Εργασία: Τι αλλάζει με την απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες - Η ήττα του ΣΕΒ

Mετά από περίπου 30 μήνες έκρινε την προσφυγή του ΣΕΒ ως «απαράδεκτη», για τυπικούς λόγους, διασώζοντας τις τριετίες. 

Mετά από περίπου 30 μήνες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την προσφυγή του ΣΕΒ ως «απαράδεκτη», για τυπικούς λόγους, διασώζοντας τις τριετίες. Το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει θέση υπέρ της διατήρησης των τριετιών, κάτι που διατυπώθηκε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ επισημαίνει ότι δεν απαιτείται νέα

νομοθετική παρέμβαση, καθώς οι τριετίες σχετίζονται με το νόμο που τις θέσπισε και όχι με τον κατώτατο μισθό. Πάντως σύμφωνα με τους νομικούς δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του συνυπολογισμού των τριετιών στον κατώτατο μισθό, παρά την σχετική ασάφεια του νόμου του 2013.

Οι ίδιοι νομικοί και ειδικοί επί εργατικών θεμάτων υποστηρίζουν πως το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από την εργατική πλευρά και καλεί την κυβέρνηση άμεσα, και χωρίς καμία καθυστέρηση να νομοθετήσει την υποχρεωτική καταβολή των τριετιών. Ζητεί βέβαια και την ακύρωση της ΠΥΣ 6 του 2012 και το νόμο 4093 του 2012 που ανέστειλαν την χορήγησή τους, προκειμένου οι τριετίες να δίνονται σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δικαστήριο έκρινε πως η εγκύκλιος Αχτσιόγλου δεν θεσπίζει νομική υποχρέωση για αναγνώριση των τριετιών, καθώς δεν αποτελεί νόμο που εισάγει τέτοια ρύθμιση. Επίσης, δεν τίθεται ζήτημα ξεπαγώματος των τριετιών λόγω της μνημονιακής δέσμευσης της σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν το ποσοστό της ανεργίας δεν υποχωρήσει κάτω του 10%.

Πρακτικά οι τριετίες, όπου καταβάλλονταν, θα συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά. Πρόκειται για ποσό 10% επί του κατώτατου μισθού, ανά 3 και έως 9 έτη, που δίνονταν σε ανειδίκευτους εργάτες και όσους λάμβαναν τον κατώτατο μισθό έως το 2012. Για τους νέους εργαζόμενους, ο νόμος ορίζει ότι οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν» εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Όπως εξηγούν εργατολόγοι, εάν το ΣτΕ είχε δεχτεί την προσφυγή των βιομηχανικών ενώσεων και ακύρωνε την εγκύκλιο του 2019 και της τότε υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, χιλιάδες μισθωτοί - παλαιοί εργαζόμενοι, που δουλεύουν από το 2009 και παλαιότερα στον ίδιο εργοδότη κινδύνευαν να χάσουν έως και 195 ευρώ το μήνα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών φορέων ζητούσαν ακύρωση της σχετικής εγκυκλίου, με την οποία είχαν δοθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2019 σαφείς οδηγίες για τον υπολογισμό των προσαυξήσεων προϋπηρεσίας επί του νέου τότε κατώτατου μισθού, των 650 ευρώ. Ο ΣΕΒ και οι άλλες οργανώσεις, εκτιμούσαν ότι στην τότε αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν έπρεπε να υπάρξουν προσαυξήσεις ακόμη και για μισθούς του 2012, καθώς με μνημονιακό νόμο του 2014, ως κατώτατος μισθός νοείται «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις της μνημονιακής περιόδου - στις οποίες παραπέμπει η εγκύκλιος Αχτσιόγλου - προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας έως και 30%, δηλαδή έως και 195 ευρώ, δικαιούνται όσοι είχαν κατ' ελάχιστο μια 3ετία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Με τον μηχανισμό αυτό οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές διαμορφώνονταν το 2019 έως και σε 845 ευρώ το μήνα. Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14/2/2012 δεν δικαιούνται προσαύξηση μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Επισημαίνεται ότι, τυχόν ευδοκίμηση της αίτησης ακύρωσης θα μπορούσε να επιφέρει την ακυρότητα της εγκυκλίου με αναδρομικό αποτέλεσμα, από τότε που η εγκύκλιος αυτή δημοσιεύτηκε, δηλαδή από 18 Φεβρουαρίου του 2019. Αυτό στην πράξη θα σήμαινε βέβαια, την αναδρομική αναζήτηση, 2,5 έτη πίσω, των ποσών των τριετιών που στο μεταξύ έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους. Κάτι πολύ δύσκολο, αν συνυπολογιστεί μάλιστα ότι έχουν δημιουργηθεί και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα επί των συγκεκριμένων αμοιβών.

Οι τριετίες από την 1.1.2022

Προϋπηρεσία με τριετίες Μισθός με τριετίες (€) - Μεικτά Καθαρά 0-3 έτη 663* 569,38 3-6 έτη 729,30 625,45 6-9 έτη 795,60 677,27 Πάνω από 9 έτη 861,90 725,71

Έφη Αχτσιόγλου: Μία κρίσιμη νίκη των εργαζομένων

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε αναφορά σε νίκη των εργαζομένου, δηλώνοντας τα εξής:

Με εγκύκλιο που εκδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εργασίας, καταστήσαμε σαφές ότι οι προσαυξήσεις λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά υπολογισμένες στον νέο κατώτατο μισθό που μόλις είχαμε αυξήσει στα 650 ευρώ. Τότε αυξήθηκαν οι τριετίες κατά 11%, όσο και ο κατώτατος μισθός.

Λίγο διάστημα αργότερα, ο ΣΕΒ επιδίωξε την ακύρωση της εγκυκλίου με αίτησή του στο ΣτΕ και άρα την παραγωγή αποτελέσματος εις βάρος των εργαζομένων. Σημειωτέον ότι ο κ. Σκέρτσος ήταν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ μέχρι την ανάληψη της υπουργικής θέσης δίπλα στον κ. Μητσοτάκη.

Όπως κάνουν γνωστό πλήθος δημοσιευμάτων σήμερα, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ.

Αν και οι λεπτομέρειες της απόφασης δεν είναι γνωστές, καθώς το πλήρες κείμενό της δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, η απόφαση συνιστά μία κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους. Συνιστά περαιτέρω μία σημαντική δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα