Κατατίθεται ο Προϋπολογισμός του 2022 στη Βουλή

Ανα δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή προβλέπεται ανάπτυξη πάνω από 6% για εφέτος και 4,5% για το 2022.   

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2022 κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το οποίο αναμένεται να προβλέπει ανάπτυξη πάνω από 6% % για εφέτος μετά από τρεις αναθεωρήσεις 4,8% στον προϋπολογισμό του 2021, 3,6% στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

2022-2025 και 6,1% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να καλύψει μέρος της ύφεσης -9% του 2020 ενώ το σύνολο της ύφεσης του 2020 αναμένεται να καλύφθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ενώ για το σύνολο του επόμενου χρόνου (2022), η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 4,5%.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να αυξήσει από χρόνο σε χρόνο τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά περίπου 4 δισ. ευρώ και να μειώσει τις δαπάνες κατά 11,2 δισ. ευρώ χωρίς περικοπές, αλλά μόνο με την απόσυρση των μέτρων στήριξης τα οποία αναμένεται για φέτος να ξεπεράσουν τα 17 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές αυτές, θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,9% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος, στο 3,7% του ΑΕΠ το 2022.

Το πρωτογενές έλλειμμα, αναμένεται να μειωθεί από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 1,1% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου χρόνου. Το χρέος, θα αποκλιμακωθεί από το 205,6% του ΑΕΠ, όπου κορυφώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας, κάτω από το 200% φέτος και στο 190% του ΑΕΠ το 2022.

Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιέχει νέους φόρους, αλλά θα επαναλαμβάνει, έστω και με τη μορφή έκτακτων μέτρων, ελαφρύνσεις οι οποίες ισχύουν και φέτος, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν θα λείπουν όμως και μόνιμα μέτρα, όπως ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής του 22% για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι μειωμένες προκαταβολές φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ο μειωμένος ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και οι υπόλοιπες εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μην περιλαμβάνει τη μείωση στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2022 αφού αποφασίστηκε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Από την άλλη πλευρά θα περιλαμβάνεται και το πλέγμα ανάσχεσης των ανατιμήσεων με το διπλάσιο για φέτος επίδομα θέρμανσης που θα φτάσει τα 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ τον περασμένο χειμώνα, αλλά και τα μέτρα ύψους 630 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ταμείου Ανάκαμψης
Στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού, θα περιλαμβάνεται και η επίσημη εκκίνηση της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα αναμένεται απορρόφηση 3,2 δισ. ευρώ από τις συνολικές επιδοτήσεις ύψους 17,8 δισ. αλλά και τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Μετά από την προχρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος, από το 2022 η Ελλάδα θα μπει στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος Ελλάδα 2.0 και θα πρέπει να αποδείξει, ότι μπορεί να συμβαδίσει με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα που έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα