ΤΕΕ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομιών

Έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με το δικαίωμα της προαίρεσης μπορεί να φτάσει τα 226 εκατ. ευρώ.

Στην ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας, ένα έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με το δικαίωμα της προαίρεσης μπορεί να φτάσει τα 226 εκατ. ευρώ, προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), με την προκήρυξη χθες (14/2) του σχετικού διαγωνισμού για την υπογραφή συμφωνίας – πλαίσιο. Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων των πολεοδομιών από τη φυσική φθορά των εγγράφων, αλλά και η εύκολη πρόσβαση και διάθεση / αξιοποίηση των στοιχείων,

καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους.

Το έργο αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν έως το 2018, οπότε και ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοσή τους. Στο ίδιο έργο έχει ενταχθεί και η «γεωμετρική τεκμηρίωση» περίπου 550.000 κτιρίων σε 32 δήμους σε όλη τη χώρα, προς υποστήριξη του ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Με τον Νόμο 4782/2021 θεσπίστηκε η ψηφιοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή των φυσικών φακέλων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη θέση σε ισχύ του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών εγγράφων και των μελετών, και η υποχρεωτική καταχώρησή τους στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι το αργότερο στα τέλη του 2025. Αφορά όλες τις υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομίες) της χώρας πλην εκείνων των Δήμων Τρικκαίων, Πατρέων, Ηρακλείου, Καλαμαριάς και ορισμένων δήμων της Αττικής, που έχουν συμπεριληφθεί στο έργο του ενιαίου ψηφιακού χάρτη

Στα μεγάλα οφέλη του έργου ανήκουν η μείωση του χρόνου αναζήτησης εγγράφων, αποφάσεων και στοιχείων, κατά 100%. Η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων, καθώς η πάροδος των ετών, η χρήση τους, αλλά και οι συνθήκες αποθήκευσης τους, έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων. Επίσης, ο μεγάλος όγκος των αρχείων καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών θα συνδυαστεί με το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, συμβάλλοντας στην έγκαιρη προετοιμασία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη θωράκιση των περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων. Δεδομένου ότι θα υπάρχει πλήρης εικόνα της πολεοδομικής κατάστασης της χώρας, θα είναι δυνατή η προκαταρκτική και άμεση εκτίμηση της επικινδυνότητας και τρωτότητας οικιστικών περιοχών και συνεπώς η μελέτη και υλοποίηση σε πραγματικό χρόνο προγραμμάτων πολιτικής προστασίας, προσδιορισμού τρωτότητας και σχεδίων ανθεκτικότητας και προσαρμογής.

Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των € 226.106.633,14 Ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ €182.344.058,98, ΦΠΑ €43.762.574,16). Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 21η/03/2022.

Η διάρκεια της Συμφωνίας Πλαισίου ορίζεται έως την εξάντληση του προϋπολογισμού της και κατά ανώτατο διάστημα τα τέσσερα (4) έτη από την υπογραφή της.

Ειδικότερα, το έργο αποτελεί μια σύνθετη και εξαιρετικά πολύπλοκη παρέμβαση που περιλαμβάνει :

Α. την ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση των φακέλων αδειών δόμησης σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας,

Β. την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε 32 Δήμους της χώρας με στόχο την ενίσχυση συμπλήρωση του Μητρώου Κτιρίων στην οποία περιλαμβάνονται οι παρακάτω υπηρεσίες : · Σύνταξη νέων επικαιροποιημένων φωτογραμμετρικών υποβάθρων πολύ μεγάλης ανάλυσης · Την αποτύπωση υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων · Την τεκμηρίωση περιγραφικών στοιχείων και την αντιστοίχιση Μετρητών Ηλεκτροδότησης Κτιρίων · Τη δημιουργία Βάσης δεδομένων και την επεξεργασία και ομογενοποίηση στοιχείων για την ένταξή τους στον Ψηφιακό Χάρτη.

Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τις παρακάτω Φάσεις:

1) Φάση Α: Μελέτη Εφαρμογής, με διάρκεια δύο (2) μηνών.
2) Φάση Β - Εγκατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής - Εκπαίδευση υπεύθυνων σάρωσης & καταχώρησης, με διάρκεια δύο (2) μηνών.
3) Φάση Γ - Σάρωση και τεκμηρίωση Εγγράφων, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.
4) Φάση Δ - Καταχώρηση Εγγράφων, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.
5) Φάση Ε – Γεωκωδικοποίηση Αδειών Δόμησης, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.
6) Φάση ΣΤ – Μητρώο κτιρίων νέων περιοχών, με διάρκεια τριάντα (30) μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα