Πετρέλαιο: Και πάλι πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω προειδοποιήσεων για ελλείψεις εφοδιασμού

Η Morgan Stanley αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent κατά 20 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικές ήταν την Πέμπτη (17/3) οι τιμές του πετρελαίου , αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων από τον Απρίλιο μπορεί να πάψουν να είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Η απώλεια προσφοράς θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης κατά ένα εκατομμύριο bpd που θα προκληθεί από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ανέφερε ο IEA σε έκθεσή του.

Έτσι, μετά από τρεις ημέρες απωλειών, τα συμβόλαιο του αργού ενισχύθηκαν την Πέμπτη, και επέστρεψαν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 7,94 δολάρια ή σχεδόν 8,4% και έκλεισε στα 102,98 δολάρια το βαρέλι. Εχθές είχε διαμορφωθεί στα 95,04 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Ανάλογη ήταν και η πορεία του αργού τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαΐου να προσθέτει σήμερα 8,62 δολάρια ή 8,8% και να κλείνει στα 106,64 δολάρια το βαρέλι, από τα 97,56 δολάρια που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χθες.

Η Morgan Stanley αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent κατά 20 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο στα 120 δολάρια το βαρέλι, προβλέποντας πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά περίπου 1 εκατομμύριο bpd από τον Απρίλιο. Η πτώση θα υπεραντιστάθμισε μια καθοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας ζήτησης περίπου 600.000 bpd, ανέφερε η τράπεζα.

«Τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση βλάπτουν, αλλά η προσφορά αυτή τη στιγμή πλήττει περισσότερο και αναμένεται μια σφιχτή αγορά πετρελαίου για τα επόμενα δύο τρίμηνα», ανέφερε η τράπεζα SEB.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα