100 δόσεις για χρέη στους δήμους

100 δόσεις για χρέη στους δήμους06.03.2019Πρόσωπα

Οριστικά προς ψήφιση το νομοσχέδιο. Αναλυτικά τι περιλαμβάνει

Εως τέλος του έτους οι δηλώσεις για απαλλαγή από τα τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σε ποιες περιπτώσεις θα γινει «κούρεμα» 100% στις προσαυξήσεις

Η Θέση μας: Σε επικίνδυνη κατεύθυνση

Διαβάστε επίσης:

►Δημογραφικό: Ο Τσίπρας θέλει λύση με μετανάστες►Εκπλήξεις
στην ευρωλίστα!►Διώξεις σε Δούρου και Ψινάκη για το Μάτι►ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα►Η... ευέλικτη βυζαντινολόγος που ευεργετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνει δίχτυα στη ΝΔ►Μy Market: Επιστολή-ντροπή στους εργαζομένους των 300 €►Οι «Ράδιο Αρβύλα» έκαναν... ρόμπα το κανάλι τους για το «πειραγμένο» πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Εξόφληση χρεών στους δήμους σε έως 100 δόσεις!

Εξόφληση οφειλών προς δήμους σε έως και 100 δόσεις αλλά και μείωση έως και 100% των προσαυξήσεων προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου που αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία»:

■ Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, έπειτα από αίτηση του οφειλέτη στον δήμο.
■ Η αίτηση υποβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
■ Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, εκτός από την τελευταία, που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.
■ Εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ υπάρχει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις κατά 100%. Η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις μειώνεται όσο αυξάνονται οι δόσεις και συγκεκριμένα:
• Από δύο έως 24 δόσεις απαλλαγή κατά 80%,
• από 25 έως 48 δόσεις απαλλαγή κατά 70%,
• από 49 έως 72 δόσεις απαλλαγή κατά 60% και
• από 73 έως 100 δόσεις απαλλαγή κατά 50%.

Η καθυστέρηση της δόσης θα συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη ημέρα που όφειλε να καταβληθεί.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα. Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγκαστική εκτέλεση να αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις προωθούμενες διατάξεις.

Η ρύθμιση είναι βέβαιο ότι θα δώσει πραγματική «ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν οφειλές σε δήμους, από τέλη, φόρους, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά. Θα ενισχύσει τα έσοδα των ίδιων των δήμων, ευνοώντας την εισπραξιμότητα οφειλών από πολίτες που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους και τώρα αποκτούν μια μεγάλη ευκαιρία διαγραφής πρόσθετων βαρών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναφορά αντίστοιχης διάταξης που περιελάμβανε ο «πολυνόμος» του πρώην υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, που είχε, κατά κοινή ομολογία, θετικά αποτελέσματα για δήμους και πολίτες. Ωστόσο, λόγω τόσο της περιορισμένης χρονικής διάρκειας που ίσχυσε όσο και της ελλιπούς -ανά περιπτώσεις- ενημέρωσης των πολιτών από πλευράς δημοτικών Αρχών, σημαντικός αριθμός οφειλετών, αν και θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη ρύθμιση και τους όρους της, δεν υπέβαλε αίτηση υπαγωγής.
Βάσει εκτιμήσεων, μόνο στον Δήμο Αθηναίων 1.150.000 πολίτες χρωστούν πάνω από 330.000.000 ευρώ από κλήσεις και πρόστιμα για παραβάσεις διαφόρων περιπτώσεων.

Αύξηση κατά 42,9% του μέγιστου αριθμού συμβασιούχων στην τοπική Αυτοδιοίκηση

Διατάξεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στους ΟΤΑ και την καταβολή υπερωριών δημοτικών υπαλλήλων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας και την ισότητα των φύλων, που θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους δήμους και στις περιφέρειες.
Ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται στα 1.333 άτομα από 933 που ισχύει σήμερα, δηλαδή η αύξηση είναι κατά 400 άτομα ή ποσοστό 42,9%.

Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποστελέχωσης εξαιτίας των μνημονίων σε ευαίσθητους τομείς υπηρεσιών, όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία, οι υπηρεσίες πολεοδομίας, οι τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι το πλαφόν στην απασχόληση συμβασιούχων συνολικά στους ΟΤΑ ισχύει από το 2009 και καθορίζεται στις αρχές κάθε έτους με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Ενδεικτικό του προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι ότι, ενώ το πρώτο έτος εφαρμογής της ρύθμισης ο μέγιστος αριθμός συμβασιούχων που προβλεπόταν ήταν 14.640, στα επόμενα χρόνια με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής ο αριθμός αυτός συνεχώς μειωνόταν για να φτάσει το 2018 στους 933.

Επίσης προβλέπεται η αύξηση του κατ' εξάμηνο ανώτατου ορίου που ισχύει για τις υπερωρίες των εργαζομένων των δήμων που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές στην Αττική.

Παράταση για απαλλαγή από τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα

Παράταση προθεσμίας για δήλωση απαλλαγής από δημοτικά τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που δίνει παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην προθεσμία μέσα στην οποία μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση να υποβάλουν στον δήμο τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαγραφή των οφειλών από τυχόν επιβληθέντα ως την ημερομηνία της δήλωσης τέλη. Με τη νέα ρύθμιση οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν τη διαγραφή των οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού όχι ως τις 18 Ιουλίου 2018, όπως προέβλεπε ο νόμος 4555/18 (πρόγραμμα «Κλεισθένης»), αλλά ως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στον οικείο δήμο.

Επιπλέον, με άλλη διάταξη επεκτείνεται και στα ακίνητα που ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες τους για τέλη καθαριότητας και φωτισμού ως την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας ρύθμισης.
Πρόκειται για ιδιαίτερα ευεργετική διάταξη, η οποία θα συμπεριληφθεί ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Στράτου Παραδιά. Σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε ζητήσει η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού να ισχύει ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης στον οικείο ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται πλέον πλήρως από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού, όταν το ακίνητό τους δεν ρευματοδοτείται και δεν χρησιμοποιείται (είναι κενό), εφόσον μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης καταθέσουν στον οικείο δήμο αίτηση απαλλαγής τους από τη χρέωση δημοτικών τελών.

Keywords
Τυχαία Θέματα