Γιώργος Τρακάκης, CEO Ευρωχαρτική Α.Ε.: «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για το μέλλον της εταιρείας»

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευρωχαρτική Α.Ε. είναι στα 37 του χρόνια από τους νεότερους επικεφαλής επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών 57 εκατ. ευρώ το 2020 (από 52 εκατ. ευρώ το 2019). Μιλάει για την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων χάρτου και απορρυπαντικών, στη διάρκεια της πανδημίας και σχεδιάζει το επόμενο βήμα της βιομηχανίας που έχει καταφέρει να εξάγει τα προϊόντα της μέχρι την Αυστραλία. 

«Δύο άνθρωποι ενωμένοι ίσον δέκα και δέκα άνθρωποι ενωμένοι ίσον εκατό». Αυτή είναι η συμβουλή που έχει πάντα στο μυαλό του ο CEO

της Ευρωχαρτικής, Γιώργος Τρακάκης, αναδεικνύοντας ως κύριο συστατικό της επιτυχίας της εταιρείας την ομαδική δουλειά. Ο νεαρότατος επικεφαλής της εταιρείας μιλά στο ΒusinessNews.gr για την επίδραση της πανδημίας σε αυτή, τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών ενώ σε σχέση με τα επόμενα σχέδια της επιχείρησης, κάνει λόγο και για ένα «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρωχαρτική, με σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον της εταιρείας να αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την άμεση επικαιρότητα. Πως επέδρασε η πανδημία στην ανάπτυξη της Ευρωχαρτικής τα προηγούμενα δύο χρόνια;

Η πρώτη φάση της πανδημίας ήταν πρωτόγνωρη για τον κλάδο μας, καθώς η αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα χάρτου προκάλεσε πανικό στην αγορά. Η δική μας αντίδραση ήταν άμεση και καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στην τόσο αυξημένη ζήτηση και να τονώσουμε την εμπιστοσύνη των συνεργατών μας. Στο δεύτερο lockdown δεν υπήρχε το ίδιο φαινόμενο. Η ζήτηση ήταν σε φυσιολογικό πλαίσιο και οι πωλήσεις επηρεάστηκαν μόνο από το γεγονός ότι η αγορά HORECA παρέμεινε κλειστή για μεγάλο διάστημα. Σε αυτό που παρατηρήθηκε αύξηση πωλήσεων ήταν μόνο στο χαρτί κουζίνας, κάτι που μας φάνηκε αρκετά λογικό με δεδομένο ότι όλοι ήταν αναγκασμένοι να τρώνε στο σπίτι τους και η χρήση του χώρου της κουζίνας αυξήθηκε κατακόρυφα. Μείωση παρατηρήθηκε σε όλα τα προϊόντα που συνδέονται με την αγορά HORECA, όπως τα χάρτινα τραπεζομάντηλα και τα επαγγελματικά χαρτικά και απορρυπαντικά, αλλά αξιοσημείωτο ήταν ότι είδαμε τις πωλήσεις να μειώνονται -10% στα χαρτομάντιλα, γεγονός που είναι επίσης φυσιολογικό όταν οι άνθρωποι δε βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Ποια ήταν τα «μαθήματα», που μπορεί να πήρατε από την ύφεση που έπληξε παγκοσμίως την οικονομία;

Η πανδημία ήρθε σε μια στιγμή που τα μαθήματα τα είχαμε ήδη πάρει, γι αυτό και καταφέραμε ως ομάδα να λειτουργήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Μια συμβουλή που πάντα θυμάμαι είναι ότι «Δύο άνθρωποι ενωμένοι ίσον δέκα και δέκα άνθρωποι ενωμένοι ίσον εκατό». Γι αυτό και ως διοίκηση επενδύουμε, αλλά και στηριζόμαστε στην ομαδική δουλειά, τη συνεργατικότητα και την εμπιστοσύνη.

Με φόντο την πανδημία ήρθε να προστεθεί άλλος ένας πονοκέφαλος: Αυτός των ανατιμήσεων των πρώτων υλών. Πόσο έχετε επηρεαστεί;

Έχοντας ως δεδομένο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου που έχει μια βιομηχανία, η πίεση πλέον είναι πολλαπλή αφού πέραν της αύξησης του κόστους της ίδιας της ενέργειας επηρεάζονται και οι τιμές πρώτων υλών από την ίδια αιτία. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αναπόφευκτα όλοι επηρεαζόμαστε. Παρότι η εταιρεία στρατηγικά διαθέτει μεγάλο μέρος αποθεμάτων τόσο σε τελικό προϊόν , όσο και σε πρώτες ύλες και παρόλο που ανέβασε τον όγκο των προμηθειών το Α' τρίμηνο του έτους, προβλέποντας την έκρηξη των Α' υλών. Η άνοδος των Α' και Β' υλών, αλλά και η «ανθεκτικότητα τους» σε υψηλά επίπεδα αναπόφευκτα επηρεάζει κάθε παραγωγική επιχείρηση.

Θεωρείτε ότι είναι κάτι που θα το ζούμε για πολύ καιρό; Και πως προσπαθεί η εταιρεία να μην μετακυλίσει τα έξοδα για να μπορέσει το προϊόν της να φτάσει σε μια φυσιολογική τιμή στον καταναλωτή;

Η εταιρεία μας κατάφερε να μεταθέσει στο μέγιστο δυνατό χρόνο τις συνέπειες της αύξησης, προκειμένου να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί εναλλακτικές λύσεις και σενάρια επίλυσης του προβλήματος και μετακύλισης του κόστους. Το έδαφος αυτό το παρομοιάζουμε με κινουμένη άμμο και οι εκτιμήσεις είναι πολύ παρακινδυνευμένες. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν αμυντική στάση, αξιολογώντας σε συνεχή βάση τα δεδομένα και εκπονώντας σχέδια δράσης. Είναι όμως δεδομένο ότι η συνέχιση των ανατιμήσεων επί μακρόν, θα επιφέρει καίρια πλήγματα στην εγχώρια βιομηχανία αλλά και στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Ως εκ τούτου το μόνο που μπορούμε είναι να ελπίζουμε στην γρήγορη και προς τα κάτω σταθεροποίηση των τιμών.

Ολοκληρώνουμε μια ιδιαίτερη χρονιά σε λιγότερο από δύο μήνες. Με τι ρυθμό ανάπτυξης εκτιμάτε ότι θα κλείσετε και αν τελικά αυτή η χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο;

Το έτος 2021 τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας εκτιμούμε ότι θα είναι σταθεροποιητικά, δηλαδή οι πωλήσεις θα είναι ελαφρώς ανοδικές με πρόβλεψη να ξεπεράσουμε τα 58 εκατ. ευρώ, το Ebitda στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και η κερδοφορία bottom line ελαφρώς ανοδική.

Πως αντιμετωπίσει η εταιρεία τον τομέα της κοινωνικής ευθύνης;

Η στροφή στην υπεύθυνη επιχειρηματική περιβαλλοντική συμπεριφορά είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας και προχωράμε ως εξής:

- Καινοτομία, Ποιότητα και Πράσινη Επιχειρηματικότητα. Η εταιρεία προσβλέπει το επόμενο διάστημα στην αντικατάσταση των υλικών συσκευασίας σε κατηγορίες προϊόντων όπως η χαρτοπετσέτα, τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά ρούχων.

- Από τις αρχές του 2020 αναζητήσαμε λύσεις με κύριο χαρακτηριστικό τον οικολογικό χαρακτήρα των προϊόντων και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, με παράλληλη μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες και την αντικατάστασή τους, κατά το δυνατόν, από χαρτόνι. Γι’ αυτό και η νέα σειρά «Endless Earth» περιλαμβάνει ρολά υγείας, κουζίνας και χαρτοπετσέτες που πέταξαν το πλαστικό και κυκλοφόρησαν σε χάρτινες, πολύχρωμες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος λανσάρετε τα τελευταία χρόνια και προϊόντα που συντελούν στη μείωση του πλαστικού. Είναι κάτι που θα συνεχίσετε να το κάνετε; Υπάρχει κάποιο προϊόν, σε αυτή τη λογική, που θα έρθει σύντομα;

Η καμπάνια της σειράς προάγει την αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, με βασικό μήνυμα «Μας αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι», καλώντας τον κόσμο να εντάξει στην καθημερινότητά του την ανακύκλωση, να αλλάξει τις συνήθειές του και να συνεισφέρει στο κοινό καλό. Γι αυτό στόχος μας είναι για το 2022 να εδραιώσουμε το brand Endless Earth και να επενδύσουμε διαφημιστικά προς την κατεύθυνση της αλλαγής της αγοραστικής συνήθειας , εστιάζοντας παράλληλα στο σχεδιασμό και τη δημιουργία και άλλων προϊόντων σε αυτή τη λογική. Πολύ πρόσφατα δημιουργήσαμε μια συσκευή για χειροπετσέτες ζικ - ζακ από χαρτόνι, κατάλληλη για οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους.

Ποια είναι τα σχέδια σας για τα επόμενα πέντε χρόνια; Θα ήθελα να μας δώσετε μια γεύση, μια συνολική εικόνα για το πως σκοπεύετε, δεδομένων των συνθηκών, να κινηθείτε.

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για το μέλλον της εταιρείας μας. Τα σχέδια μας είναι πολλά και σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να τα δημοσιοποιήσουμε. Στους επόμενους μήνες θα έχουμε πολλά να μοιραστούμε.

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Τι ρόλο έπαιξε για εσάς μέσα στην πανδημία;

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η πλειοψηφία των εργαζομένων βρισκόταν στις εγκαταστάσεις μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Καθώς το αντικείμενο μας βασίζεται κυρίως στην παραγωγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν κινείται στην κατεύθυνση της εξ αποστάσεως εργασία, παρόλο που και σε αυτό τον τομέα η εταιρεία προέβη σε ενέργειες για ενίσχυση της λειτουργίας της, αλλά σε λειτουργίες της παραγωγής που βελτιώνουν τους χρόνους και τα αποτελέσματά μας.

Οι εξαγωγές είναι κάτι το οποίο σας ενδιαφέρει να επενδύσετε ακόμα περισσότερο στο μέλλον;

Ο τομέας των εξαγωγών στον κλάδο μας είναι δύσκολος, καθώς πρόκειται για commodity προϊόντα με μεγάλο όγκο και μικρή αξία, παρ όλα αυτά καταφέρνουμε και έχουμε παρουσία σε πολλές χώρες, φτάνοντας ως και στην Αυστραλία! Κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ευρωχαρτικής είναι το καινοτόμο χάρτινο τραπεζομάντηλο, προϊόν για το οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα τοπικής παραγωγής, με αποτέλεσμα η ζήτησή του να συνεχίζει να αυξάνεται. Επιπλέον, τα προϊόντα Endless παρουσιάζουν μια σταθερά αυξανόμενη παρουσία σε αγορές του εξωτερικού όπως στην Κύπρο, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία και το Ισραήλ. Οι στόχοι μας για την περαιτέρω εξαγωγική ανάπτυξη της εταιρείας επικεντρώνονται στη διανομή των προϊόντων μέσω αντιπροσώπων και εισαγωγέων σε όλες τις γειτονικές χώρες, στη διεύρυνση της ζήτησης ειδικών προϊόντων σε μακρινές αγορές και στην υποστήριξη των επώνυμων προϊόντων της εταιρείας σε επιλεγμένες γειτονικές αγορές για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής μας παρουσίας.

Θα σας ενδιέφερε η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, κάτι που είναι πολύ σύνηθες το τελευταίο καιρό σε επιχειρήσεις στη χώρα μας, σε διάφορους κλάδους;

Η εταιρεία μας έχει συγκροτήσει ομάδα όπου εποπτεύει τη στρατηγική και τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του οργανισμού διεξάγοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες και υποστηρίζει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων ανάπτυξης και στόχων κερδοφορίας. Αναλύουμε αναδυόμενες τάσεις του κλάδου, ευκαιρίες επέκτασης, συμπεριλαμβανομένων συγχωνεύσεων και εξαγορών, ανταγωνιστικές απειλές, βιωσιμότητα εξωτερικών επιχειρηματικών εταίρων, πηγές επιχειρηματικών κεφαλαίων, εσωτερικές επιχειρηματικές επιδόσεις και βελτίωση επιχειρηματικών διαδικασιών.

Keywords
ceo, ceo, lockdown, horeca, εταιρεία, βομβα mall, επηρεάζει, ebitda, νέα, endless, earth, κυπρος, βιωσιμότητα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα, horeca, μιλα, βγαινουν, χωρες, αλβανια, ανακυκλωση, αυστραλια, βημα, βουλγαρια, δουλεια, εργασια, ισραηλ, πιεση, πλαισιο, ρουμανια, υφεση, earth, αγορα, αυξηση, ανοδος, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γευση, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκρηξη, εξοδα, επηρεάζει, εταιρεία, ετος, ιδια, ιδιο, η δικη, θετικο, εικονα, λειτουργια, λογο, μηνες, μειωση, μυαλο, ομαδα, παντα, ποιοτητα, πολωνια, πονοκεφαλος, πρασινη, πωλησεις, ρολο, σειρα, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σπιτια, σουπερ, σχεδια, τιμη, τουρκια, φοντο, αγορες, ebitda, endless, εξαγωγες, χωρα, κομματι, ογκο, πηγες, υγειας
Τυχαία Θέματα