«Δεν είναι λήξαν για την Ελλάδα το θέμα των αποζημιώσεων»

«Δεν είναι λήξαν για την Ελλάδα το θέμα των αποζημιώσεων»13.02.2020Άρθρα

Και οι γερμανικές επανορθώσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτ. Πολιτικής, που διεξήχθη σε κλίμα συναίνεσης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Οπως έκανε γνωστό, ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου ότι «η ελληνική απάντηση προς

τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες, κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους» σημείωσε και δεν μένει παρά να φανεί στην πράξη.

Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν συναινετικό, όπως αναγνώρισαν όλοι οι συμμετέχοντες, «παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών. «Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας» τόνισε και επεσήμανε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας», ενώ, όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσε για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι «της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας - Τρίπολης» σημείωσε.

Άδικο

Αναφορικά με την απουσία της χώρας μας από τη νέα διάσκεψη για τη Λιβύη, όπως είπε, «είναι μάλλον άδικο να αποδίδεται ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή στο Βερολίνο», αφού τη διαδικασία την ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, και πρόσθεσε: «Η διαδικασία στο Βερολίνο δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να καταγράψει ούτε επιτυχίες στο επίπεδο της κατάπαυσης του πυρός. Περνάει στα Ηνωμένα Εθνη υπό τον κ. Σαλαμέ. Είμαστε πάντοτε εκεί, συνομιλούμε και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί».

Από τη Ν.Δ., ο Μακάριος Λαζαρίδης δήλωσε πως «η κυβέρνηση αναβαπτίζει το αρραγές μέτωπο της εθνικής μας ενότητας», ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, αν και «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε». Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝ.ΑΛ. ανέφερε ότι στο συμβούλιο κυριάρχησε η τουρκική επιθετικότητα, για γόνιμη και εποικοδομητική λύση έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα σημείωσε ότι κυριάρχησε η ομόνοια στα εθνικά θέματα.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο, καθώς σημειώθηκαν νέες υπερπτήσεις και 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 23.000 πόδια, πάνω από τους Λειψούς στα 8.500 πόδια και πάνω από το Αγαθονήσι στα 7.000 πόδια. Στη συνέχεια, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 27.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα