Παναγόπουλος για κατώτατο μισθό: Τον πόνο του φτωχού δεν τον καταλαβαίνει ο χορτάτος

Την Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση την Δευτέρα 30/05, «άνοιξε» με ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, την Δευτέρα 30/05 το πρωί.

Αρχικά, ο κ. Παναγόπουλος περιέγραψε το γενικότερο κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία μετά το «πέρασμα» της πανδημικής κρίσης, φοβούμενος- ωστόσο- για νέα

περιοριστικά μέτρα, που ενδεχομένως να ληφθούν από το φθινόπωρο, επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε πως η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία έχει μεγιστοποιήσει τις συνέπειές της και έκανε λόγο για ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, ο κ. Παναγόπουλος υπερτόνισε τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων.

Ο ίδιος μίλησε για μη συμμετρική αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ενώ έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά στη συνέχεια πως «κάποιοι στην κυβέρνηση θα γαργαλιούνται με την ιδέα να επανέλθει ο μισθός στα 751 ευρώ καθώς βαδίζουμε προς εκλογές».

Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον, ο κ. Παναγόπουλος, αφού επανέλαβε ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό ήταν μικρή, ήρθε και αργά, καθώς αν είχε δοθεί τον Απρίλιο, θα υπήρχε ένας περιορισμό στη συνεχή συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, της ομιλίας του, θέλοντας να αναδείξει πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού είπε το εξής σχόλιο: «Τον πόνο του φτωχού δεν τον καταλαβαίνει ο χορτάτος…».

Εν συνεχεία, ο κ. Παναγόπουλος, επικαλούμενος την πρόσφατη Έκθεση του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, που αποκάλυψε ότι το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί να δώσει λύση και ότι υπερπροσοντούχοι, με μεταπτυχιακά και διπλώματα, δουλεύουν υποαμειβόμενοι, εκτίμησε πως μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση θα ταρακουνήσει άπαντες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπερτόνισε την ανάγκη ενίσχυσης προστασίας της Εργασίας, ενώ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις συλλογικές συμβάσεις και με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «μίζερους εργοδότες, που δεν έμειναν ικανοποιημένοι αυτά τα 12 χρόνια που τα πήραν όλα…».

Μάλιστα, όπως είπε, «υπήρξε προκλητική κερδοφορία σε ορισμένους κλάδους, ενώ ούτε μια ρύθμιση δεν υπήρξε υπέρ των εργαζομένων».

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να «παραδώσει» τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και να τόν επαναφέρει στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα