Πως 120 μεγάλες επιχειρήσεις θα γίνουν… χώροι φύλαξης παιδιών: Τι λένε φορείς του κλάδου και εργαζόμενες μητέρες

Σε θετικό έδαφος από τις μεγάλες εταιρείες η δημιουργία χώρων φύλαξης μικρών παιδιών των εργαζομένων, όμως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις. 

Εκτός από τις ριζικές αλλαγές σε σχέση με τον ΟΑΕΔ, μια ακόμα σημαντική είδηση επιφύλαξε για τους εργαζόμενους γονείς και ειδικά για τις εργαζόμενες μητέρες το πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της».

Πρόκειται για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε 120

μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, άνω των 100 εργαζομένων, με επιδότηση του δημοσίου, μια κίνηση για την οποία είχε κάνει λόγο πριν από μερικούς μήνες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε αυτούς τους χώρους ως ‘’παιδότοπους’’. Όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, καθώς σε αυτούς τους χώρους τα παιδιά θα απασχολούνται για αρκετές ώρες, δηλαδή στο οκτάωρο που η μητέρα τους θα βρίσκεται στην εργασία της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, κατά την παραμονή του βρέφους ή νηπίου στο χώρο φύλαξης, τού παρέχεται η βασική φροντίδα, διατροφή και δημιουργική απασχόληση, σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες του γονέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον ρουχισμό και τα απαραίτητα γεύματα του παιδιού.

Την ίδια στιγμή, αντικείμενο της δράσης είναι η χρηματοδότηση 120 επιχειρήσεων συνολικά για την δημιουργία και τον εξοπλισμό χώρου φύλαξης βρεφών και νηπίων ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών εντός της εγκατάστασης που ασκούν την δραστηριότητά τους, καθώς και για την στελέχωση του χώρου με έως δύο βρεφονηπιοκόμους / βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων, για χρονικό διάστημα 24 μηνών, με την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες, μετά την λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.

Κατά όσα τονίζονται από το Υπουργείο Εργασίας «σκοπός της δράσης είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω της παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και νηπίων και της δημιουργίας φιλικότερων για τους νέους γονείς και ιδίως για τις γυναίκες εργασιακών χώρων και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα φροντίδας βρεφών και νηπίων.

Ως δικαιούχοι ορίζονται κάθε ιδιωτική επιχείρηση - εργοδότης του ιδιωτικού τομέα, που ασκεί τακτική οικονομική δραστηριότητα και απασχολεί, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα ή στην εγκατάσταση της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα, αλλά και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα στους χώρους μιας ευρύτερης εγκατάστασης, εντός της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα.

Όπως είχε υποστηριχθεί στις αρχές των συζητήσεων για την συγκεκριμένη δράση από την αρμόδια Υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα «πρόκειται για ''χώρους φύλαξης'', για την υπηρεσία αυτή οι εργαζόμενοι δεν θα λαμβάνουν καμία κρατική ενίσχυση και θα αποτελούν ουσιαστικά παροχή των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενούς τους».

Μάλιστα, η ίδια είχε επισημάνει ότι η εν λόγω δράση θα βοηθά τις μητέρες στο να μπορούν να έχουν τα παιδιά τους συνεχώς μαζί τους, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν καθημερινά απόγευμα έως αργά το βράδυ, Σάββατο - Κυριακή , που καλύπτουν ωράρια εργαζομένων, τα οποία δεν καλύπτουν οι Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

Πληροφορίες του BusinessNews.gr θέλουν, ήδη, από πλευράς Υπουργείου να υπάρχει επαφή με κάποιες μεγάλες εταιρείες, όπως ΕΛΠΕ, IKEA κλπ , οι οποίες, καταρχήν, φέρεται να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περαιτέρω κινητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν σχετίζεται με την πρωτοβουλία κλάδων όπως πχ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ ή οι δικηγόροι, οι οποίοι με ίδια μέσα και πόρους των σωματείων τους έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην ίδρυση μεμονωμένων παιδικών σταθμών, αποκλειστικά για τους εργαζόμενους τους.

Σε εγρήγορση βρίσκονται από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες - παιδαγωγοί του κλάδου των παιδικών σταθμών, οι οποίοι τονίζουν ότι θα πρέπει οι συγκεκριμένοι χώροι να έχουν όλα τα εχέγγυα για την φροντίδα και την ασφάλεια των μικρών παιδιών, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ελέγχονται και να αδειοδοτούνται όπως και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας του κλάδου των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), Άρη Καντά έχει προηγηθεί σχετική συνάντηση με την κυρία Συρεγγέλα στην οποία επισημάνθηκαν ειδικά σημεία: «Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με την Υφυπουργό για αυτό το ζήτημα και τονίσαμε ότι θα οι συγκεκριμένοι χώροι θα πρέπει να ιδρυθούν σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης τόσο των ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών όσο και των δημοτικών ήτοι 11828/17 και ΠΔ 99/17».

Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «για το καλό των παιδιών, θα πρέπει να ελέγχεται αντίστοιχα από τους αρμόδιους φορείς η λειτουργία τους, προκειμένου να εάν οι χώροι αυτοί έχουν τη δομή και τη φιλοσοφία των Βρεφονηπιακών Σταθμών».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του Προέδρου του Σωματείου της Επαγγελματικών παιδικών σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας Λευτέρη Δημόπουλου: «Είναι πλήγμα για εμάς και έτσι όπως φαίνεται θα είναι στην ουσία ένα ''παρκάρισμα'' των παιδιών. Είναι εύλογο να διερωτώμσταστε πως είναι δυνατον να ζητούνται τόσα από εμάς ως δομές και από την άλλη να ανοίγουν ελαφρά τη καρδία, χώρους φύλαξης μέσα σε μεγάλα εργοστάσια. Επιπρόσθετα, δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για το ποιος θα είναι ο εποπτικός φορέας αυτών των δομών, όπως και για άλλα βασικά θέματα όπως για τον θα υπάρχει τακτικός έλεγχος, για την παροχή φαγητού κλπ».

Εργαζόμενες μητέρες: ''Ναι'' υπο προυποθέσεις

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενες γυναίκες χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου, βάζοντας, επίσης, ωστόσο, όπως και οι φορείς του κλάδου, αστερίσκο σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για τη λειτουργία τους.

Για τη Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top και συγγραφέα« η δημιουργία χώρων φύλαξης μέσα ή κοντά στο περιβάλλον μεγάλων εταιρειών είναι μια πρακτική που μπορεί να υποστηρίξει τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής ανδρών και γυναικών και τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, αρκεί φυσικά να ικανοποιεί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Μερικές από αυτές είναι η εξαιρετική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το σωστά καταρτισμένο και αφοσιωμένο προσωπικό παιδαγωγών, η δημιουργία ενός ασφαλούς και εποικοδομητικού περιβάλλοντος για τα παιδιά, η ίση πρόσβαση πατέρων και μητέρων στις συγκεκριμένες δομές και η παροχή δυνατοτήτων μετακίνησης των παιδιών, όταν, για παράδειγμα, χρειάζεται να έρθουν στον χώρο αυτό μετά το ωράριο του σχολείου τους ή όταν είναι η ώρα να επιστρέψουν στο σπίτι. Οι προϋποθέσεις αυτές, βέβαια, απαιτούν σοβαρές και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά οποιουδήποτε κρατικού προγράμματος».

Επιπρόσθετα, η ίδια υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση της εργαζόμενης μητέρας μέσα από εναλλακτικές προτάσεις στήριξης της γονεϊκότητας: «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι δομές φύλαξης δεν είναι η μοναδική μορφή υποστήριξης των οικογενειών και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν η ενδεδειγμένη, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειες στήριξης της γονεϊκότητας θα πρέπει να συμπληρώνονται από προγράμματα επιδότησης της φύλαξης στο σπίτι, διασφάλιση της ευελιξίας στα ωράρια και τον τόπο εργασίας, σεβασμό του δικαιώματος των ατόμων στην αποσύνδεση και μια ευρύτερη εταιρική κουλτούρα που προστατεύει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και την ψυχική υγεία των εργαζομένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα