ELAWON: Η εταιρεία με τις 100 βραβεύσεις που ταξιδεύει λάδι και άλλα προϊόντα της ελληνικής γης στα πέρατα του κόσμου

H εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας που εμπλουτίζει το ελαιόλαδό της με βρώσιμο χρυσό.

Ήταν το 2013, όταν μια ομάδα εκπαιδευτικών, με μακρόχρονη πορεία στη φροντιστηριακή εκπαίδευση με επικεφαλής το φιλόλογο Ιωάννη Καμπούρη αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα από αυτόν που επιχειρούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια: Στην παραγωγή και εξαγωγή, καταρχάς, premium ελαιολάδου. Ένα εγχείρημα δύσκολο, καθώς ήταν ένας καινούργιος, άγνωστος κόσμος, αλλά ενδιαφέρον για τον έως τότε επιχειρηματία και τους συνεργάτες του στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης, με μεγάλη, όμως, αγάπη στην Ελλάδα

και πίστη στην ποιότητα που έχουν διαχρονικά τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Εννέα χρόνια μετά, η εταιρεία βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο στη διαδρομή της, έχοντας επεκτείνει το portfolio της, εκτός από το ελαιόλαδο, σε προϊόντα από πρώτες ύλες της ελληνικής γης όπως μέλι, ελιές, κατάλληλες ακόμα και για διαβητικούς, pesto και χειροποίητα σαπούνια, προϊόντα τα οποία εκτός από την Ελλάδα ταξιδεύουν σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη, στις ΗΠΑ, καθώς και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις συγκεκριμένες χώρες, μάλιστα, ένα ιδιαίτερο προϊόν, το λάδι ελιάς με βρώσιμο χρυσό έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματιών του Κόλπου, αλλά και να κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα πιο ακριβά ελαιόλαδα του κόσμου.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα έχουν αποφέρει στην επιχείρηση, όπως αναφέρει ο κ. Καμπούρης, πάνω από 100 διεθνείς βραβεύσεις, τόσο για την ποιότητα όσο και για την συσκευασία, παράμετρος η οποία αποτελεί και αυτό αιχμή του δόρατος, ειδικά για τα premium προϊόντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, στο εξωτερικό.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή και το συνεχές marketing, η επένδυση άρχισε να αποδίδει μετά τα τρία χρόνια και εξακολουθεί να το κάνει, ακόμα και εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELAWON, Ιωάννη Καμπούρη «η εταιρεία βαδίζει στον ένατο χρόνο από την ίδρυσή της και η στοχοθέτηση αποτελούσε πάντοτε το βασικότερο πυλώνα του στρατηγικού management της επιχείρησης. Οι στόχοι δεν ορίζονται μόνο για την εταιρεία ως σύνολο, αλλά ορίζονται και σε όλα τα επίπεδα για όλα τα τμήματα και όλες τις λειτουργίες της. Σκεφτήκαμε λοιπόν με τους άμεσους συνεργάτες, οι οποίοι αποτελούν την αρραγή ομάδα της ELAWON, για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας επιχείρησης θα πρέπει να είναι έξυπνοι (S.M.A.R.T.). Δηλαδή να είναι συγκεκριμένοι (Specific), μετρήσιμοι (Measurable), εφικτοί (Achievable), ρεαλιστικοί (Realistic) και χρονικά δεσμευτικοί (Time bound). Όλα αυτά τα χρόνια βήμα – βήμα επιτεύχθηκαν, λοιπόν, οι αρχικοί στόχοι, και μάλιστα σε έναν άγνωστο για εμάς κλάδο, καθώς είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η E-LA-WON ξεκίνησε τη δημιουργία της χωρίς σχετικό background».

Κατά τον ίδιο, εξάλλου, απαραίτητο προσόν για να ορθοποδήσει μια εταιρεία ελαιολάδου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό χρειάζεται να έχει αξίες, ανθρώπους και όραμα, να εξελίσσεται με σταθερότητα, αλλά και να επιδιώκει την αριστεία. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια η ELAWON συμμετέχει σε συνεχείς έρευνες για την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και ειδικά της δικής της παραγωγής, όπως αυτή με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για τις πολυφαινόλες του ελαιολάδου, καθώς και με Ισπανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Βογιαδολίδ για τη μάχη του ελαιολάδου Premium ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Έχει, δε, αποτελέσει υλικό για case study σε εργασίες και παρουσιάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και στο Hellenic American University.

Όπως, επίσης, σημειώνει ο επικεφαλής της ELAWON, η αναγνωρισιμότητα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια «έγκειται στη διακίνηση Premium και Luxury προϊόντων στα Η.Α.Ε όπου διαθέτει μόνιμο αντιπρόσωπο που εφοδιάζει την υψηλή κοινωνία του Κόλπου. Όμως η τιμή συμβαδίζει με την ποιότητα, γι’ αυτό και οι πολυτελείς συσκευασίες έχουν το δικό τους αγοραστικό κοινό. Για τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν απευθυνόμαστε στο 70% του καταναλωτικού κοινού». Παρόλαυτα, η εταιρεία έχει και την traditional σειρά που προορίζεται για μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό και δεν σταματά να την εξελίσσει και να την εμπλουτίζει.

«Πυξίδα» οι εξαγωγές

Όλες αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν ότι η παράμετρος «εξωστρέφεια» είναι πολύ σημαντική για την ΕLAWON, παρά την διακοπή, για αρκετό καιρό, των διεθνών εκθέσεων που αποτελούν κινητήριο μοχλό για την παρουσία στο εξωτερικό «Η εξωστρέφεια, η καινοτομία και οι εξαγωγές είναι η πυξίδα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν διάφορα κανάλια προώθησης ελληνικών προϊόντων όπως οι διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες ήταν παγωμένες τα τελευταία δύο χρόνια, όμως δειλά – δειλά εμφανίζονται πάλι ανά την υφήλιο και είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να διεισδύσεις στις αγορές. Υπάρχουν αρκετά ελληνικά προϊόντα που κέρδισαν το εξαγωγικό «στοίχημα», αρκεί η κάθε εταιρεία να σχεδιάσει το δικό της «χάρτη εξαγωγών» και να θέσει στόχους σε νέες αγορές» συμπληρώνει ο κ. Καμπούρης.

Η πανδημία ήταν ένα δύσκολο χρονικό σημείο για την εταιρεία, ακριβώς τη στιγμή που είχε προσελκύσει ενδιαφέρον από πολλές χώρες και ήταν παρούσα σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις όμως οι οργανωμένες παρουσίασαν αντίδραση και ετοιμάστηκαν – κυρίως ηλεκτρονικά – στις μελλοντικές προκλήσεις. Η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε απήχηση και δημιούργησε πολλές δυνατότητες στο αγοραστικό κοινό. Ο κόσμος επηρεάζεται, εμπνέεται και καθοδηγείται από τα social media και συνεπώς από τα brands και τις επιχειρήσεις. Σ’ αυτή την περίοδο αβεβαιότητας και της πολυεπίπεδης κρίσης, αφοσιωθήκαμε ακόμα περισσότερο στους υπάρχοντες πελάτες μας και περιορίσαμε τις αρνητικές επιπτώσεις».

Η νέα χρονιά προβλέπεται πλούσια σε κινητικότητα για τον κλάδο των τροφίμων, επισημαίνει ο κ. Καμπούρης, καθώς συνδέεται με την αναθέρμανση της οικονομίας και το ενδιαφέρον σε σχέση με εξαγορές που ήταν έντονο και το 2021: «Για το 2022 ο κλάδος τροφίμων είναι στο «ραντάρ» μεγάλων επενδυτών, αναθερμαίνεται η οικονομία και οι προοπτικές που εμφανίζει ο τομέας ελληνικής αγροδιατροφής αναμορφώνουν το τοπίο του πρωτογενούς τομέα. Πιστεύουμε ότι το 2022 θα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις διότι θα πραγματοποιηθούν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, η E-LA-WON συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή, ενώ έχει ακόμα υψηλότερους στόχους για το άμεσο μέλλον, με σκοπό την επέκταση του brand σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.

Η πιο πρόσφατη δραστηριοποίηση είναι η ανάπτυξη της ELAWON με εξαγωγές σε μια ιδιαίτερη και πολύ μακρινή αγορά, η οποία, όμως αγαπά τα ελληνικά προϊόντα, τη Νότια Κορέα, θα υπάρχει έντονη παρουσία σε μεγάλες εκθέσεις τροφίμων, όπως η Food Expo τον ερχόμενο Μάρτιο, όπου θα δοθεί έμφαση και στον τομέα των επιχειρηματικών και συνεδριακών δώρων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα