Ο (νηστίσιμος) μανιταρόγυρος έρχεται από το Καρπενήσι

Ο (νηστίσιμος) μανιταρόγυρος έρχεται από το Καρπενήσι06.03.2019Ρεπορτάζ

Oλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια στην κουζίνα του σπιτιού του, όταν θέλησε να ικανοποιήσει την όρεξη της 15χρονης κόρης του για χοιρινό γύρο.

Με τα ντουλάπια του γεμάτα μανιτάρια και το κρέας να λείπει, ο Παναγιώτης Καβερνός, καθηγητής αγγλικών, έκανε τον πρώτο πειραματισμό και ύστερα από πολλές συζητήσεις με σεφ προέκυψε ο μανιταρόγυρος, που έκανε το ντεμπούτο του στη φετινή έκθεση

τροφίμων Detrop.

«Από μανιτάρια το σπίτι μας είναι πάντα γεμάτο, αφού τα καλλιεργούμε» λέει ο κ. Καβερνός, και εξηγεί ότι έπειτα «από πολλούς μήνες πειραματισμών γεννήθηκε ο μανιταρόγυρος, που πραγματικά η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα από αυτήν του χοιρινού γύρου».

Με σύνθημα «τρως γύρο χωρίς ενοχές», ο μανιταρόγυρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Αέναος Ροή, με έδρα το Βουτύρο Καρπενησίου, παράγει ένα προϊόν χαμηλό σε λιπαρά, που περιέχει τέσσερα είδη μανιταριού: πλευρώτους, αγαρικό, πορτσίνι και ένα μανιτάρι με ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει κρέας χοιρινό, κυρίως μπέικον, το Sarcodon imbricatus. Αυτό το τελευταίο είδος είναι που δίνει το έντονο άρωμα κρέατος στον μανιταρόγυρο.

Σήμερα ο μανιταρόγυρος σερβίρεται σε πέντε παραδοσιακά σουβλατζίδικα, οι ιδιοκτήτες των οποίων τον χρησιμοποιούν ως vegan ή και vegeterian προϊόν. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να κυκλοφορήσει και μανιταρομπέργκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα