Πλεύρης: Το κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο - Ανοιχτά τα καταστήματα από τις 10.00 έως τις 21.00

Αν χρειαστεί, θα επεκταθεί η επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Τα αυστηρότερα μέτρα με στόχο τους ενήλικες ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός εξειδικεύει αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ, ενώ το ίδιο ποσοστό υπάρχει και στους θανάτους. Το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη.

Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν. Έχει εξασφαλιστεί τεχνική υποδομή και για νοσηλεία εκτός

ΜΕΘ.

Το ΕΣΥ αντέχει, είναι σταθερό. Έχει διατεθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα που είναι κενές.

«Υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική». Από σήμερα ενεργοποιήθηκε η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Υπήρξε το τελευταίο διάστημα προσέλευση ιδιωτών γιατρών.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς μίλησε για μια ανοδική πορεία με 900.000 κλεισμένα ραντεβού.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, δήλωσε. Εκανε λόγο για τρία στάδια:

Χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ) Χώρους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με rapid test (λιανεμπόριο, εκπαίδευση, χώροι εργασίας, ανοικτοί χώροι εστίασης, χώροι λατρείας). Στο δημόσιο θα υπάρξει κυλιόμενο ωράριο από τις 07.00 έως τις 21.30. Θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο συγκεκριμένο ωράριο. Χώρους διασκέδασης και κλειστούς χώρους που η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους (εστίαση, σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια). Για τους ανήλικους δίνεται η δυνατότητα του self test.

Για την τρίτη δόση και τους άνω των 60 ετών από τις 13/12 θα λογίζονται ως «πλήρως εμβολιασμένοι» όσοι έκαναν την αναμνηστική δόση.

Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Να τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία να μην πάμε σε lockdown.

To ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αντέχει επανέλαβε ο κ. Πλεύρης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε:

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ανεμβολίαστοι με διαγνωστικό έλεγχο Στα σούπερ μάρκετ 1 άτομο ανά 9 τ.μ. Ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές Είσοδος στα καταστήματα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test και την επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας Οι έλεγχοι από υπαλλήλους ή ιδιοκτήτες της επιχείρησης

Keywords
Τυχαία Θέματα