Fitch: Στήριξη της Ελληνικής οικονομίας από ΕΚΤ

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι μπορεί να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024 μειώνει τον κίνδυνο απότομα υψηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς (PEPP) τελειώνει, αναφέρει η Fitch

Ratings.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων PEPP θα σταματήσουν από τα τέλη Μαρτίου 2022, αλλά παρέτεινε την περίοδο επανεπένδυσης των ομολόγων, που λήγουν, κατά ένα έτος έως το τέλος του 2024.

Η ΕΚΤ είπε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια πιθανών πιέσεων στην αγορά που σχετίζονται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις PEPP «μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε βάθος χρόνου», συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σημειώνει ο οίκος, αναφέροντας το σημαντικό απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας, το οποίο προβλέπεται να είναι κοντά στο 18% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και το οποίο θα κάλυπτε, κατά την εκτίμησή της Fitch, την εξυπηρέτηση του χρέους για το σύνολο του 2022.

Η Fitch εκτιμά ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ υποχώρησε από το υψηλό του 2020 στο 206,3%, στο 197,3% φέτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επόμενη προγραμματισμένη ανασκόπηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ‘BB’/Stable είναι στις 14 Ιανουαρίου. «Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του δημόσιου χρέους σε σταθερή καθοδική πορεία μετά το σοκ της Covid-19, στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των συστημικών τραπεζών και οι καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική κίνηση για το rating».

Keywords
Τυχαία Θέματα