Οινοτουρισμός: 50% αύξηση σε σχέση με το 2021 – Ανάπτυξη με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εν μέσω ουκρανικής κρίσης

Το συγκεκριμένο είδος τουρισμού ευδοκιμεί όλο τον χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στους οινοπαραγωγούς να αντλήσουν έσοδα για άλλες δραστηριότητες. 

Σε πεδίο δόξης λαμπρόν αναδεικνύεται ο ελληνικός οινοτουρισμός, ο οποίος ακόμα και εν μέσω πανδημίας γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, ενώ φαίνεται πως αυτή την πορεία, μέσα στο 2022 δεν θα την κάμψει ούτε και η ουκρανική κρίση, καθώς τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τους επιχειρηματίες του χώρου είναι θετικά.

Ενδεικτικό είναι ότι το

συγκεκριμένο είδος τουρισμού ευδοκιμεί όλο τον χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στους οινοπαραγωγούς να αντλήσουν έσοδα από αυτή τη δραστηριοποίηση σε όλη τη διάρκεια του έτους, αν και την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι που βρίσκεται στην αποκορύφωσή του.

Μάλιστα, φορείς του κλάδου κάνουν λόγο για 50% αύξηση του ποσοστού επισκέψεων μέσα στο 2022.

Στην παρούσα φάση, στην Ελλάδα λειτουργούν 1.300 οινοποιεία, τα οποία απασχολούν περί τους 180.000 ανθρώπους, με αυξητική διάθεση κάθε έτος, καθώς ο κλάδος ανά χρονιά γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθιση, με τους οινοποιούς να επενδύουν, σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, στην ανάπτυξή τους.

Είναι πολλοί, δε, από αυτούς που έχουν ως χώρα- στόχο τους την Ιταλία, έναν προορισμό στον οποίο ο οινοτουρισμός είναι πλέον υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, καθώς κατά μέσο όρο, σε ένα κανονικό έτος, τα οινοποιεία της χώρας επισκέπτονται περίπου πέντε εκατομμύρια ταξιδιώτες, με τα έσοδα από αυτές τις επισκέψεις να υπολογίζονται άνω των 2,5 δις. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλα οινοποιεία της χώρας μόνο στη Σαντορίνη και στη Βόρεια Ελλάδα παρότι το 2021 λειτούργησαν με περιορισμούς λόγω Covid 19, κατάφεραν να προσελκύσουν πάνω από 100.000 επισκέπτες, με την επισκεψιμότητα αυτή να αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις των προϊόντων τους, καθώς κατά μέσο όρο, σε οινοποιεία που πραγματοποιούν ξεναγήσεις και επισκέψεις, το 10-15% των φιαλών διατίθεται από πωλήσεις εντός του κτήματος.

Σημαντικό ορόσημo, εξάλλου, για τους φορείς του κλάδου, εντός του 2022 αναμένεται να αποτελέσει και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ενίσχυση τμήματος των δαπανών ενός επενδυτικού σχεδίου που αφορά στην ίδρυση και δημιουργία νέας μονάδας, στην επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, στη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας επιχείρησης σε προϊόντα ή υπηρεσίες καθώς και στη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας, αφορώντας και τις υπηρεσίες οινοποιείου.

Mάλιστα, το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται στο 70% του προϋπολογισμού, ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης βάσει του Νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Την ίδια στιγμή, προς την περαιτέρω ανάπτυξη του οινοτουρισμού αναμένεται να βοηθήσει και η δέσμευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για έργα υποδομών στις ειδικές μορφές τουρισμού, στις οποίες εντάσσεται και ο οινοτουρισμός.

Εξάλλου, για την εκπαίδευση και δια βίου μάθηση του ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος ασχολείται με ειδικές μορφές τουρισμού έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους 46 εκατ. ευρώ.

Για την άνοδο του συγκεκριμένου είδους τουρισμού στη χώρα αναφέρθηκε, εξάλλου, πρόσφατα από το βήμα σχετικού συνεδρίου και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη αναφέροντας ότι ο ρόλος του ελληνικού οινοτουρισμού, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι κομβικός στην ανάκαμψη εν γένει του τουρισμού, στον απόηχο της πανδημίας.

Σύμφωνα, δε, με όσα τόνισε, η Ελλάδα είναι πλέον υπολογίσιμη ανερχομένη δύναμη με σταθερή παρουσία στο χάρτη του διεθνούς οινοτουρισμού, ενώ η ίδια υποστήριξε ότι είναι ανοικτή σε νέες ιδέες, πρωτοβουλίες και συνέργειες, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος οινοτουρισμού, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, στην οποία τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικά δείγματα γραφής.

Οινοπαραγωγοί: Ιδιωτικά πακέτα ξεναγήσεων, προσλήψεις και επενδύσεις

Το ενδιαφέρον του κοινού για τον οινοτουρισμό και κυρίως για τη διαδικασία παραγωγής των διαφορετικών ποικιλιών κρασιού έχουν στρέψει μεγάλη μερίδα παραγωγών στην ανάπτυξη των χώρων τους και στο ‘’συμμάζεμα’’ των οινοποιείων τους, τα οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, θυμίζουν έργα τέχνης. Τα τελευταία χρόνια, δε, αυξάνονται και οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται ειδικά για το σκοπό ξεναγήσεων και φροντίδας των χώρων.

Πρωταγωνιστές σε αυτή την κούρσα εντυπωσιασμού των επισκεπτών αναδεικνύονται, προς το παρόν, η Σαντορίνη και η Δυτική Μακεδονία, οι οποίες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα που αντλούνται κάθε χρόνο από τον οινοτουρισμό , με τα οινοποιεία της περιοχής της Νεμέας να ακολουθούν.

Για την εξέλιξη μέσα στα χρόνια του οινοτουρισμού στο κτήμα Παλυβού στη Νεμέα μιλά στο BusinessNews.gr ο οινοπαραγωγός Γιώργος Παλυβός: «Είναι ένα πεδίο ιδιαίτερης ανάπτυξης. Ο θεματικός τουρισμός αναπτύσσεται πολύ γοργά στη χώρα μας και ιδιαίτερα ο οινικός τουρισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τον Covid , δεχόμασταν περίπου 20.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στα αμπέλια μας και στο οινοποιείο όπου γίνονται ξεναγήσεις, αλλά και αγορές. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται η ευκαιρία να τους μιλήσουμε για τη δουλειά μας και να τη γνωρίσουν ακόμα περισσότερο. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πρόκειται και για Έλληνες και αλλά και για ξένους επισκέπτες».

Mάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, μέσα στην επόμενη τριετία, αξιοποιώντας το ρεύμα της επισκεψιμότητας, υπάρχει στα σχέδια η δημιουργία ενός καινούργιου οινοποιείου, το οποίο, εκτός από την παρουσίαση των κρασιών του κτήματος θα παρουσιάσει μια σειρά στοιχείων που συνδέονται με όλο τον κύκλο ζωής του κρασιού, όπως η ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα, αλλά και η επίδραση από την κλιματική αλλαγή στον οίνο και την παραγωγή του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με το πως εξελίσσει το τουριστικό του προϊόν τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και το οινοποιείο Nico Lazaridi στη Δράμα, παρότι η περιοχή δεν συνδέεται με τουριστική επισκεψιμότητα.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο BusinessNews.gr η marketing manager της εταιρείας Μελίνα Μελικίδου «πρόκειται για ένα κομμάτι που γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ακόμα και την περίοδο του Covid 19. Ο κόσμος διψά για να γνωρίσει στον ελεύθερο χρόνο του διαφορετικές εμπειρίες και παρότι το 2021 μείναμε για πέντε μήνες κλειστά λόγω lockdown, η επισκεψιμότητα κατάφερε να πλησιάσει αυτή του 2019».

Κατά τα όσα ανέφερε η ίδια, το οινοποιείο, το οποίο μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και επενδύσεις του Φρειδερίκου Λαζαρίδη, θυμίζει λίγο σαν γκαλερί, καθώς ακόμα και τα βαρέλια έχουν πάνω τους έργα τέχνης, δέχεται επισκέψεις όλο τον χρόνο, και κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι άνθρωποι που έρχονται προέρχονται από την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και από πιο μακρινές περιοχές όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και οι Σέρρες.

Δεν λείπουν, δε, και οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια, αλλά και την Τουρκία, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλοί τουρίστες, πχ από τις ΗΠΑ, που ελέω της επίσκεψής του σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Χαλκιδική, διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στο οινοποιείο. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, μπορούν να γίνουν και custom made πακέτα ξεναγήσεων ανά 12 άτομα, τα οποία επωφελούνται και εκπτώσεων στις αγορές τους.

Πέρα, δε, από τους κλασικούς και δημοφιλείς οινικούς προορισμούς, φαίνεται πως ο οινοτουρισμός ανθεί και σε περιοχές που δεν θα περίμενε κανείς όπως για παράδειγμα η Λέσβος. Σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό του Μηθυμναίου, Γιάννη Λάμπρου, το οινοποιείο του είχε καταστεί επισκέψιμος χώρος ήδη από τις αρχές του 2000, όταν ο ίδιος μετά από τα ταξίδια στο εξωτερικό, πήρε την πρωτοβουλία να τυπώσει κάποιες μπροσούρες και να τις δώσει σε ξενοδοχεία του νησιού, ενημερώνοντας τους τουρίστες για την ύπαρξή του: «Πολύ πριν μιλήσουμε για τον όρο του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, μου είχε κάνει εντύπωση, πηγαίνοντας σε χώρες του εξωτερικού, ότι στα ξενοδοχεία που πήγαινα έβλεπα διαφημιστικά για χώρους παραγωγής ουίσκι ή τυροκομεία. Μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα, πήγα στο τυπογραφείο του πατέρα μου και έβγαλα κάποιες μπροσούρες. Από την πρώτη χρονιά, μόνο με την παραγωγή κόκκινου κρασιού είχαμε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και χωρίς να το καταλάβω, είχα κάνει ένα από τα πρώτα επισκέψιμα οινοποιεία στη χώρα».

Keywords
αυξηση, συγκεκριμένο, καλοκαιρι, ελλαδα, δις, δραμα, lockdown, ξανθη, κομοτηνη, σερρες, ηπα, custom, εκπτωσεις, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, χειμερινοι προορισμοι, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, εσπα 2021, μιλα, επιδοτησεις, χωρες, βημα, δουλεια, ηπα, ιταλια, ξενοδοχεια, πλαισιο, σαντορινη, το βημα, χαλκιδικη, αξιζει, ανοιξη, βαλκανια, βορεια, βρισκεται, γινονται, δυναμη, διψα, δις, δωσει, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ερχονται, ετος, ζωης, ιδεες, ιδια, ειδος, ιδρυση, υπηρεσιες, υφυπουργος, θυμιζει, κοκκινου, κτημα, λεσβος, λογο, μακεδονια, μηνυματα, μηνες, νεμεα, ουισκι, παρουσιαση, πεδιο, προσληψεις, πωλησεις, ρευμα, συγκεκριμένο, σειρα, σοφια, σχεδια, ταξιδια, τουρκια, τουρισμος, τυπογραφειο, αγορες, αμπελια, custom, εκδρομες, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, θετικα
Τυχαία Θέματα