Ρεύμα: Πάνω από τα 400 ευρώ η τιμή της Mwh - Σκρέκας: Η Ευρώπη να βάλει το ...χέρι της

Ασταμάτητο το ράλι στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, φθάνοντας σε επιπεδα που δεν μπορεί να αντέξουν καταναλωτές και οικονομία.  

Στα 415,94 ευρώ ανήλθε η τιμή της Mwh σήμερα 21/12 για καταναλώσεις ρεύματος της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου. Η αλματώδης άνοδος του κόστους ενέργειας σε νέα επιπεδα ρεκόρ κόβει την ανάσα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις καθώς τα έξοδα αυξάνονται από τη μία μέρα στην άλλη.

Η πορεία της Mwh πάνω από τα 400 ευρώ σημαίνει

ότι η αγορά στην επόμενη έκδοση των λογαριασμών ρεύματος - με την υπόθεση αν θα παραμείνει όλο το μήνα σε αυτό το επιπεδο - θα τιμολογήσει προς 0,40 ευρώ ανά Kwh, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην είναι σε θέση να τους πληρώσουν. Πέρυσι οι καταναλωτές πλήρωναν την Kwh προς 0,080. Eφέτος ανέβηκε στα 0,15 ευρώ και το ράλι ανόδου συνεχίζεται προς την περιοχή των 0,40 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Ιανουαρίου 2022 σημείωσε νέα άνοδο στα 170 ευρώ η μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 144,8 ευρώ ανα κατά τη χθεσινή ημέρα (20/12). Δηλαδή σε μία ημέρα αυξήθηκε 17%.

Παράδειγμα

Ενα θερμαντικό σώμα που καταναλώνει 2000 Watt για μία ώρα καταναλώνει 2 Kwh. Πέρυσι κόστιζε 0,16 ευρώ η κατανάλωση ενέργειας για χρήση μιας ώρας ενώ εφέτος αξίζει 0,80 λεπτά του ευρώ, δηλαδή άνοδος 400%.

Σκρέκας: Η Ευρώπη να βάλει το χέρι της

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ανέφερε ότι πάνω από 350 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ενεργειακή κρίση στους ευρωπαίους καταναλωτές το 2022, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το Συμβούλιο λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Επανέλαβε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάληψη πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Όπως δήλωσε, «εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Απέναντι σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι σε αυτές τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα