Μπλόκο στις επικίνδυνες κεραίες!

Μπλόκο στις επικίνδυνες κεραίες!13.02.2020Ρεπορτάζ

Τέσσερις γονείς κέρδισαν τη μάχη κατά τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας για παράνομες εγκαταστάσεις

Δικαστική μάχη κατά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που τοποθετούν παράνομα κεραίες κέρδισαν πολίτες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προστατεύσουν τόσο την υγεία τους όσο και την υγεία των παιδιών τους από τις επιπτώσεις της έκθεσης στην επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν. 

Συγκεκριμένα, στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον των τριών μεγαλύτερων εταιριών κινητής τηλεφωνίας που

λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας προχώρησαν το 2018 τέσσερις γονείς από τον Δήμο Ζωγράφου, όταν διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες είχαν εγκαταστήσει σε δώματα πολυκατοικιών στις οδούς Υπολοχαγού Καββαθά 2 και Αγίου Θεράποντος 2 κεραίες, κάποιες εκ των οποίων λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Μάλιστα, οι γονείς κέρδισαν την πρώτη μάχη, καθώς το αίτημά τους εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και εκδόθηκε η απόφαση 590/2019 από το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων.

Η ακτινοβολία των εν λόγω κεραιών έπληττε άμεσα τους ίδιους και τις οικογένειές τους, καθώς και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους, καθώς είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τα σπίτια τους, σχολεία (1ο και 19ο Δημοτικό, 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο), παιδική χαρά, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης, το Δημοτικό Στάδιο «Γρηγόρης Λαμπράκης», το κλειστό γυμναστήριο καλαθοσφαίρισης του δήμου και τον Ι. Ν. Αγίου Θεράποντος.

Η στάση του δήμου

Παράλληλα, τη στιγμή που οι γονείς μάχονταν για να κατέβουν οι κεραίες και ήθελαν να γνωστοποιήσουν το ζήτημα στην τοπική κοινωνία, βρήκαν απέναντί τους, εκτός των άλλων, την -τότε- δημοτική Αρχή, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν «απασχολημένη» με την υπογραφή της πιλοτικής σύμβασης για την εγκατάσταση του δικτύου 5G!

Σημειώνεται πως ο Δήμος Ζωγράφου και οι Δήμοι Τρικκαίων και Καλαμάτας ήταν οι τρεις δήμοι που είχαν υπογράψει σχετική σύμβαση. Τελικά, ο τελευταίος δήμος διέκοψε τη σύμβαση λόγω του -δικαιολογημένου- κλίματος ανησυχίας που είχε δημιουργηθεί όσον αφορά τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία. Οπως μας ενημερώνει η δικηγόρος των γονιών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη Μαρία Χατζηχριστοδούλου (καθώς οι ίδιοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους), όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2018, όταν ένας γονιός μαθητών δημοτικού διαπίστωσε την ύπαρξη «μηχανημάτων» που έμοιαζαν με κεραίες στην ταράτσα γειτονικού σπιτιού, επί της οδού Υπολοχαγού Καββαθά. Επειτα από συλλογή στοιχείων, προσέφυγε στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων όπου πηγαίνουν τα παιδιά.

Σε κοινή συνεδρίαση που έκαναν οι σύλλογοι ελήφθη η ομόφωνη απόφαση να προσκομιστούν τα στοιχεία στον δήμο, ώστε να γίνει αυτοψία, καθώς οι κεραίες παρουσιάζονται καμουφλαρισμένες σαν γλάστρες και πέργκολες και δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι όντως επρόκειτο για κεραίες.

Παράλληλα, μέλος του ενός από τους δύο συλλόγους γονέων, γιατρός στο επάγγελμα, διαπιστώνοντας την απροθυμία των συλλόγων να καταθέσουν τα στοιχεία στον δήμο, τον Ιούλιο του 2018 ενημέρωσε προσωπικά τον δήμο, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα μελετούσε το θέμα.

Η Πολεοδομία κλειστή

Περίπου έναν μήνα αργότερα, τον Αύγουστο του 2018, ο Δήμος Ζωγράφου -τόσο το γραφείο της δημάρχου όσο και η Πολεοδομία- ειδοποιείται από τους περιοίκους της οδού Υπολοχαγού Καββαθά, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι ιδιωτικό συνεργείο κάνει εργασίες μπροστά από την πολυκατοικία στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι κεραίες. Ωστόσο η απάντηση που παίρνουν είναι ότι η Πολεοδομία είναι κλειστή λόγω διακοπών, και μάλιστα με εντολή της δημάρχου!

Τον Σεπτέμβριο του 2018, έπειτα από ηλεκτρονική καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (το αρμόδιο όργανο για την έκδοση αδειών για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας), σχετικό έγγραφο τους ενημερώνει ότι στην ταράτσα της οδού Υπολοχαγού Καββαθά υπάρχουν όντως δύο κεραιοσυστήματα κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, το ένα λειτουργεί χωρίς άδεια, ενώ το άλλο έχει καταθέσει δήλωση ΕΚΚΧΟ (δήλωση για ακτινοβολία μικρής εμβέλειας, για την οποία δεν χρειάζεται άδεια). Η απάντηση της ΕΕΤΤ αναφέρει και επίσημα πως οι κεραίες παρουσιάζονται «καμουφλαρισμένες»!

Για την απάντηση της ΕΕΤΤ ενημερώνεται ο δήμος και στα τέλη Σεπτεμβρίου γίνεται -ύστερα από δύο αναβολές- η πολυπόθητη αυτοψία, στην οποία διαπιστώνεται ότι ακόμα και αυτή η κεραία κινητής με δήλωση ΕΚΚΧΟ έχει αυθαίρετες κατασκευές και επιβάλλεται πρόστιμο. Οι γονείς λαμβάνουν διαβεβαιώσεις από τον δήμο ότι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ωστόσο δεν γίνεται καμία παρέμβαση και αποφασίζουν, με τη βοήθεια και της κυρίας Χατζηχριστοδούλου, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η «έκπληξη»

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται μπροστά σε ακόμα μία μεγάλη «έκπληξη», καθώς διαπιστώνουν την ύπαρξη τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα εμπορικού κτιρίου (όπου φιλοξενούνται φροντιστήρια ξένων γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης) επί της οδού Αγίου Θεράποντος και λεωφόρου Παπάγου. Αμεσα ενημερώνουν ξανά τον δήμο και την ΕΕΤΤ, η οποία επιβεβαιώνει και αυτή την καταγγελία.

Παράλληλα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, οι γονείς προσφεύγουν τόσο στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών -καθώς, όπως προαναφέρθηκε, ένας γονιός είναι γιατρός- και στην ΚΕΔΕ για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Και οι δύο φορείς υποδεικνύουν την απομάκρυνση των κεραιών.

Τότε οι τέσσερις γονείς, βλέποντας και την πλήρη αδιαφορία του δήμου, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

(η συνέχεια στο αυριανό φύλλο)

Keywords
Τυχαία Θέματα