Οι κατασκευαστές κρούουν τον "κώδωνα κινδύνου" για πάγωμα των έργων

Κάτω από τον κίνδυνο να παγώσουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα το Υπουργείο Υποδομών αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη τις εργοληπτικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων.

Σε φαύλο κύκλο αυξήσεων βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς μετά την περσινή χρονιά που καταγράφηκαν αυξήσεις ρεκόρ στα υλικά, η εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση. Οι αυξήσεις των υλικών συνεχίζουν καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο και επιπρόσθετα το κόστος επιβαρύνεται από τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται οι πιέσεις των μεσαίων και μικρών τεχνικών εταιρειών

στο υπουργείο Υποδομών ώστε να παρέμβει για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα οικοδομικά υλικά και το πετρέλαιο που διευρύνουν τις ζημιές σε δεκάδες εργοτάξια ανά την Ελλάδα.

Κάτω από τον κίνδυνο να παγώσουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα το Υπουργείο Υποδομών αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη τις εργοληπτικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το πρόβλημα έχει ήδη απασχολήσει την ηγεσία και αναζητούνται λύσεις. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου,ετοιμάζεται πρόταση με μέτρα για τη στήριξη του κλάδου. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και μια δεύτερη αναθεώρηση τιμών, ως μέτρο ανακούφισης. Ωστόσο όλα είναι στο τραπέζι και οι αποφάσεις έπονται.

Η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) θα ζητήσει να επιτρέπεται ακόμα και εξαμηνιαίο πάγωμα εργοταξίων. Έτσι, οι εργολάβοι δεν θα προχωρούν σε παραγγελίες υλικών για το επόμενο εξάμηνο με την ελπίδα πως στη συνέχεια θα υποχωρήσουν οι τιμές.

Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες μεταξύ των μελών του ΣΑΤΕ και των άλλων εργοληπτικών οργανώσεων που εκπροσωπούν κατασκευαστές που αναλαμβάνουν έργα σε δήμους και περιφέρειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα με τεράστιες εκπτώσεις (άνω του 45%) με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους. Μετά τις νέες αυξήσεις τιμών στα υλικά κατασκευών, με αφορμή και την εκτίναξη του πετρελαίου, οι συγκεκριμένες εταιρείες εγκαταλείπουν τα εργοτάξια αφού έχουν τεράστιες ζημιές.

Με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία υπήρξε νέος γύρος αυξήσεων σε πλήθος υλικών όπως ο σίδηρος (10%), ο χαλκός (20%) και κυρίως στο πετρέλαιο. Ως μέση οδός προτείνεται να υπάρχει δυνατότητα εξάμηνης διακοπής της σύμβασης και παγώματος του εργοταξίου ώστε να μην επιβαρυνθούν οι εργολήπτες με τις υψηλές τιμές υλικών και να δοθεί χρόνος στο υπουργείο Υποδομών για να προχωρήσει στις σχετικές αναθεωρήσεις τιμών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Μιχάλης Δακτυλίδης, από την πλευρά του, επικαλούμενος την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών και των πρώτων υλών, προτείνει και αυτός το πάγωμα των εν εξελίξει δημόσιων έργων και των διαγωνισμών μέσω νέας επιστολής. Ενδεικτικό είναι πως η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ η τιμή της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%.

Keywords
Τυχαία Θέματα