Υποχωρούν οι μετοχές εταιρειών που παράγουν λιγνίτη στην Ασία

Η πραγματικότητα είναι ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Η διεθνής συμφωνία για τη μείωση της χρήσης λιγνίτη παρέσυρε ορισμένες μετοχές εταιρειών παραγωγής του στην Ασία κάπως χαμηλότερα τη Δευτέρα, αλλά η περιορισμένη προσφορά παρέχει σταθερότητα σε έναν κλάδο που εφέτος σημείωσε τεράστια κέρδη. Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο με μια

συμφωνία που στοχεύει στον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε στο τέλος είναι ηπιοτότερη καθώς ζητήθηκε "σταδιακή κατάργηση" αντί για "κατάργηση" του άνθρακα μετά από πιέσεις του λόμπι της Ινδίας και άλλων.

"Η πραγματικότητα είναι ότι ο άνθρακας θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας περίπου. Θα εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας παραγωγής μετρητών", δήλωσε στο Reuters ο Mathan Somasundaram, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Deep Data Analytics με έδρα το Σίδνεϊ.

Οι τιμές των μετοχών εταιριεών εξόρυξης λιγνίτη China Shenhua Energy και Yanzhou Coal υποχώρησαν 1% και 4% αντίστοιχα στο Χονγκ Κονγκ, όπου η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά (.HSI) ήταν ως επί το πλείστον σταθερή.

Στην Ινδονησία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, η πτώση ήταν πιο έντονη. Η μετοχή της κορυφαίας εταιρείας εξόρυξης Bumi Resources σημείωσε πτώση 4% και της ανταγωνίστριας Indika Energy (INDY.JK) σημείωσε πτώση 6%. Η Adaro Energy (ADRO.JK) σημείωσε πτώση 4%.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας Whitehaven Coal υποχώρησαν 2% και της New Hope 0,5%. Τα ανθρακωρυχεία μεταλλευμάτων South32 και η Coronado Global Resources σημείωσαν πτώση περίπου 2% και 3% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα