Μy Market: Επιστολή-ντροπή στους εργαζομένους των 300 €

Μy Market: Επιστολή-ντροπή στους εργαζομένους των 300 €06.03.2019Ρεπορτάζ

«Να χαμογέλατε στους πελάτες επειδή είστε τυχεροί που πληρώνεστε»

Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο, αυτό της μισθωτής σκλαβιάς χωρίς εργασιακά δικαιώματα και νοοτροπία... ραγιά, οραματίζεται η γνωστή αλυσίδα τροφίμων My Market. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η χθεσινή, παραληρηματικού χαρακτήρα επιστολή που υπογράφει η περιφερειακή διευθύντρια λειτουργίας καταστημάτων, η οποία προωθώντας μια τριτοκοσμική

ανάπτυξη για τον τόπο ζητά από τους υπαλλήλους να χαμογελούν επειδή... έχουν δουλειά.

Μάλιστα, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους ακόμη κι από το επίδομα ανεργίας, η συντάκτρια της επιστολής διευκρινίζει εντός παρένθεσης το εξής: «Για αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ, θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο». Στη συνέχεια του προκλητικού εγγράφου η περιφερειακή διευθύντρια εκμεταλλευόμενη την εργασιακή ανασφάλεια των υπαλλήλων παραθέτει θρασύτατα μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να είναι... αγέλαστοι.

«Επειδή εργάζεστε σε μια εταιρία που σέβεται και ακούει τα προβλήματά σας, επειδή η εταιρία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε, επειδή πληρώνεστε γι' αυτό, επειδή οι πελάτες του καταστήματος σας πληρώνουν, και πρέπει να τους ευχαριστείτε με ένα χαμόγελο, επειδή θα έχουμε τόσο καλές προσφορές που πρέπει να τις διαφημίζουμε». Ολοκληρώνοντας την κατάπτυστη επιστολή της τονίζει με ειρωνικό πλην εκβιαστικό τόνο ότι θα περιμένει να δει να εφαρμόζονται στην πράξη τα ανωτέρω κατά την έρευνα που θα διενεργήσει «μυστικός επισκέπτης» εντός του μήνα.

Το συγκεκριμένο κείμενο έκανε μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και, όπως είναι φυσικό, αποδοκιμάστηκε έντονα από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η επίσημη απάντηση της εταιρίας ήρθε σχεδόν αμέσως κι έκανε λόγο για «συγκεκριμένο και μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν εκφράζει και δεν συνάδει με την κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας». Σημειώνεται ότι στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας λέγοντας ότι θα διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με την τήρηση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για τους μισθούς που δίδονται στην επιχείρηση.

Κέλλυ Φαναριώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα