Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου - Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το αργό

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent υποχωρούν 8 σεντς στα 104,63 δολάρια το βαρέλι αφού την Πέμπτη έκλεισαν με πτώση 5,6%.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση την Παρασκευή ενόψει της συνάντησης των καταναλωτών χωρών για να συζητηθεί μια νέα απελευθέρωση έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου παράλληλα με την τεράστια προγραμματισμένη απελευθέρωση

από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI υποχωρούν 40 σεντς στα 99,89 δολάρια το βαρέλι αφού έφτασαν και στα 101,75 δολάρια, ενώ την Πέμπτη σημείωσαν πτώση 7%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent υποχωρούν 8 σεντς στα 104,63 δολάρια το βαρέλι αφού έκλεισαν χθες με πτώση 5,6%. Την Παρασκευή, τα δύο συμβόλαια αναφοράς οδηγούν το καθένα σε εβδομαδιαία απώλεια της τάξης του 13%, τη μεγαλύτερη τους σε δύο χρόνια.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) πρόκειται να συναντηθούν στις 12:00 την Παρασκευή (1/4) για να συζητήσουν μια περαιτέρω έκτακτη απελευθέρωση πετρελαίου που θα ακολουθήσει τη συμφωνία τους της 1ης Μαρτίου για απελευθέρωση περίπου 60 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη μια απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα για έξι μήνες από τον Μάιο. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη έκδοση που έγινε ποτέ από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR).

Ο στόχος είναι να αντισταθμιστεί η διακοπή της προμήθειας πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία επλήγη από τις κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μόσχα αποκαλεί τη δραστηριότητά της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού του δυτικού γείτονά της.

Οι έμποροι περιμένουν να δουν πόση ποσότητα πετρελαίου συμφωνούν να απελευθερώσουν οι χώρες του ΔΟΕ, αλλά δεν αναμένουν ότι θα έχει μεγάλη μακροπρόθεσμη επίδραση στην αγορά. «Οι προηγούμενες εκδόσεις από το SPR χρειάστηκαν χρόνο για να φτάσουν στην αγορά και είχαν μικρή επίδραση στις τιμές», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research. Ενώ ο Μπάιντεν ζήτησε από τους παραγωγούς των ΗΠΑ να εντείνουν την παραγωγή, οι αναλυτές της ANZ είπαν ότι η μαζική απελευθέρωση SPR θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποθαρρύνει τους παραγωγούς να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις.

«Η κλίμακα της προτεινόμενης απελευθέρωσης είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει ως επί το πλείστον, ή ακόμα και πλήρως, το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά αργού πετρελαίου για μια περίοδο», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank, Tobin Gorey. «Η ενέργεια πιθανότατα θα περιορίσει τις τιμές για εκείνη την περίοδο, μετά την οποία η αγορά θα βασίζεται στη συνέχεια στον ΟΠΕΚ+ για να αυξήσει την παραγωγή», είπε.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ο αποκαλούμενος OPEC+, επιμένουν στα σχέδια να προσθέσουν μια μέτρια προσφορά 432.000 βαρελιών την ημέρα τον Μάιο, παρά τις πιέσεις της Δύσης στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα για να ενισχύσουν παραγωγή περαιτέρω.

Keywords
Τυχαία Θέματα