαθητών και μαθητριών, μπορεί να έχει διάρκεια έως επτά ημέρες, εάν συμπεριληφθούν έως δύο αργίες!

Κάποιοι πιο τυχεροί μαθητές, όμως, θα μπορούν να ταξιδέψουν ακόμα και δέκα ημέρες εκτός Ευρώπης. Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι για διάφορες εκδρομές εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποιήσεων, βράβευσης με ταξίδι στο εξωτερικό για διαγωνισμό, που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, όπως Μαθητικές Ολυμπιάδες κ.λπ., για επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, ευρωπαϊκούς θεσμούς / διεθνείς οργανισμούς μπορεί να είναι έως επταήμερες, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, ή αν αυτές πραγματοποιηθούν εκτός Ευρώπης ή Μεσογείου μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις δέκα ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των αργιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα