Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες

Ο Dow Jones Industrial Average διαπραγματεύθηκε 417,66 μονάδες υψηλότερα, ή 1,2%.

Οι μετοχές στη Wall Street εκτινάχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη (17/3), καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία νέα από την Ουκρανία και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Federal Reserve.

Ο Dow Jones Industrial Average διαπραγματεύθηκε

417,66 μονάδες υψηλότερα, ή 1,2%, στις 34.480,76. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2% στις 4.411,67 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,3% στις 13.614,78 μονάδες.

Οι κινήσεις έρχονται μετά από ένα τεράστιο διήμερο ράλι για τις μετοχές. Ο S&P 500 σημείωσε άλμα άνω του 3% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ ο Dow σημείωσε διαδοχικές αυξήσεις άνω των 500 μονάδων. Ο δείκτης blue-chip βρίσκεται σε ρυθμό για την πρώτη του θετική εβδομάδα σε έξι.

«Βρισκόμαστε στην τρίτη ημέρα των πιθανών κερδών εδώ και πολλοί επενδυτές σκέφτονται ότι ίσως υπάρχουν πιο ήρεμα νερά», δήλωσε ο Jeff Kilburg, επικεφαλής επενδυτικό γραφείο της Sanctuary Wealth . «Η συνεδρίαση της Fed κατέληξε ένα μη γεγονός και αρχίζουμε να το προσπερνάμε».

Οι μετοχές ανέβηκαν ακόμη και όταν το Κρεμλίνο φέρεται να απέρριψε τα νέα για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η Πέμπτη ήταν μια κομβική ημέρα για τη Ρωσία να πληρώσει κουπόνια για τα κρατικά της ομόλογα, τα οποία όφειλαν την Τετάρτη, για να αποφύγει την χρεοκοπία. Το Reuters, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, ανέφερε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δύο πληρωμές σε δολάρια και ότι τα χρήματα θα διανεμηθούν σύντομα στους κατόχους ομολόγων.

Ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στο Bleakley Advisory Group, σημείωσε ότι ο S&P 500 κέρδισε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Reuters. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «ακόμα πολλά ερωτηματικά για τις πληρωμές. Σε ποιο βαθμό πραγματοποιούν πληρωμές σε ομόλογα σε δολάρια αντί για ρούβλια; … Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για όλες τις πληρωμές τους".

Το δράμα της αγοράς χρέους έρχεται καθώς η Ρωσία έχει σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα του πολέμου της στην Ουκρανία. Προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η Ρωσία έπρεπε να κάνει τις πληρωμές σε δολάρια και όχι στο ρούβλι που εξασθενούσε γρήγορα και δεν ήταν σαφές εάν οι ξένες τράπεζες θα επεξεργάζονταν τις πληρωμές ή θα επέτρεπαν στη Ρωσία να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς της.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν δει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η Sylvia Jablonski, Διευθύνουσα Σύμβουλος επενδύσεων στο Defiance ETFs, πιστεύει ότι η αστάθεια πιθανότατα θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν ή δύο μήνες. Προς το παρόν, ωστόσο, είπε ότι οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με την αγορά.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν ότι η αγορά παρουσιάζει ένα εμπορεύσιμο πάτο, και έτσι η αγορά τώρα και τις επόμενες εβδομάδες είναι μια καλή ευκαιρία να μπουν σε μια ανατιμημένη αγορά με ανοδικές δυνατότητες», είπε. «Η τελευταία φορά που είχαμε ευκαιρίες να αγοράσουμε κάτι τέτοιο ήταν γύρω στην κορύφωση του Covid και το 2008».

Οι ενεργειακές μετοχές οδήγησαν την αγορά υψηλότερα, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, εκτινάχθηκαν περισσότερο από 8% και ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η Devon Energy και η Diamondback ανέβηκαν 9,6% και 6,5%, αντίστοιχα. Το Energy Select Sector SPDR Fund αυξήθηκε 3,4%. Ο κλάδος είναι ο μόνος με ρυθμό για μια βδομάδα πτώσης, αλλά και ο μόνος σε θετικό έδαφος για τη χρονιά.

Η American Express οδήγησε τον Dow υψηλότερα με άνοδο άνω του 3,5% αφού η Bank of America διατήρησε την αξιολόγηση αγοράς στη μετοχή.
Ισχυρά κέρδη σημείωσαν επίσης οι μετοχές υγείας και οι εταιρείες λογισμικού. Η Cardinal Health, με άνοδο άνω του 6,3%, ήταν ένας από τους κορυφαίους κερδισμένους στον S&P 500. Η Eli Lilly κέρδισε 3,2%. Εν τω μεταξύ, το Intuit σημείωσε άνοδο 3,4%.

Τα κέρδη της Πέμπτης ήρθαν μια μέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018 και σηματοδότησε έξι ακόμη αυξήσεις φέτος, προκαλώντας ένα ράλι ανακούφισης στις μετοχές.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα