ΕΕ: Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής – Τα θέματα που θα συζητηθούν
Με το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την 10:30η (ώρα Ελλάδας).
Λόγω των δύσκολων συζητήσεων για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για το οποίο επετεύχθη συμφωνία τα μεσάνυχτα, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόλαβαν να συζητήσουν χθες, όπως προέβλεπε η ατζέντα της Συνόδου, το θέμα της ενέργειας. Η συζήτηση σήμερα θα επικεντρωθεί γύρω από τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU, για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που παρουσίασε η Επιτροπή την 18η Μαΐου. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27».
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ορισμένα κράτη-μέλη δεν θεωρούν ότι το REPowerEU απαντά στο πιεστικό ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανώτατου ορίου στην τιμή της ενέργειας και μιας πλατφόρμας για κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Όπως είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Επιτροπή να εξετάσει τρόπους για να μπουν ανώτατα όρια τιμών στις νέες συμβάσεις με τους διεθνείς εταίρους.
Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας και τους κινδύνους που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα απευθυνθεί στους «27», μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης, με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να εξαχθούν 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού από την Ουκρανία, κάτι το οποίο απαιτεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη χρήση της θαλάσσιας οδού. Ένα ζήτημα που συζητήθηκε πριν από τρεις μέρες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν από κοινού ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Είναι ευθύνη της ΕΕ να φροντίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε χθες κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το σιτάρι «ως όπλο πολέμου».
Το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας θα συζητηθεί στο τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την αναπλήρωση των επενδυτικών κενών που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της στις 18 Μαΐου. «Πρέπει να κλείσουμε τα κενά μας στις αμυντικές επενδύσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΕ: Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής – Τα θέματα που θα συζητηθούν on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βόμβα ΑΝΤ1: Πανικός στην Λεωφόρο Κηφισίας... (δειτε φώτο)
- «Πώς είσαι έτσι μωρή πλαστικομούρα»: Έξω φρενών η Κατερίνα Καινούργιου – Απίστευτο ξέσπασμα on air
- Σαμουέλ Ετό: Δεν έχει πληρώσει διατροφή 40.000 ευρώ - «Ας πεθάνουν η μητέρα και το κορίτσι»
- Σάκης Ρουβάς: Το «χρέος» του στον Δάκη και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός
- Γιώργος Μελισσινός: Πέθανε ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός
- Αντώνης Ρέμος: «Χρυσάφι» για ένα τραπέζι στη συναυλία του στο Nammos Λεμεσού - Πόσο κοστίζει
- Τηλεφώνημα για βόμβα στον ΑΝΤ1
- Κηδεία Δάκη: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον τραγουδιστή - Δείτε φωτογραφίες
- Χαμός στο Ηράκλειο: Άνδρας δέχτηκε επίθεση από απατημένο σύζυγο - Έκανε λάθος λόγο συνωνυμίας!
- Προβλέψεις Ιουνίου για τα αισθηματικά των ζωδίων: Τι σε περιμένει;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv

- Τελευταία Νέα Blueskytv
- ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς στις Βρυξέλλες
- Τζο Μπάιντεν: Δεν θα στείλουμε πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία
- 37χρονος σε αμόκ οπλισμένος με καραμπίνα συνελήφθη στο Σύνταγμα
- Χάντερσφιλντ – Νότιγχαμ Φόρεστ 0-1: Δείτε τις καλύτερες στιγμές του αγώνα
- Β.Ζελένσκι: Οι κυρώσεις είναι το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν
- Ελληνικό: Η μεγαλύτερη διαδραστική μακέτα στην Ελλάδα δείχνει την πορεία του έργου
- Συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η κυβέρνηση «φορτώνει» αλλού την κρίση με το Ιράν
- Θεσσαλονίκη: Πλούσιο το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας
- Στο 10,7% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στα ύψη οι τιμές, «γονατίζουν» οι καταναλωτές
- Με αυτόν τον τρόπο δεν θα «πεθάνουν» τα diesel
- Δένδιας για Τουρκία: Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις
- Σακελλαροπούλου για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα
- Παναγόπουλος για κατώτατο μισθό: Τον πόνο του φτωχού δεν τον καταλαβαίνει ο χορτάτος